Трачеви и новости

Wild.One

Истакнат Член
17 јуни 2012
197
147
343
Wonderland
Кога ке ни ги направат патиштава во државава тогаш ке размислуваме за колава, ниска е за тука :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Hkakashi

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Кина и се е можно.:D
А за нашиве патишта, искрено не вреди да „фрлиш“ пола милионче на оригинал. И онака никој нема да сфати дека е копија.:)

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
На првата кривина ќе заминиш у пичку матер, ќе паднеш в ендек. :p

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
12 студенти од земјава добија стипендии за студирање на некои од првите 100 Европски универзитети, рангирани според Шангајската листа. Но, по завршувањето на студиите, догодина сите мора да се вратат во Македонија бидејќи во спротивно ќе треба да платат три кратно поголема сума од парите што државата ги одделила за нив. Дел од студентите велат дека аплицирале затоа што Европското образование е поквалитетно, а други зошто гледаат шанса за лично усовршување.

„Мислам дека студиите надвор се поквалитетни. Мојата стипендија е целосна за додипломски студии. Да, планирам да се вратам во Македонија да го искористам моето знаење, но и искуството добиено таму, да го применам во Македонија“, вели Атанас Георгиевски, студент од Струмица.
„Одлична можност за финансирање, значи да си го продолжам моето образование, да си го продолжам образованието со кое потоа можам да се вратам и да го имплементирам во државата“, тврди Маријан Мартиновски, студент од Струга.
„Не би рекла дека е поквалитетно, но има поголем избор на програми и е одлична можност академски да си го проширам знаењето на полето кое што сакам професионално да го работам во иднина“, додава Маре Ушковска, студент од Скопје.

За 12-те стипендии државата одвои околу 400 илјади евра. Најниската стипендија е 500 евра за студиии во Франција, додека за некои од нив што ќе студираат во Англија ќе партиципираат со 18.000 евра годишна стипендија.

„Со оглед на фактот дека интересот за овие стипендии беше висок, вие сте најдобрите од Република Македонија кои ве испраќаме на студии на врвните универзитети кои не само што се двигатели на развојот во нивните матични земји, туку имаат и влијание во општествените текови во Европа и во светот“, изјави министерот за образование и наука, Панче Кралев.

По завршувањето на студиите дванаесеттемина студенти можат да се борат за вработување во земјата каде што студирале, но таму можат да работат само 3 години и тоа во некоја од 500-те најголеми компании од листата на ФОРБС.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=51717

една добра вест покрај многуте депримирачки да се надеваме дека овај тренд ќе продолжи

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and The_countess

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
А колку години треба да останат во Македонија од кога ќе им завршат студиите? Немојте да ми кажете многу зошто мене ќе ми биде грев и жал, а камо нив може па да замислам како ќе биде...

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Кина и се е можно.:D
А за нашиве патишта, искрено не вреди да „фрлиш“ пола милионче на оригинал. И онака никој нема да сфати дека е копија.:)

Нема кај нас многу такви, па да знаат што е оригинал, што е копија :rofl

KaMa(

Полноправен Член
1 јули 2012
42
32
18
Нека не се возбудуваат многу и да не очекуваат богзнае што кога ќе се вратат. Јас имам диплома од топ 10 универзитети од Англија, па виткам уши.
Ќе се соочат со бариери и ѕидови кои не се рушат со знаење и квалификации.