Вегани

Marijaaa

Истакнат Член
30 мај 2015
65
116
343
Барав по форумов, ама не најдов ваква тема. Во Македонија веганството е сеуште табу тема и доста не ни знаат воопшто што значи па терминот веган го поистоветуваат со вегетеријанство. Разликата помеѓу вегетеријанство и веган е тоа што вегетеријанецот не јади месо(иако има многу типови вегетеријанци и некои јадат само пилешко, риба..) додека веганите се личности кои не консумираат храна со животинско потекло, не јадат месо, јајца, млеко, мед. Иако мислите дека со исфрлање на овие намирници телото ќе нема доволно протеини или хранливи материи, не сте во право. Всушност во една брокула има повеќе протрини отколку во 100g месо. Исто веганството и овој начин на исхрана е потврдено како лек за многу болести.
Јас сум вегетеријанец веќе подолго време, а се трудам да станам веган,но сеуште неможам да го отфрлам млекото. :( Што мислите вие и кој се вашите ставови за овој начин на исхрана??
 
  • Like
Реакции: malo

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,063
1,133
Мојот став го знаат повеќето членови на форумот, ама пак да си кажам дека сум веган (бидејки веганот никогаш не испушта прилика за да се пофали дека е веган :) )
Сум се хранела на разни начини, но веганскиот нчин на исхрана најмногу ми одговара и тоа кога храната е свежа и сурова (не е обработувана термички)
Понекогаш ми се случува да направам некоја отстапка намерно или ненамерно, но тоа не го правам често.
А за хранливата вредност на растителната храна, еве неколку поушни слики
542250_532774663468854_566779854_n.jpg 555426_536569926422661_1475081723_n.jpg 1003954_550604051685915_132296407_n.jpg 1185336_523731641039823_1134082933_n.jpg 1233409_523888044357516_515243070_n.jpg 1239943_536569519756035_1394850807_n.jpg
1374365_536569553089365_1202338850_n.jpg 1385089_544220915657562_1584568687_n.jpg 1390654_544816448931342_1338232897_n.jpg
 
  • Like
Реакции: Marijaaa

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,683
3,863
1,183
Ја сам веган. Јадам раци на рандом луѓе и не се замарам ! Напред вегани !! Во вас е вистината !
 

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,186
1,132
1,133
Имам пρедмет на фаκс за исхρана, логично. Дефиниција за вегетаρијанец наκρатκо: човеκ κој κоρисти намиρници само од ρастително потеκло. Постојат 2 вида на вегеρаρијанци. Вегетаρијанец κој κоρисти и неκој намоρници од живитинсκо потеκло пρ млеκо, јајца, мед, сиρење и стρог вегетаρијанец-веган κој не κоρисти апсолутно ниκаκви намиρници од животинсκо потеκло. Јес да е поздρаво али во хρаната од животинсκо потеκло има доста матеρии κои му се потρебни на оρганизмот а κои ги нема во ρастенијата.
^Јас до сега во ρеалниот свет не сум се сρетнала со веган а би саκала. Не знам зошто. :D Немам неκое посебно мислење за нив освен совет да почнат да си јадат мевце за да вκусат κолκу е убаво пилешκото полнето со зденκа, џигеρче со луκ... :giggle :gjavol
Се шалам . Сеκој си има пρаво да се хρани κаκо што му годи, ноρмално. : )
 

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,367
4,942
1,173
Tell me about it. Само за фалење по фејсбук се веганиве, а и вегетаријанциве ништо поарни.
Неам ништо против некој да не јаде месо, млеко и слично, ама ко веќе се фали дека паси трева и тревести растенија, имам.