Секти (генерална дискусија)

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Реков дека вакви текстови се читани, го видов и тоа „најбитниот историски момент“... но и тоа е површно размислување без знаење на историјата и учењата, како и иницијаторските струи во тоа време, иако ако бев пристрастен ќе го прифатев како апсолутно точно :)
Тоа е многу битен момент .
Во иста(скоро слична) ситуација сега во ова време е и телема.
Иднината е ваша.Остај што пишуваат се и сешто.Ваква телема, таква телема , секташи , наркомани , оргии...сето тоа е млатење празна слама.Вие сте идната филозофска школа ..ич да не се пените по форумиве , се е на ваша страна.;)

• Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Реално ништо не е битно од тој текст. Глупости пишување на некој ко тебе што не прочитал 2 книги како што треба, а дрдори како „познавач“ на работите ;)
Оди бркај со тој јазик млади девојки по форумов и преставувај се како продуховен човек - не знам што мене ми досадуваш со Телема....

Прво научи што е Телема и од каде доаѓа и со што е поврзана, пред да ја влечеш низ друмовите на секташтвото и религиите на стариот еон - не си ни прв ни последен со овие глупости :)

Има разлика, но не читаш книги, не знаеш историја, не знаш ништо од ова - а ете повторно - се плеткаш во ствари кои се далеку од тебе заради пусто задоволство некому „да му кажеш“ .
Оди на јога (една од сектите според ваквите текстови), во Скопје можам да ти препорачам убави јогинки за гуру - и разводени тоа егото - ќе ти биде полесно.

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Реално ништо не е битно од тој текст. Глупости пишување на некој ко тебе што не прочитал 2 книги како што треба, а дрдори како „познавач“ на работите ;)
Оди бркај со тој јазик млади девојки по форумов и преставувај се како продуховен човек - не знам што мене ми досадуваш со Телема....

Прво научи што е Телема и од каде доаѓа и со што е поврзана, пред да ја влечеш низ друмовите на секташтвото и религиите на стариот еон - не си ни прв ни последен со овие глупости :)

Има разлика, но не читаш книги, не знаеш историја, не знаш ништо од ова - а ете повторно - се плеткаш во ствари кои се далеку од тебе заради пусто задоволство некому „да му кажеш“ .
Оди на јога (една од сектите според ваквите текстови), во Скопје можам да ти препорачам убави јогинки за гуру - и разводени тоа егото - ќе ти биде полесно.
:( Ја тебе добронамерно , ти мене на "нож" ме стави.
Хепта бе!!??

Кога сме веќе кај книги, не треба да се заборави дека основата на секоја религија и филозофија е духовноста која ниту една книга не може да ти ја пренесе како искуство - доживување , ма колку и да прочиташ книги.
Кога некоја духовност се пренесува на хартија , тоа веќе нема ништо со духовноста ,без разлика дали се ритуали, пракси , одредени медитации, тајни зборови и др.тогаш нештата го менуваат својот облик и се добива "духовност" од именуван автор со конкретно име и свои следбеници,,тоа не е тоа.

Остави ги книгите , оди доживеј го тоа на природен начин.:kafe

• Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ајде еден мал есеј :)

Основана на секоја религија и философија е... ЧОВЕКОТ! А човекот не е само духовност! Човекот е универзум. Со физички закони, со метафизички, со тајни сили итн итн...

Ова може да ги лажеш оние кои ги привлекува секташко размислување бидејќи ги мрзи да учат и за себе си и за другите, и по дома да вежбаш како би ти ги прифатиле овие идеи во однос на книгите, во тесниот круг на семејството...

И нема добронамерност кај тебе, @Abraxas така ми има кажано, а и по тоа како пишуваш - не гледам добронамерност - само потајна злоба што не е добро, може да пострада човек, имаме нели ние стари поговорки за тие ствари...
Ама ако, бори се ти со духовноста ти, ќе биде!

И реков со овој „јазик“ бркај девојчиња по форумов кои ќе наседнат на твојата „духовност“ - не знам што мене ме заморуваш...

Никој да не чита ништо кога се работи за духовност - таа доаѓа „по милост на Таткото“. Вака да зборуваме?
Така сакаш да збориме? Ме зафркаваш?
Водата оган ќе биде и ќе помине духот како низ иглени уши и ќе слушнеш Татко не оставај ме? Абе ајде, поезија читам не ми требаат вакви бладања...

Не требало книги бидејќи „духовност“ е во прашање и искуство директно...
Па тебе било која мисла на сон да ти се појави или да се замислиш малку, што тебе ќе ти е чудна ти ќе ја прогласиш за видение! :D
Ти си тотално неук и немаш механизми како да ги проверуваш работите. Немаш научен метод за ова што го зборуваш. Си веруваш апсолутно на себе си бидејќи ти си во прашање.

А што ти зборуваме со години и јас и други, а ти ко слеп за стап бркаш секташки размисли?

Ако ти е во ред неписмен да бидеш и да не знаеш што од каде доаѓа (бидејќи и други имале пред тебе искуство и тоа не може да го спориш) и да судиш за стварите онака како што тебе ти се чини дека се правилно - ок.
Но не ги убедувај другите дека во книгите и философиите на другите пред нас нема ништо за нас или од нас за идните генерации!
Немој така...

Но така не оди во реалноста, романтизмот чувај си го за себе си...

