Тинејџери-родители

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
јас знам еден ист ваков случај ама таа го роди на 17 години..

Како што знаеш женските малку побрзо "созреваат" па ако одиме по таа логика 17 години и не се малку за девојче. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Martin_MKD

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Што ќе превземете ако вашата ќерка остане бремена на млади години? = Ќе си признаам дека тотално сум кракирал како родител и не сум знаел на правилен начин да ги пренесам основните работи и правила на животот. Ќе се разочарам што не сум видел дека мојата ќерка веќе е возрасна девојка и дека веќе и’ е потребен разговор за секс. Сексот не смее да биде табу тема.
Каква е таа мајка што не направила девојчето да чувствува потреба да и’ се довери дека за прв пат имала сексуален однос? Каква е таа мајка што не ја зела за рака ќерка си да си ја однесе на гинеколог после првиот сексуален однос?
После признавањето на грешката што сум ја направил како најужасен родител на планетава, ќе им понудам подршка. Ако сум згрешил со едната работа да не згрешам и со другата.
Не, не е виновно детето - во никој случај.
Или пак за мажите...Што би направиле доколку дознаете дека ќе ве викаат тато за неколку месеци? = Ќе бидам најсреќен на свет :) И сум најсреќен на свет кога син ми ме вика Тат тат:) Ама сега на овие години. Не можам да претпоставам како би изреагирал на 15 години да дознам дека некое мало ќе излезе од нечие *дунде* и дека тоа мало ќе биде мое... Највероватно би премрзнал од страв.

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Arkantos интересно размислување...
Но што ако керката тоа свесно го направи иако родителот ја подучил...
И што ако еве веке е предходно кажано еј на 15 години нема да знаат..
Ако машкото е 18 години?Toj е свесен на тие години.Сигурно.
Овде тогаш и децата се криви не само родителите.
Што ако не е вината овој пат во тебе туку само во децата?
Дали ке ја оставиш да се сноси со последиците или ке ја подржиш?
Ти велиш дека грешката е и во родителите но не секогаш
Знам случај кај што таткото на детето кажал:Којзнае чиво е,само за да ги избегне одговорностите...
Нели?Може да се случи тоа. :)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
МериСелест
Види, јас сум сигурен дека ниту едно дете кое е добро воспитано и на кое убаво му се укажани работите нема да отиде и да има незаштитен секс од проста причина што родителот му посочил дека има полово преносливи болести и плус има и несакана бременост која животот ќе му/и’ го смени од корен.
Милион посто тврдам дека секое дете кое згрешило, згрешило поради тоа што родителот не го нашол вистинскиот начин да допре до него. Значи ти можеш да си одличен родител, да имаш две деца едното да биде за пример а другото не. И не е виновно детето, туку виновен си ти што не си знаел да му ја следиш динамиката.

Дали си сигурна дека дете на 18 години, момче е потполно свесно за се’ околу него? Не би рекол. Ако тоа дете не е доволно еманципирано може да има и 22-23-24 години и пак да го стави *тулето* кај што не треба, и да биде онаа народната „Пет минути слатко, цел живот татко“.

• Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ако знам да ширам нозе на толку мали години, ќе знам да ширам и раце за бебето.
Секоја понова генерација е поглупа од претходната. А и што би, кога 12-13 годишни имаат 33-4 годишни родители чија главна преокупација е Фармвил?
Ако знам да се интересирам за порничи, ќе ме заинтересира да се информирам нешто повеќе околу актот, не веднаш да испробам, па после куку мајко, оти на порничот не покажале дека останала цуцата трудна... :^)
Највиновни се родителите, ама да не се лажеме, и децава не се ангелчиња. Дома ќе се прави свето, а надвор е сосема друга личност.
Незаинтересираност и затупавеност од двете страни.
Мене мајка ми уште од мала ме носела кога купувала влошки, ми објаснувала дека тоа е природен процес, за да ме спреми еден ден да не се шокирам кога ќе видам дека илинденско востание ми се случило на гаќи. Секогаш се интересирала што учиме во школо, па уште кога првпат виде дека се учи за репродукција, фино и лепо ме седна, и ми објасни убаво, онака како што би се објаснило на 12 годишно дете, со избрани зборови, но доволно јасно за да биде сфатено и со посебен акцент на несакана бременост и сексуално преносливи болести. Сега мене ми се превртуваат цревата кога ќе прочитам по женскине форуми како некоја сексуално активна (во најтрагичен случај 25+ годишна) прашува што е тоа гонореа и што апче да пие(?!) Утре таа ќе се размножува и ќе го научи нешто детето...ахам.
Децава сега по форуми и гламстици прашуваат дали да кажат дома дека добиле прва менструација, оти срам им било од мајките.
Па чекај бе, ако еден родител не го интересира развојот на сопственото дете до степен што предизвикува срам кај детето, кого ќе го интересира? Тоа со тек на време само ќе увиди, ама кога и како?
И како може да речете дека 17-18 годишни не се мали да бидат мајки и татковци?
Физички може не, но средношколци без работа и бебе во раце? Мех...ветувачки.

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
Со оглед на тоа дека чекам бебе, иако ќе биде машко, се замислувам во оваа ситуација, искрено не би сакала тоа да се случи, ќе гледам на децата да им пренесам доволно знаење во врска со сексот, иако веќе генерациите се многу понапредни, сепак ќе гледам што порано да го започнам тој разговор со нив, за да не биде после тоа, ама не сакав, ама вака беше... мислам дека треба и да се воведе сексулано образование и во училиштата, бидејќи има и многу родители кои не сакаат да зборуваат со нивните деца за оваа тема, еве пример се моите родители, кои никогаш не ми отворија тема за секс, јас се научив се сама, ама имав доволно свест... но доколку се случи ќерка ми/ синот станат родители на тие години, има да си ги гледат децата, во никоја случај опцијата нема да биде абортус, јас ќе го чувам ако треба тоа дете, но нема да се случи абортус... имав една школска остана бремена на 15 години, се породи на 16, и пак си живее како што треба на тие години, си излегуваат, децата ги чуват родителите, знам и друг случај каде таткото и мајката се по 16 години и сакајќи го направиле бебето...

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,009
3,215
1,143
Ова појава за останување на родилки на млади години не е од сега..
Туку од неколку години наназад.
5-6 а можеби и некоја година повеке.
Но сексуално образование пак не се воведува...
Не ја знам која е причината за тоа.
Башка...ако нема сексуално образование во училиштата...
Како што веке спомнав може да се слушаат предавањата на систематски прегледи.
Во мојот град бар го кажуваат тоа...

• Ми се допаѓа
Реакции: Caci

M.Adams

Истакнат Член
16 јануари 2013
82
96
118
Не сакам ни да помислам дека ќе израснам индивидуа која прво ќе има секс на 15 години :mad: а после дека ќе има незаштитен секс или скраја да е да посака да роди на 16 за да задржи некого :frantic
Знам само дека во ваков случај никаква друга опција освен абортус не би постоела. Да роди на тие години? Не додека јас сум жива.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
M.Adams А зошто не размислуваш на опција додека си ти жива таа индивидуа да израсне во девојка/момче со принципи кои ти ќе им ги пренесеш - па да не дојде до потреба за абортус?