Прочитав ова,и сакам да прашам,дали мормонизмот спаѓа во групата секти?Не сум тамо,таман работа,ама пред некој ден две девојчиња ме допреа,едно ливче каде што им беше сликата на Исус и нивниот број,рекоа да даам број,ама ја не им дадов...им реков,да прочитам прво,па после..дома кога дојдов,го фрлиф тоа ливчето..
Во религиозниот свет, секоја девијација од традиционалните верувања, се смета за секташка.
А пошто мор(м)онизмот е настанат некаде почеток на 19ти век, и те како е секта. Штом се рекламира со флаери - и те како е секта.
Не сум претерано упатена, имам одамна читано за тој основачот нешто демек пронашол златни плочки со пораки од Бога (или нешто слично) и се решил да проповеда, ау-бау. Полигамија колку сакаш, имаат по 30 деца со различни жени, сите до моега затуцани. Вакцини, лекови - тоа ѓаволска работа. Само уште вегани што не се.
Имаше документарка една за деца што се тргнати од татко-мормон и за прв пат стапнуваат на модерно тло. Немале ТВ и книги поразлични од нивната Света Книга, никакво детство или комуникација со врсници. Таму ги учеле дури и дека тој основачот е уствари нешто ко Тесла (мислам имаше нешто дека тој бил батката одговорен за струјата), бесмртен пратеник од Бога (а он умрен веќе два века)... воглавно идиоштини.
Изгледа кај нив иде Исус. Баш завчера имаше по вративе од зграда флаерчиња некои. Гледам и познаничка една ставила некој кавер у стил "People, get ready. Jesus is coming. Soon, we'll be going home".
Ваљда пропуштаме битна дешавка.