Книги требаат бидејќи тој „духовен“ развој има свој научен метод, не е во стилот: еј слушнав глас ми рече тоа и тоа, значи јас сум продуховен!

Седи доле и научи нешто повеќе пред да креваш прст кон оние што учат и имаат искуство. Ако бараш од некој на форум да зборува за нивните највнатрешни ствари или да дрдори како имал „духовно спознавање“ - тоа нема да добиеш, бидејќи во пракса само будали и шарлатани зборуваат така и лажат јавно за овие ствари, за да се чуствуваат барем малку некаде нешто посебно!
На нас, обичните ни останува преку книги и симболи да кажеме што како доаѓа и како се оди, од она колку можеме и знаеме да споделиме...

П.С На хартија се пренесуваат само патокази... оди на темата Телема, зборувано е милион пати од мене и @Abraxas и на форуми и блогови, и заковај ја главата во дефиниците, во праксите, во сржта и ќе видиш дека вели: научи ги симболите, практикувај, менувај, надминувај - имај искуство!
Следбеници има само во сектите.

Во иницијаторски Редови имаш колега - колега однос. Прочитај во „Магика без Солзи“ ќе видиш... инаку ќе испадне дека секој философ има следбеници и гради секта што го имам сретнатно кај христијански „духовници“ како го глаголат ова... идиоти! ;)

Без книги и без знаење си само самобендисан, мрзлив неспособен човек кој што се крие зад „духовното“ за да не си го покаже вистинското лице пред себе си...
Sorry но таков став имам за луѓе кои не читаат а имаат чудна потреба да расправаат за работите кои ги има во книгите....

Тебе всушност ти смета што ова што го збориш има допирни точки со нешто кое се нарекува Телема и може да ти ги провери праксите што ги користиш за тој твој „духовен развој“?

Извини... ајде нема да постои Законот на Телема бидејќи не може да има име нешто толку комплесно и толку човечко, а сепак толку над човекот ;)

Последна промена:

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93
Хепта, само едно инфо ако може.
Кроули , зошто тогаш се крие позади духовноста , добиена преку пратеникот?
Зошто , покрај токлу прочитани книги , ритуали ,техники , пракси ...зошто не седна и од свои ум не напишал закон?
Книги требаат бидејќи тој „духовен“ развој има свој научен метод, не е во стилот: еј слушнав глас ми рече тоа и тоа, значи јас сум продуховен!
(facepalm)

Последна промена:

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Хепта, само едно инфо ако може.
Кроули , зошто тогаш се крие позади духовноста , добиена преку пратеникот?

(facepalm)
Не се крие, ти си неук и не читаш книги и затоа не разбираш ништо. Не можам да ти одговорам на прашањава бидејќи се глупи и непотребни прашања, треба за да ти не читаш книги - да ти раскажувам сказни...

Кога ќе се запознаеш со размислите на Кроули и други - ќе знаеш повеќе, ќе зборуваш многу по друго од ова сега...

Не барај Кроули да ја оправда твојата мрзливост и неспособност! Оди криј се, бидејќи овој Кроули што ти го обвинуваш дека се крие зад не знам ти што - не само што читал книги, туку има изнапишано што ти уште 31 пат да дојдеш на Земјата, со по 60 години свесност - нема да знаеш ни 5 книги да напишеш - бидејќи, карма ли е што ли е - нешто имаш маки во животот :)

На толку текст напишано погоре, со образложение зошто би требало да читаш и да намалиш со тоа твое секташко „духовно“ без книги читање ти најде да се расправаш за мртвиот човек Кроули кој си ја завршил работата онака како што мислел дека треба?
Едноставно си непоправлив...

Продолжи :)
Телема ќе ти биде крива за се и Кроули и сите иницијаторски Редови и философи бидејќи - книги!

-alf-

Староседелец
28 август 2015
346
158
1,053
93

Зошто , покрај толку прочитани книги , ритуали ,техники , пракси ...зошто не седна и од свои ум не напишал закон?
Со сила се правиш секташ!

Книгите ништо не помагаат да се допре до духовноста, тоа ти е исто како да бараш од некого да ти каже како се прават деца.
Слабоста на човекот ,во однос на духовноста е очигледна токму поради тоа што човек ќе седне да напише книга за истата , а со тоа духовноста добива на значење ,односно преку поединец го исфрла "семето",зачнувајќи правец.
А слабоста на духовноста е што не може да пренесе на сите луѓе истовремено.
Зато го споредив со правење деца.Еден оплодува иако милиони се исфрлени!

Независно за која религиска или духовна книга ќе зборуваме, таа носи во себе "семе" на одреден облик на духовноста.
Некој имал видени,некој разговарал ,друг слушал зборови и тоа го пренел на хартија како порака од духовноста.
Нештата ќе се шират , ќе го достигнат својот зенит и ќе се појави друг облик кој ќе се зголемува, а другиот ќе слабее.
Сега луѓето кој застапуваат одредено верување или филозофија на живеење и истата ја шират, се само "сперматозоиди " на нечија слабост кој не можел да се воздржи ,а да не исфрли семе (напише книга).А тоа ќе го наречам ,слабост на духовно незрел човек.

Kаков е тој што "зачнал" такви ќе бидат и "децата".

Остај ги книгите, природниото е секогаш подобро од вештачкото.:kafe