Сакам да кажам/прашам (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Економски, филолошки, правен...меех нималку предизвик таму, автоматски ги одбегнувам во моите помисли да се запишам на факултет таму. Сепак да не знаеш ништо по било кој предмет е проблем.
Не е баш проблем. Проблем ќе биде ако прејде во навика и почне да влијае во секојдневниот живот како дел од основно сфаќање на нештата.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не е баш проблем. Проблем ќе биде ако прејде во навика и почне да влијае во секојдневниот живот како дел од основно сфаќање на нештата.
Пер од што е последица предавањето празен лист по било кој предмет? Од неучење, неинтересирање, од „Не сакам да си го арчам мозокот за нешто што нема да ми користи“ и сл. така? Тоа што повлекува понатаму? Мрзелив мозок? Како тоа не е проблем за сеопштиот развој?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Пер тројка е супер оцена, ама празен лист бе? Секој ако барем еден саат потроши на одредена тематика ќе има многу повеќе од празен лист. Тоа со фрустрациите, искомплексирани професори и сл. паѓа во вода. И јас имав искомплексирана професорка по физика, па тоа не ме натера да мразам физика. И јас имав надркани професори кои лошо предаваа, ама знаев дека можам да искористам дел од моите мозочни ќелии за да употребам логика и да си помогнам себе околу тој предмет.
Ооо да знаеш колку само може еден професор да ти скине секаква желба за учење. И тоа на така подмукол начин. Еве ќе ти кажам случај у средно кај нас имавме еден професор по македонски кој не го болеше уво за неговите предавања, ти си мислиш ааа овој нема да испрашува за Чехов, достоевски, бла бла. И не учиш нормално. И доаѓа време за писмени и глеаш пола клас вадат едвам 3ки. Зашто? Затоа што на типот му текнало да биде ѓон коа е прашање у име на она што тој го нема предавано. И после наредната година ти тој предмет го мрзиш, не читаш ништо што е поврзано со него, дури и даваш празни листови. За на крај да ти пукне филм и некако спојуваш крај со крај и му наоѓаш слаба тачка и се водиш според неа. Ама за тоа не само што си потрошил драгоцено време да читаш критики од петко станко за литература, него си трошел живци и нерви да го анализираш психово.
Поентата ми е, покрај тоа што во основно рецимо се здобиваш со некое знаење, големи се шансите во средно, некој отстрана да ти ги урне како што пука балон од сапуница.

• Ми се допаѓа
Реакции: Rosana

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
А да се отвори една тема у стил „Слаби оцени - резултат на неразбирање или оправдување за немање волја за учење?“, па таму да се расправа на широко? (think)

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Јас сепак верувам дека не го бива секого за учење подеднакво. Сепак, има луѓе со повисока и пониска интелегенција.

Исто така, некои повеќе ги бива за предмети како математика и физика, додека други за филозофија и социологија. Јас на пример, во средно имав и професор кој ми доаѓаше дома да ми помага околу математиката, навистина се трудев да научам, и на крај едвај двојки вадев, тројка ми било највисока оцена по математика. Ми се случуваше секогаш да ги укапирам потешките работи (според него), а да не можам да се справам со полесни.
Затоа, филозофија ми идеше ненормално добро. Исто така, социологија, етика, и слични предмети. И така е до ден денес.

Технички, зависи која страна од мозокот ти е повеќе "развиена":

merc_right_brain.jpg

right-brain-left-brain-fnl-598x441.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati, Saladin and Rosana

Ана-Каренина

Староседелец
25 февруари 2012
998
1,749
1,093
СДК
Слишам на вести као демек Гус Хидинк ќе ставал крај на неговата кариеа. Глупости, дур не се вратит пак во Челзи не прифаќам јас пензија!!!!!

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Еве шо се деси од кога го сменив името.

Отвори ја прикачената датотека 12450

И се обидев да ја сменам сликата на јутјуб, ама ме префрла на Гугл+ и од таму ја сменив.
Сега се вклучив на Јутјуб и кај мене истото го прави. Значи Гугл биле ептен итри бе. Намерно те приморуваат да им отвораш скапаниот гугл +. Ако најде некој чаре, нека сподели.
Јас имам и на youtube и на google+ акаунти и не се поврзани...различни слики имам
друже и мене ми се различни сликите, ама сега кога се вклучлив ми ја дава сликата од гугл + (envy)

Браво ipopovski за опцијата спојлер :sreken

• Ми се допаѓа
Реакции: ipopovski

МиГ 21

Староседелец
12 ноември 2012
1,252
2,458
1,133
Прилеп
Сега се вклучив на Јутјуб и кај мене истото го прави. Значи Гугл биле ептен итри бе. Намерно те приморуваат да им отвораш скапаниот гугл +. Ако најде некој чаре, нека сподели.

друже и мене ми се различни сликите, ама сега кога се вклучлив ми ја дава сликата од гугл + (envy)

Браво ipopovski за опцијата спојлер :sreken
Пробај да отвориш со мозила

Статус
Затворена за нови мислења.