Сакам да кажам/Сакам да прашам

Farfalla

Староседелец
14 февруари 2012
455
1,010
1,103
Jas, jas sum srekna. O da, vistiniski, iskreno I najrealno srekna.
I ljubam. Kako nikogas dosega go ljubam I go cuvam do mene. Posle tolku godini go obozavam negoviot dopir I usni, baknezite na mojata dlanka.
Ne mi treba nisto drugo, kako nekogas go zaboravam toa, koga jas vsusnost imam se `.
Denes slavam. Dodavam uste edna godina na zivotecov. Slavam, zatoa sto go imam nego do mene za da mozam da slavam.
Pisuvam latinica, mi bode oci, ama neka.
I denes pijam, vo moe ime, za mene.
Velam ne, nema covek sto poveke se raduva na sopstveniot rodenden od mene.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and Ghtalpo

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Младо момче, кое било дел од африканско племе, видно луто и растажено му пришло на својот дедо и му раскажало како едно друго детенце било неправедно кон него.

bezvremenska-prikazna-koj-pobeduva-vo-borbata-koja-site-ja-vodime-01.jpg

Дедото, низ горка насмевка, започнал да му раскажува:

И јас понекогаш чувствувам омраза кон оние кои многу земаат, кои не жалат за своите дела. Но, омразата тебе те уништува, а не го повредува твојот непријател.

Омразата е како да земеш отров и да чекаш некој друг да умре. Многу пати сум се борел со тоа чувство.

Тоа е како да имаш два волка во тебе.

Едниот е добар, не повредува, живее во согласност со опкружувањето, се бори само кога има простор за тоа. Тој е полн со љубов, мир, радост, надеж и љубезност.

Другиот пак, е волк полн со бес. И најмалата ситница го вади од такт, со сите е во постојана борба, па дури и без причина. Тој не може да мисли, затоа што е заслепен од омразата. Тој е спој од лутина, љубомора, завист, лаги и инфериорност.

Некогаш, тешко e да живееш со два волка во тебе. Еве моите, на пример, се во постојана битка кој да доминира со мојата душа. Нивната борба никогаш не престанува!

Момчето исплашено, но искрено прашало: Дедо, а кој ќе победи?

Оној кој ќе го храниш почесто, низ насмевка му одговорил.

мнофу ми се дпадна оваа приказна , животот е борба постојана

Aleksis

Jukebox
4 април 2013
1,443
2,543
1,133
Ај ќе ве молам сите сликате си ги мартинките и постирајте ги на фејсбук.
И од Каролина 1ви Март за поголем ефект...
(nod)

• Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Интересно за поетите на форумов :)

https://m.facebook.com/events/1467071080187622

Info
На 6ти марти, во Автономниот културно-социјален центар ќе се одржи читање на авторска поезија со слободата како централен мотив.
Грубо одредено, истата може да се опејува од три аспекти: лична, љубовна, социјална/општествена. Бонус аспект е спиритуалниот, кој пак може да биде сместен во било кој од нив, или пак да ги опфаќа сите на свој уникатен начин.

Заинтересираните можат да испратат максимум две свои песни на [email protected], а повикот трае до 3ти март.

Предност имаат помалку експонирани автори.

Ви благодариме! *
Gastgeber: Nixe Nox

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati and Prashina

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid

да преовлада разумот
доста е од крвопролевање во светот
make love not war :)

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Седмицата падна во Скопје (Чаир).Некој дошепна пак пред избори?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Тек сеа осеќам колку ја запустив класичната музика... После години и години од ислушаните Coldplay, Muse, The Killers, почнав да мешам основни термини каде 16годишниот јас би му се смеел на сегашниот. Ај сети се во кој став се дешаваше окршајот на третата симфонија на Чајковски. А ко копиљ знаеше и од кои композиции беше сочинета од став во став.
Ништо.... треба да се навратам назад... барем малку.

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
А ја се навлече ма дискавери, и на небитни стфари од пред и за време на фтору сфетку војку, а и мноо пред, за ништо
и плус спорт и сфашта.Вика брат тебе од што мноо највише ти се праи нешто..... праиш сфашта : ) E тој е праф другар од прво
Мноо ме тера некако ракика моуд на фрижидер срч : )