Телема

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
„Како Телемити ние нашите животи ги посветуваме на пораката која Кроули ја пренесол. Како Магичари ние извлекуваме корист од морето на знаење што Кроули го собрал. Како Емпиристи имаме одговорност да ја ускладиме и прошириме нашата посветеност и знаење преку сопствените напори во лабораториите на нашите животи.“ - За Кроулијанството :nerd

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Бидејќи прашањево беше на несоодветна тема, ќе го одговорам овде.
Дали телема и сектата на која припаѓаш нуди вистина?:nerd
1. Телемата е систем кој се базира на еден едноставен принцип - методот на науката, целта на религијата, принцип кој во себе содржи теорија и пракси со кои поединецот сам треба да открие што е вистината, бидејќи таа не се комуницира - не се пренесува во вид на комуникација, туку се доживува. Токму затоа толкувањето на други на текстови од класа "А" во кои спаѓа и книгата на законот не е препорачливо.

2. Телемата нема врска со никакви секти. Редот ОТО секако не се вклопува во дефинициите за тоа што е секта. ОТО е иницијаторски Ред, тело на иницијанти. Редото нуди методи и пракси, не догми и "Апсолутни вистини".

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Зашто бре не могу да видим џе је ово написано? :)
Ме води кон непостоечки линк, демек сум немал јас тука привилегии да видам?
Некој приватен муабет си тепате вие двајца?
Ќе се карамееее... :)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Бидејќи прашањево беше на несоодветна тема, ќе го одговорам овде.

1. Телемата е систем кој се базира на еден едноставен принцип - методот на науката, целта на религијата, принцип кој во себе содржи теорија и пракси со кои поединецот сам треба да открие што е вистината, бидејќи таа не се комуницира - не се пренесува во вид на комуникација, туку се доживува. Токму затоа толкувањето на други на текстови од класа "А" во кои спаѓа и книгата на законот не е препорачливо.

2. Телемата нема врска со никакви секти. Редот ОТО секако не се вклопува во дефинициите за тоа што е секта. ОТО е иницијаторски Ред, тело на иницијанти. Редото нуди методи и пракси, не догми и "Апсолутни вистини".
И ти веруваш во тоа што е напишано од сектата,опишувајќи се самите себе?(facepalm)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Пред да се изедете со препукувања (бесцелно, нормално), alf и ти Abraxas - видете го ова, а за подобро разбирање, читнете го целиот текст (линкот е најдолу) за да не се бркаме овде околу Телемата. :)
Повелете.

“There is religion in Thelema for those that require it. There is also freedom from religion in Thelema, for those that require it.”

To sum up, our system is a religion just so far as a religion means an enthusiastic putting-together of a series of doctrines, no one of which must in any way clash with Science or Magick. Call it a new religion, then, if it so please your Gracious Majesty; but I confess that I fail to see what you will have gained by so doing, and I feel bound to add that you might easily cause a great deal of misunderstanding, and work a rather stupid kind of mischief.“ - А. Кроули во едно од своите писма во „Магика без Солзи“.

„I believe the idea that Thelema is not just a religion but a new paradigm of cosmology, metaphysics, ethics, and psychology is the most accurate perspective on whether or not Thelema is a religion. Insofar as Thelema is a religion, it is a religion that is explicitly opposed to superstition, to “theological theory or dogma” (ideally!), and oppression. In the end, what’s in a name? Thelema’s Law is “Do what thou wilt” and people are free to call it a religion or not.
Whether you choose to call it a religion or not is your own choice, and whether or not someone else chooses to call Thelema a religion is none of our business. The real question, the one that really matters, is: Are you living the Law of Thelema? Have you written “Do what thou wilt” in your heart and in your brain? Have you used the simplicity of the Key of the Law to unlock the complexities of philosophy, psychology, theology, and daily life? In short: are you doing your True Will or not?“ - Is Thelema a Religion or Not

Ова не' спасува од бесконечно „мудрување“ за нечие разбирање на работите. Гледај си патот и Телемата нека ви биде што ви е волја - религија, философија, учење! :) Битно е да правите што ви е Волја!

