А волците, мечките пример кога ги напаѓаат луѓето размислуваат ли дали можеби грешат? Никој не се гордее со нечија смрт туку се што се случува и прави на земјата е за да се преживее без разлика дали е тоа од страна на животните или луѓето. Но според вас сосема нормално би било доколку животно нападне човек, а во обратниот случај е нешто незамисливо, без оправдување. И во двата случаја се борат за опстанок но за животното е оправдано додека за луѓето е забрането, каква логика ви е тоа?Лошо размислуваш Ита, ако ние немаме право да се мешаме во туѓите животи тогаш што барате вие да се мешате во животите на животните и да одлучувате за нивниот живот од раѓање па до смрт, вие да одлучувате како тоа животно ке живее и како ке умре, притоа да се гордеете со неговата смрт?
Зошто мислиш дека е крајно бедно ако ве правам и нарекувам убијци и пишувам грди зборови за вас? Кажи ми тогаш како ги опишувате педофилите, дали ги наградувате или осудувате, или оние кои силуваат жени, или мажите кои ги тепаат секоја вечер своите жени?
Слободно дели не, бидејки се срамам што припаѓам на ваков мизерен вид.
Слабо си запознаена со веганството и пишуваш не зрели работи.
И јас сум бил сештојад како мал, оти така ме учеле ... како што и вас ве научиле, но и мене како и сите вас нон-стоп ме фаќале грипови, вируси, алергии, ме носеле на инфузии, инјекции, сум пиел антибиотици, но откако сум веган овие работи за мене се измислици.
Сто процентно те убедувам дека во болниците нема вегани, напротив преполни се со сештојади ..
Сме имале секакви проблеми, и баш тие проблеми не натерале да размислуваме од друга перспектива, поинаква од онаа која не учат родителите или усраниот образовен систем, така да кога би дошол некој здравствен пробле до грклан само ке не натера уште толку да го појачаме овој начин на живот дури и посилно отколку што во моментов живееме (но тоа би не чинело некој денар повеќе, па затоа не одиме до крај).
Во ред е тоа што ако те нападне ке го удриш и ти, истепаш, убиеш, но чекај малку .. како тоа ги обожаваш кучињата а од друга страна јадеш кози и пилиња ?
Како можеш едното да го сакаш и чуваш, другото да го силуваш, убиваш и јадеш?
Во претходниот пост ти споредив со холокаустите на Хитлер и холокаустите за животни, овој пат ке ти споредам со расизмот и (Спишисизмот - дискриминација по видова основа). Нели не е Ок да си расист, да ги делиш и мразиш луѓето според раса, тогаш зошто е во ред да ги делиш животните според вид, секое животно е дел од заедница која ја делат со нас, припаѓаме на ист дом, волшебен дом наречен природа, во која си владеат нејзини правила и кај и да е човекот ке исчезне како вид, дојдени сме најкасно тука, направивме доволно штета, и ке си одиме најскоро.
-Инаку она околу пајажината беше на шала спомнато, но и ти како и @existence се фаќаш за делчето кое има најмала улога во текстот.
Да би имала некаква моќ сите овие би ги утепала без да ми трепне око но немам. Но како ти тие луѓе ги споредуваш со пример некој селанец кој си одгледува свињи си ги храни, чува и кога ќе дојде време од нив се прехранува? И двајцата вршат убијство да но со различна намера. А тоа е огромна разлика која вие очигледно не ја сфаќате или не сакате да ја сфатите.Кажи ми тогаш како ги опишувате педофилите, дали ги наградувате или осудувате, или оние кои силуваат жени, или мажите кои ги тепаат секоја вечер своите жени?
Дали е исто да утепаш човек од што сакаш и од што мораш да се одбраниш? Не е. Исто е и со животните, има и такви да кои прават пари од сето ова, тоа и ви го кажав погоре борете се против нив, но има и такви кои ги сакаат животните се грижат за нив но и ги јадат. И да колку и да ви е нереално и неприфатливо постои.
И баба ми со еден бубрег и тоа воспален си живееше преку 20 години без да пие лекови без да оди на дијализа, во село, јајца, млеко, сирење, месо, чист воздух сите од нејзините ги надживеа, тек на 80 и некоја година умре. Така да не значи дека само веганите не ги фаќа вируси, болести доста тупите со тоа. Место да се препукуваме тука да се насочиме малку кон ГМО то тоа ги уништува и животните и луѓето.
Но пошто вие се срамите од луѓето (се чудам само во каква категорија се ставате богови, светци, заштитници) само џабе времето ќе си го губиме.
И уште ова само. ЈАС НЕ СИЛУВАМ ЖИВОТНИ! Ниту па плаќам да ги силуваат! Од кај ги вадите овие глупи заклучоци не ми е јасно. И да Хитлер сосема го оправдувам и искрено криво ми е што сега немаме еден Хитлер, има толку непотребна раја (што би рекол Outrider) која и те како треба да се исчисти (не сте вие во таа раја да не се навредите случајно, ниту па животните се).
Ајде поздрав касно е треба да се спие.