Земи ги со тебе сите Нехови мапи, планови во изградба и стеларни карти. Земи го и сјајот на летната рамноденица. Сите приказни за снежни градови и светкави огништа за кои толку ми зборуваше. И нив земи ги. Јас не знам дали се прекрасни, се изгубив барајќи го патот до нив. Зошто никогаш не ги погледнав низ моите очи туку ги чувствував преку твоите. Ја држам блиску до мене само замислата на тоа како изгледале еднаш. Сега сигурно поинаку и ги раскажуваш неа.
Поднамести ги очилата, стегни го срцето и забрзај го чекорот. И оди. Само оди и не гледај назад. Диши од здивот на новиот живот. Ох сиот тој храбар, нов свет!
Те чекаат тротоари да бидат излижани од твоите чекори.
А јас, јас ќе гледам да го забрзам својот пред црните облаци да ме удрат право в лице. Пред да се свие и рашири црнилото на асфалтните цветови покрај пругите.
Побрзај.
Уште можам да ја слушам крвта која навира во твоите дланки чиниш е метална игла која се гуши во ехото на тишината иако поминати се километри од твоето заминување. Немој, да престануваш. Само оди побрзо како да иташ кон најубавите денови во твојот недопатуван живот.
Навистина мораш да побрзаш око мое недосонувано, возот на заборавот те чека.
Додека jас сум само кукавица. Никако да направам чекор и да се качам. Само млитаво клечам потпрена на студените перонски бетони како ништо да не ми е јасно, мафтајќи со бело марамче додека се гушам од чадот што го остава возот зад себе. Нема проблем, ќе дојде пак. Ако не сега – следниот пат. Речиси сум сигурна. Тогаш ќе дојдам порано. Ќе дојдам подготвена и облечена. Со чисто срце и мирна душа. Ќе се качам како да ми гори пламен под нозете и студено ќе заборавам.
Дали твојот компас покажува на северот во тебе?
Мојот показалец уште покажува на Нешто.
Твојот, скришно погледнувам, е закотвен на Ништо.
Но ни двајцата не покажуваме кон некогашното Те сакам.
Нема никој таму. Нема ништо освен неколку подзасушени бои на дрвената палета врз размачканото платно чиј изглед нема повеќе ама баш никаква смисла.
А ако се сретнеме во иднината, а знам дека ќе се сретнеме...
Тебе за прв пат ќе те пресретнат старите сенки, а јас неуморно и безумено ќе ги поздравам, тапкајќи ги по рамо како мои стари пријатели.
И тогаш ме погодува од никаде.
Ти се смееш.
Ти си среќен.
А не знаеш... Не знаеш како било да си буден во оваа доба кога не знаеш дали е утро или темна ноќ.. Дали од љубов или од осаменост.. И не знаш од што повеќе ти доаѓа мачина, што е полошо од нив две.
Ќе фалиш само во моменти како сега. Повторно од почеток да заспивам во твоите раце што за мене беа извор на чиста среќа.
Тогаш ќе го притиснам јазикот на заби, за да не процедат ниту еден збор.
Ниту здраво, ниту каде беше. Ништо.
Ќе те оставам да одминеш, и ти ќе си мислиш дека сум продолжила понатаму со животот...
Сега месечината нека ти биде фенер низ необележаните шумски патишта во твојата карта, а мене нека ми подари нишка од нејзината скромна грациозност и елегантност, да го напишам сето ова што постојано ми гори на дланките и не ја остава тежината на клепките да ги склопи во своето лежиште.