• Ми се допаѓа
Реакции: Idiot

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Пред да се изедете со препукувања (бесцелно, нормално), alf и ти Abraxas - видете го ова, а за подобро разбирање, читнете го целиот текст (линкот е најдолу) за да не се бркаме овде околу Телемата. :)
Повелете.
Дечкото си има некој проблем, затоа си бара жртва за да се препукува и да провоцира. Ама секој со својата лудост, немам намера да му ги исполнувам неговите хирови, ќе ми послужи за добра основа да дадам објаснување за оние кои навистина ги интересира нешто.

И ти веруваш во тоа што е напишано од сектата,опишувајќи се самите себе?(facepalm)
Јас имам неограничено трпение, слободно тестирај го.
Значи за тебе и сите слични на тебе кои или се спори во разбирање или злонамерноста им е мотивот - Редот ОТО не е секта. Слободно побарајте дефиниции што означува и на кого се однесува поимот секта.
Што се однесува до верувањето, и причините за некој да побара иницијација во Редот веќе објаснив предходно, но ќе го дополнам тоа објаснување со еден мој пост кој се наоѓа на блогот на Хептаграм, повелете линк - "Индивидуалноста на Аспирантот и Редот" Постот беше инспириран од коментари слични на овој.
Ставив линк до него за да не ја оптеретуваме темава.

П.С. Се надевам ќе имаш уште прашања.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Дечки, смирено. Досега прогледував низ прсти, освен во екстремни ситуации, и само бришев за да не ви го кратам правото за дискусија и слобода на говор, но бидејќи често добивам пријави за провокации по неколку теми од религија, од овој момент, било која намерна провокација со цел да се поттикне тензија или да се навреди некој, ќе биде казнувана со 3 поени, а мислењето најверојатно ќе ви го оставам за по некое време да си се препрочитате.
Имајте на ум дека само 3-4 опомени ќе ви требаат за бан. Поените си идат автоматски со опцијата, не можам ништо да сменам, затоа на вас ќе е колку ќе се воздржувате ако сакате да имате пристап за пишување.
Било кое недоразбирање, решете си го приватно. Секое јавно повикување слободно пријавете го, па истото ќе биде разгледано и по потреба санкционирано.
Навистина се надевам дека нема да имаме проблеми со разбирањето и дека нема да има потреба од поригорозни мерки бидејќи се гледа дека вие неколку души што дискутирате го одржувате овој подфорум во живот со познавањата и интересите, но не го користете тоа да вреѓате туѓи верувања.
Може на многу поцивилизиран начин да се докажувате и ширите видици.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Јас имам неограничено трпение, слободно тестирај го.
Значи за тебе и сите слични на тебе кои или се спори во разбирање или злонамерноста им е мотивот - Редот ОТО не е секта. Слободно побарајте дефиниции што означува и на кого се однесува поимот секта.
Што се однесува до верувањето, и причините за некој да побара иницијација во Редот веќе објаснив предходно, но ќе го дополнам тоа објаснување со еден мој пост кој се наоѓа на блогот на Хептаграм, повелете линк - "Индивидуалноста на Аспирантот и Редот" Постот беше инспириран од коментари слични на овој.
Ставив линк до него за да не ја оптеретуваме темава.

П.С. Се надевам ќе имаш уште прашања.
Добро знам што е и што пресавува секта,но изгледа ти не знаеш.
Доволо е само да се знае и притоа свесно да се пристапи дека за осознавањето на вистината единствен услов е напуштање на човековите емоции со кој е врзан за своите најблиски,растргнување на својата душа и допир со смртта..Цената е голема,ама да се достигне боженственото ќе се прифати и најнеморалниот чин кој може човек да си го направи,свесно да си ја убие душата,ако тоа не е секташки чин,незнам што не е.
ПРАВИ ШТО ТИ Е ВОЛЈА,И ТОА НЕКА БИДЕ ЦЕЛИОТ ЗАКОН.
Фино спакувана парола додека не се качиш на лебедот.:(

