Чет муабети (ти реков-ми рече)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Да, за баерн дека во моментов се најјаки се согласувам потполно (nod) уживам кога ги гледам како шараат низ теренот, само што многу ретко имам време да ги гледам.
А за светското, има време сеуште... Блегија имаат одлични имиња, ама мислам на еден таков турнир само со еден силен состав не се може да се стигне до врвот... една повреда + еден црвен=двајца првотимци помалце и почнува да се појавува дупка во екипата... а каде е и заморот од натпреварите?-тешко да се издржи со еден состав. Викаш Бразил, а Аргентина?- имаат фантастични фудбалери за да направат две екипи, Холандија исто ја ставам во кошот на можни победници, во сенка се и Германија,Франција,Шпанија и секогаш Италија(талјаните со 0-0 ке ги поминат групите, после трт-мрт ке гураат до некаде :D )

Замор има кај сите, не е само Белгија.
Аргентина и Англија се вечни фаворити од сенка, сонце не ги има фатено, бледи си останаа, краен дострел 1/4 финале. Освен тоа Аргентина нема нешто посебно јак тим, остареа повеќето, Меси нормално ама некако тешко им оди.
Холандија? Meh... ако ја помине групата би било успех.
Германија и Шпанија се можни полуфиналисти, Италија не се знае што може да направи, може да догура до финале а може да испадне и од Нов Зеланд...
Португалија е фаворит од троа подебела сенка...

Тука е и факторот Марк Вилмотс, белгиската легенда кој настапил на 4 светски како играч, ќе знае како да ги организира за турнирски настап.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
@Saladin едно прашање до тебе - Од која издавачка куќа е Метаморфозис од Кафка?? Два пати сите ги завртив не можев да ја најдам..
Темплум. Беа блиску на ќошот после табернакул и Или-или. Ја превеле во „Преобразба“.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Темплум. Беа блиску на ќошот после табернакул и Или-или. Ја превеле во „Преобразба“.
А така. Бев таму ама имав среќа петочно да ги фатам сите можни средношколци па за да си знам за втора рунда. Фала ти многу :)

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
И мојата троши 10 в град (аскоро и да нема стара кола која троши помалку од 10 в град....). Додуша , некогаш знае и со 8 в град да си помина, а во зимо и 11 ги лепи...
ама на отворено не очекував толку многу... Летото вадев 5.8 на отворено со 90км/ч , зимово 6.5 ама сега дигнала в небо бре...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Сакам да прашам:
Некој да ми објасни што се подразбира под тоа „Државата е супер ама народот не чини“?

Јас стварно пробувам да го разберам значењето на таа реченица ама тешко ми оди. Што е тоа што е супер во државата, а што не е народ? Згради некои? Ако е така тогаш нека проба некој да замисли парче земја, некои 27км.кв. и изградено куќи, згради, градови направени, е арно ама нема ни еден човек. И што е толку убаво?
Или пак под „народот“ подразбираме обични смртници, а под необични смртници подразбираме пратеници, влада, итн.?
Стварно не можам да ја разберам таа реченица.

Тоа е логиката на патриотизмот која кажува дека државата по дифолт е во ред, само ете....луѓето не чинеле. Секако патриотизам и логика не е пожелно да стојат во иста реченица поради меѓусебната исклучивост на овие два поими.
Државата е власта, секогаш и секаде било така и ќе биде. Државата надвор од власта, институциите кои власта ги сочинува и даночниот систем - не постои. Таа е човечка креација и како таква си има свој датум на настанување, начин на постоење... и свој крај. Којзнае дали дрвјата кои растат на 100м оддалеченост меѓусебе на две страни од рандом државна граница имаат филинг за национална припадност...

Да ти одговорам со прашање.Форумот е супер само администраторите и модераторите не се добри,зошто?Кој ја претставува една држава,со која култура,навики,историја,вера,малцинства,и многу др.фактори.Македонија е супер држава само народот е сеуште ...... не сакам да почнам со навредување .

Форумот има своја даночна политика? Можеби одат 18% ддв од вкупниот број на килобајти од секој пост на сметка на админите :D
Значи постои држава одвоена од народот или власта, нешто како машина, артифишл интелиџенс, само рајата притиска погрешни копчиња !?:kafe

Знам дека таков е периодов, ама ајде не затерувајте муабети кои ќе насочат кон политика.

Дали зборот `држава` смее да се спомене на форумот? Бидејќи истата како политички ентитет пред се, наведува на политика, или треба да се споменуваат држави кои се мртви барем еден век, Австро-Унгарија и конфедерет стејтс оф америка би биле ок...

• Ми се допаѓа
Реакции: existence

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
@Frank од која држава ти е знамето на аватар?
th_template-philosoraptor.jpg

(профилот ти е затворен, плус прилика да исполнам квота два пати неделно постирање на филозораптор)