Чај

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
@Saladin Чај од ѓумбир нема во филтер кесички, така? Значи треба да купам корен? И како иде тоа, ако не ти е мачно да ми објасниш како да го подготвам.
Gladly :)
Чајот се продава во т.н. гро-пакувања од по 100-200- и натака грама. Од ѓумбир имаш на Виталија, во секој поголем маркет. Амбалажата му е беж, исто и чајот.
Страваш две лажички во топла (не е баш препорачливо brewing) вода и мешаш. Оставаш да отстои некои 15 минути! Самиот чај има слатко-лута жичка, но можеш и шеќер да му додадеш, иако јас препорачувам мед.
Не го пиеш целиот на екс, туку полека, голтка по голтка. Некои викаат да го прочистиш низ цедилка за да не се формира талог (пошо ова е ѓумбир во прав), но мислам дека е занемарливо и можеш по проста постапка на декантација да го избегнеш.
 
Последна промена:

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
@MissChievous зошто не пробаш со оригано? Мене секогаш ми помага против кашлање. Една лажичка оригано да одстои во вода половина час потоа проѕеди го и секако мед во зависност од вкусот, зошто ориганото лути. Исто така би ти препорачала чај од тегавец или бозел.
 
  • Like
Реакции: MissChievous

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,997
9,629
1,683
Normandy
@MissChievous зошто не пробаш со оригано? Мене секогаш ми помага против кашлање. Една лажичка оригано да одстои во вода половина час потоа проѕеди го и секако мед во зависност од вкусот, зошто ориганото лути. Исто така би ти препорачала чај од тегавец или бозел.
Чисто онака да прашам, мајчина душица не е слично со оригано?
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
Чисто онака да прашам, мајчина душица не е слично со оригано?
Па не би рекла.. Мајчината душица има неутрално/сладок вкус додека ориганото е луто. Е сега, мајчината душица ја имам сретнато кај нас во некои текстови исто именувана како оригано, и искрено не знам зошто. Побарав малку на интернет за имињата на мајчината душица е Thymus vulgaris додека ориганото се води како Origanum vulgare.
 
  • Like
Реакции: Saladin

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,330
3,019
1,133
Внимавајте со чајот од ѓумбир кога го пиете за прв пат. Не пијте поголема количина затоа што може да делува лаксативно, а и тие што имаат осетлив желудник. Придржувајте се на упатството за користење и не претерувајте!
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Gladly :)
Чајот се продава во т.н. гро-пакувања од по 100-200- и натака грама. Од ѓумбир имаш на Виталија, во секој поголем маркет. Амбалажата му е беж, исто и чајот.
Страваш две лажички во топла (не е баш препорачливо brewing) вода и мешаш. Оставаш да отстои некои 15 минути! Самиот чај има слатко-лута жичка, но можеш и шеќер да му додадеш, иако јас препорачувам мед.
Не го пиеш целиот на екс, туку полека, голтка по голтка. Некои викаат да го прочистиш низ цедилка за да не се формира талог (пошо ова е ѓумбир во прав), но мислам дека е занемарливо и можеш по проста постапка на декантација да го избегнеш.
До пред малце се ѕверев во Тинекс кај чаевите, за жал не најдов, ама може попосле да ѕирнам во Веро. На Виталиа најдов чај од бел слез од 50 грама и се двоумев, ама не земав. Сирупот што го пиев беше од бел слез и не ми помогна. Но дефинитивно ќе пробам со чај од ѓумбир, језда скептична сум поради силниот вкус, ама ќе издржам некако. :biggrin

@MissChievous зошто не пробаш со оригано? Мене секогаш ми помага против кашлање. Една лажичка оригано да одстои во вода половина час потоа проѕеди го и секако мед во зависност од вкусот, зошто ориганото лути. Исто така би ти препорачала чај од тегавец или бозел.
Прв пат слушам дека може ориганото да помогне за кашлица и дефинитивно ќе си подготвам сега, бидејќи баш при рака ми е. Фала дечки на советите.
 
  • Like
Реакции: Luckky

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,635
5,810
1,153
27
Western Sky, Land of Oz.
До пред малце се ѕверев во Тинекс кај чаевите, за жал не најдов, ама може попосле да ѕирнам во Веро. На Виталиа најдов чај од бел слез од 50 грама и се двоумев, ама не земав. Сирупот што го пиев беше од бел слез и не ми помогна. Но дефинитивно ќе пробам со чај од ѓумбир, језда скептична сум поради силниот вкус, ама ќе издржам некако. :biggrin



Прв пат слушам дека може ориганото да помогне за кашлица и дефинитивно ќе си подготвам сега, бидејќи баш при рака ми е. Фала дечки на советите.
Се препочитав и видов сум заборавила да пишам врела вода, па да се дообјаснам. Инаку нема проблем,само да помогне :)
 
  • Like
Реакции: MissChievous

Ditto+Maker

Истакнат Член
8 декември 2014
351
254
373
Bookworld
Чај пијам како вода. Може да се случи дома во еден ден да испиеме и до 6 литри чај(секако не само јас, станува збор за тројца).
Чајот го поиам како што е, без шеќер, без додатоци. Ако има мед, може, ама повеќе си сакам чист чај. Ама во последно време со цимет го пијам. Да напоменам дека сите чаеви ги сакам, ама еден најмногу: од цимет.
Се става стапче цимет во 700-800 мл зовриена вода. Стапчето се вади кога чајот ќе довие убава темноцрвена боја, скоро кафена. Стапчето може 2-3 пати да се употреби ако веднаш по вадењето од чајот се стави до чаша врела вода. По 2-3 часа да се извади и да се исуши.
Најдобра комбинација: чај и книгИ.
 
  • Like
Реакции: Luckky and Prashina