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Добро знам што е и што пресавува секта,но изгледа ти не знаеш.
Доволо е само да се знае и притоа свесно да се пристапи дека за осознавањето на вистината единствен услов е напуштање на човековите емоции со кој е врзан за своите најблиски,растргнување на својата душа и допир со смртта..Цената е голема,ама да се достигне боженственото ќе се прифати и најнеморалниот чин кој може човек да си го направи,свесно да си ја убие душата,ако тоа не е секташки чин,незнам што не е.
ПРАВИ ШТО ТИ Е ВОЛЈА,И ТОА НЕКА БИДЕ ЦЕЛИОТ ЗАКОН.
Фино спакувана парола додека не се качиш на лебедот.:(
Премногу заморување од твоја страна за тоа што знам, што незнам, полека не трчај толку, темава не е за мене. Тоа што јас го знам, го споделувам на темава - аргументирано, притоа немам потреба да докажувам дека повеќе знам од некој друг.

Дали некој ќе ја свати телемата како што ти ја опиша или поинаку, тоа е лична работа на секој човек. Ние не сме тука да го убедуваме да плаќа цена и да продава било што. Тука сме да објасниме што е телемата - толку! Ако некој смета дека треба да бега од искушенијата кои ги носи животот, ако смета дека тој самиот не е способен да биде спасител и господар на сопствениот живот па бара други да го спасуваат, ако смета дека треба да бара скратени патишта.....тогаш и да сака, нема да биде прифатен од нас.
Во текстот што го посочив јасно кажав неколку работи:
Мојот став за тоа е дека потребата да се припаѓа на колектив има две насоки:
  • кога ги присвојуваш вредностите, ставовите и интересите на истиот како свои,
  • кога своите вредности, ставови и интереси ги препознаваш во одреден систем.
Телемитот е свесен дека неговата природа е уникатна, посебна и неменлива.
Неговата аспирација да биде дел од Редот е групирање со кое орбитата на ѕвездата се доближува (ги препознава сличностите во принципите и ставовите) до орбитите на останатите ѕвезди. Секој друг мотив или цел е загадување на чистата вистинска Волја со страст за резултат.
За да биде телемата вистинскиот пат за некого, потребно е во неа да ги препознае сопствените вредности, а не да ги прифати поради надеж дека ќе биде награден поради тоа или казнет.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Премногу заморување од твоја страна за тоа што знам, што незнам, полека не трчај толку, темава не е за мене. Тоа што јас го знам, го споделувам на темава - аргументирано, притоа немам потреба да докажувам дека повеќе знам од некој друг.

Дали некој ќе ја свати телемата како што ти ја опиша или поинаку, тоа е лична работа на секој човек. Ние не сме тука да го убедуваме да плаќа цена и да продава било што. Тука сме да објасниме што е телемата - толку! Ако некој смета дека треба да бега од искушенијата кои ги носи животот, ако смета дека тој самиот не е способен да биде спасител и господар на сопствениот живот па бара други да го спасуваат, ако смета дека треба да бара скратени патишта.....тогаш и да сака, нема да биде прифатен од нас.
Во текстот што го посочив јасно кажав неколку работи:
Па така Abraxas,гледаш дека немаше потреба од толку негирања дека не е секта вашата група.секој ќе си разбере како што сватил,за едни ќе биде религија,за други не,за некој секта за други не,битно сите да допрат до својата неискажлива вистина правејќи што им е волја.

И не мора толку големо натегање околу тоа докажување дали сте или не сте секташи,ако во иднина се ословуваат така,треба да се гордеете со тоа,зошто само малкумина имаат таква храброст да ја спремат душата за смртта,и со неа да се соединат,сите други ги затекнува неспремни.Вистински ѕверови за својата душа.
Не за џабе и вашиот пророк како ѕвер е ословуван во книгите.

Нова религија на повидок,оние умирачки богови им доде крајот сега се на ред ѕверови.
Вистината сите да си ја најдат и според неа да живеат,ако нешто живо остане во нив.:(