1. Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Чај

Дискусија во форумот 'Готвење и рецепти' започната од MissChievous, 16 септември 2012.

  1. MissChievous

    MissChievous Ingenious

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,084
    Допаѓања:
    7,013
    @Saladin Чај од ѓумбир нема во филтер кесички, така? Значи треба да купам корен? И како иде тоа, ако не ти е мачно да ми објасниш како да го подготвам.
     
  2. Saladin

    Saladin Unbaised
    Член на администрација

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,995
    Допаѓања:
    9,624
    Gladly :)
    Чајот се продава во т.н. гро-пакувања од по 100-200- и натака грама. Од ѓумбир имаш на Виталија, во секој поголем маркет. Амбалажата му е беж, исто и чајот.
    Страваш две лажички во топла (не е баш препорачливо brewing) вода и мешаш. Оставаш да отстои некои 15 минути! Самиот чај има слатко-лута жичка, но можеш и шеќер да му додадеш, иако јас препорачувам мед.
    Не го пиеш целиот на екс, туку полека, голтка по голтка. Некои викаат да го прочистиш низ цедилка за да не се формира талог (пошо ова е ѓумбир во прав), но мислам дека е занемарливо и можеш по проста постапка на декантација да го избегнеш.
     
    #82 Saladin, 20 февруари 2014
    Последна промена: 20 февруари 2014
  3. Luckky

    Luckky Upright

    Зачленет на:
    22 февруари 2012
    Мислења:
    2,635
    Допаѓања:
    5,809
    @MissChievous зошто не пробаш со оригано? Мене секогаш ми помага против кашлање. Една лажичка оригано да одстои во вода половина час потоа проѕеди го и секако мед во зависност од вкусот, зошто ориганото лути. Исто така би ти препорачала чај од тегавец или бозел.
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Saladin

    Saladin Unbaised
    Член на администрација

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,995
    Допаѓања:
    9,624
    Чисто онака да прашам, мајчина душица не е слично со оригано?
     
  5. Luckky

    Luckky Upright

    Зачленет на:
    22 февруари 2012
    Мислења:
    2,635
    Допаѓања:
    5,809
    Па не би рекла.. Мајчината душица има неутрално/сладок вкус додека ориганото е луто. Е сега, мајчината душица ја имам сретнато кај нас во некои текстови исто именувана како оригано, и искрено не знам зошто. Побарав малку на интернет за имињата на мајчината душица е Thymus vulgaris додека ориганото се води како Origanum vulgare.
     
    На Saladin му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Prashina

    Prashina Староседелец

    Зачленет на:
    28 јуни 2013
    Мислења:
    1,327
    Допаѓања:
    3,015
    Внимавајте со чајот од ѓумбир кога го пиете за прв пат. Не пијте поголема количина затоа што може да делува лаксативно, а и тие што имаат осетлив желудник. Придржувајте се на упатството за користење и не претерувајте!
     
    На Хоуп*, Luckky и Saladin им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

    MissChievous Ingenious

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,084
    Допаѓања:
    7,013
    До пред малце се ѕверев во Тинекс кај чаевите, за жал не најдов, ама може попосле да ѕирнам во Веро. На Виталиа најдов чај од бел слез од 50 грама и се двоумев, ама не земав. Сирупот што го пиев беше од бел слез и не ми помогна. Но дефинитивно ќе пробам со чај од ѓумбир, језда скептична сум поради силниот вкус, ама ќе издржам некако. [​IMG] :biggrin

    Прв пат слушам дека може ориганото да помогне за кашлица и дефинитивно ќе си подготвам сега, бидејќи баш при рака ми е. Фала дечки на советите. [​IMG]
     
    На Luckky му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Luckky

    Luckky Upright

    Зачленет на:
    22 февруари 2012
    Мислења:
    2,635
    Допаѓања:
    5,809
    Се препочитав и видов сум заборавила да пишам врела вода, па да се дообјаснам. Инаку нема проблем,само да помогне :)
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissChievous

    MissChievous Ingenious

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,084
    Допаѓања:
    7,013
    Каква разлика има кај чаевите на Good Natural помеѓу оние обичните и оние огранските?
     
  10. Ditto+Maker

    Ditto+Maker Истакнат Член

    Зачленет на:
    8 декември 2014
    Мислења:
    351
    Допаѓања:
    254
    Чај пијам како вода. Може да се случи дома во еден ден да испиеме и до 6 литри чај(секако не само јас, станува збор за тројца).
    Чајот го поиам како што е, без шеќер, без додатоци. Ако има мед, може, ама повеќе си сакам чист чај. Ама во последно време со цимет го пијам. Да напоменам дека сите чаеви ги сакам, ама еден најмногу: од цимет.
    Се става стапче цимет во 700-800 мл зовриена вода. Стапчето се вади кога чајот ќе довие убава темноцрвена боја, скоро кафена. Стапчето може 2-3 пати да се употреби ако веднаш по вадењето од чајот се стави до чаша врела вода. По 2-3 часа да се извади и да се исуши.
    Најдобра комбинација: чај и книгИ.
     
    На Luckky и Prashina им се допаѓа ова.

Сподели: