Религија (oпшта дискусија)

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Шо знам ќе го напраам овде муабетот,претходнава година ни доаѓа поп за велигден и кога испеал и испрскал мајка ми му дала 100 денара а тој дрско и укажал дека тоа е малце и на одговорот дека не знаела колку треба и рекол дека он иде еднаш годишно и треба да си праша колку се дава.
Оваа година вртиме во соборна и ни викат 300 денара дека било:eek
Сериозно за некој да ти посредува со Бог ти треба да платиш 300 денара за он да ти испее.
Дојде оваа година испеа 3 минути доби 200 (сеа не доби ни 100 ни 300) и си отиде (не дека па е битно и колку пее ама некако пак си викаш да се задржеше).
Некако дали дека бев воспитуван да ја почитувам таа бранша на луѓе сега се некако повеќе се колебам дали навистина парата многу влијае кај нив па и да имало љубов спрема Бог надвладеала таа за пари.
За промена го гледам Борџии сериски филм во 15 век и за тоа кај католичкиот свет како се бирало папа и ред други работи и богами очекував ама не до толку борба за титула и ред други работи.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Шо знам ќе го напраам овде муабетот,претходнава година ни доаѓа поп за велигден и кога испеал и испрскал мајка ми му дала 100 денара а тој дрско и укажал дека тоа е малце и на одговорот дека не знаела колку треба и рекол дека он иде еднаш годишно и треба да си праша колку се дава.
Оваа година вртиме во соборна и ни викат 300 денара дека било:eek
Сериозно за некој да ти посредува со Бог ти треба да платиш 300 денара за он да ти испее.
Дојде оваа година испеа 3 минути доби 200 (сеа не доби ни 100 ни 300) и си отиде (не дека па е битно и колку пее ама некако пак си викаш да се задржеше).
Некако дали дека бев воспитуван да ја почитувам таа бранша на луѓе сега се некако повеќе се колебам дали навистина парата многу влијае кај нив па и да имало љубов спрема Бог надвладеала таа за пари.
За промена го гледам Борџии сериски филм во 15 век и за тоа кај католичкиот свет како се бирало папа и ред други работи и богами очекував ама не до толку борба за титула и ред други работи.
Нареден пат замоли го од евангелието на Матеј да ти ги прочита стих 8-ми и стих 9-ти од поглавје 10:

Матеј 10:
8 Исцелувајте ги болните, воскреснувајте ги мртвите, очистете ги лепрозните, изгонувајте демони; бесплатно добивте, бесплатно давајте.
9 Не набавувајте ни злато, ни сребро, ниту бакар во вашите појаси;

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Една интересна ситуација околу религиите е општо прифатеното однесување во средината каде спрема одредена религија треба по дифолт да се има почитување.
Никогаш не разбрав зошто треба да се има почитување. Ако мислам дека христијанството е збир на ефтини суеверија, стравови и почитување на организиран мистицизам предводен од манипулативни авторитети (цркви) и дека не носи никаков квалитет во животот на декларираниот верник, и ако сето тоа можам да го поткрепам со факти - тоа ме прави нетолерантен?
Или ако мислам дека исламот е ист збир на ефтини суеверија, стравови и мистицизам, само апдејтуван за сакатење на пениси и клиториси, тоа е - непочитување?

Страшни се општествените конвенции кои бараат почитување на нечија автоматски одредена припадност кон замислена целина уште од раѓање. Крстољупци и алахуакбари.

They hear voices in their heads, and deserve a respect?

Марш бре!

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Религија е измислена од големци на овј сфет, а тој су ваљда Масони,Темплери, Илуминати.. : ) ваљда, претпостављам
Сфе е природа, такфа ни планета природна бе : ) сфи су друи мртфи, трулу планете, трула вишња од Цецу : )
Kд би стфарно постојаја господ он би ни докажаја затој и сфи заедно би верувале у њега, значи едн господ една религија
А не Буда, Исус, Мухамед,Грујо : )))
Буда е Масон бреее :D
Сфе е клетка, молекула,развиток,значи сфе на овуј планету е природно
Нема логика да постои нешто што религија га кажуе, Адам, Ное и остали цртани филмови су измислени за да људи веруеф у нешто, за да се плашиф да напраиф греф, за да не идеф у пекол бе : ))

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Светите книги - не религиите се создадени - не измислени од Масони, Илуминати, Темплари - со еден збор Христоси! Ќе мора да научиш што значи Христос, за да не го мешаме со христијанскиот концепт на Јехешуах како Христос.
Божественото се докажува на некој што има знаење но нема искуство! Инаку не би ги разбрал формулите и законите кои ги содржат. Без запознавање со хиероглифите, симболиката на светите книги, нема логика ништо. И математиката нема логика за многумина, ако ме разбираш.
И како што рекол големиот Вилијам Блејк, далеку од Грујо, Ганди, Исус, Буда и лошиот кумановски дијалект и блед сарказам (не знам зошто ми смета ):

„Laws of peace, of love, of unity;
Of pity, compassion, forgiveness.
Let each chuse one habitation:
His ancient infinite mansion:
One command, one joy,one desire,
One curse,one weight,
one measure
One King, one God, one Law. - Book of Urizen

И за крајниот твој заклучок (ако е заклучок, премногу „ваљда“ прочитав во твојот пост) - види го почетокот на овој мој пост - и наместо да мислиш дека нештото е дадено да се верува, почни да мислиш дека содржи формули и знаење за да РАБОТИШ практично!
Така ќе намалиме на религиозност и ќе удриме на практичност :)
А и ќе немаме постови со премногу „ваљда“ во врска со божественото, а и кон човекот.

Божественото е потребно за човекот како и бесконечните варијации и можности! Не го заробувајте со догматски толувања! Ако може...

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Друже Хептаграм опериран сам од било какф сарказам : ) a зависан од мој дијалект

Него мене друго ми е поента, дека религија е создадена за да управља сс човека, а не за да ни објасни како настанаја сфет и дека стфарно постои виша сила која е претставена како стар дедо кој не глеа сфите : )
Ја просто уличарски га претсављам сфе тој, сликовито сс мој жаргон, што би ти кажаја блед сарказам, а не е : )
A ти си ептен упутен у сфе тој, сфака ти чаз нема што : ) А куде мене сфе е ваљда, ваљда куде тебе не е : )
поздраф нездраф !

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Просто уличарски и прави од светите книги да бидат разбрани ете како ти што си ги разбрал и да имаме проблеми со хората, што би рекле бугарите. (nod)
И ништо поеќе.
Ако воопшто си се потрудил да разбереш нешто од било која света книга и нејзините пракси не ќе имаше вакво мислење :)
Не тука веднаш масоните и илуминатите криви. Тоа што ти си немал време да загрееш столчето и да научиш малку од малку поеќе не значи дека некој е крив за тоа,освен ти самиот. Немој со вакви изјави како од последниот пост.

Дали ти некогаш си разгоаварал со монах и да го прашаш дали неговара вера споменува некаков си „дедо“ којшто гледа се? Не верувај на Македонските народни приказни.тие се... богомилски сказни,ако не си знаел - не им верувај многу многу. ПРемногу се дуалистички! :)

П.С. Ти си отпоран, ама не си отпоран да го користиш,тоа сакав да кажам. И инаку те боцнав бидејќи никој не пишува, а ми се правеше муабет. ;)

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Јеј брат : ) НЕ ми се учи нешто такфо,никакфа сфета књига не ми се чита, а и столче не ми се грее, ке ми се изнои гзе : )))
Не ги криву ја масони и илуминати, напротиф, они тој га напраиле за добро на овј сфет, за да има мир и да нема анархија
Али сфе тој се злоупотребуе, за жал

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Јеј брат : ) НЕ ми се учи нешто такфо,никакфа сфета књига не ми се чита, а и столче не ми се грее, ке ми се изнои гзе : )))
Не ги криву ја масони и илуминати, напротиф, они тој га напраиле за добро на овј сфет, за да има мир и да нема анархија
Али сфе тој се злоупотребуе, за жал

Абе загреј столче ќе дојде време да бираш нема да знаеш што ќе треба на среќа :) А среќа не постои :)
Зар едно потење ти е проблем? Брееј многу мрзлива оваа денешна омладина...
Тука читаш по форумов сешто, а не сакаш да научиш нешто поеќе . Учиш нешто воопшто или поминаа тие години?

Има јаки девојки, а се разбираат во вакви теми и нив ќе може да ги шмекаш :D Со знаење!
Ахахаха, добро убедување да седнеш да научиш нешто посериозно, признај! :)

Боговите не си играат играчки или како беше она: Богот не фрла коцки!

П.С. Што и фали на анархија бре? Ех да знаеше нешто за светите книги ќе видеше што се пишува таму за анархијата и што значи контролиран хаос :)