Јас имав пред една недела,ставив паста прво,па се разлути,и после го лечев со маст Виру мерц,поефикасно е од Ацикловирот 

Херпесот се добива преку близок контакт со заразените лица. Може да се пренесе преку бакнување, истовремено јадење од ист прибор или истовремено користење на крпи за бришење. Може да се пренесе и преку сексуален однос вклучувајќи го и оралниот секс.
Херпесот се лечи доста успешно со антивирусни лекови. Овие лекови се користат за да се излечи или спречи една епизода од инфекцијата. Не постои метод целосно да се елиминира вирусот од телото. Познато е и алтернативно лечење со алое вера, цинк, пчелни продукти, витамини. Доколку се забележат симптоми од оваа инфекција треба да се консултира лекар.
Херпесот се појавува секогаш кога е намален имунитетот, при стресни ситуации и при покачена температура или грип...затоа мој совет ти е зголемен внес на витамини особено витамин Ц и многу многу течности...и помалку да се нервирашНе бе братче ништо не помага.На месец дена ми искача, понекогаш и почесто... Веќе цел месец пијам воден кефир, ни тој не ми помага. Дај кажете нешто што би можело да помогне да се спречи да излезе, значи не кога веќе ќе почне или веќе излегол, туку кога не излегол сеуште. И што може да е работата за толку честа појава? Мислев дека е слаб имунитет, ама очигледно ништо не помага...
Херпесот се појавува секогаш кога е намален имунитетот, при стресни ситуации и при покачена температура или грип...затоа мој совет ти е зголемен внес на витамини особено витамин Ц и многу многу течности...и помалку да се нервираш![]()