Раскази - Хумор и Сатира

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
43
8
308
72
АКО ЛАЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА

Националистичките страсти им се на врвот на јазикот.
Така исплазен, никогаш нема да ги почувствува јазичните разлики.

Ги менуваа страните на историјата како чорапи, но,
најромантичен дел им беше кога од зад Карпатите стасаа – боси.

Тешко дека ќе прифатам да бидеме нечија провинција или составен дел,
ако морам со едната рака да пишам, со другата да потпишам.

Досега навивав за „Партизан“ и „Црвена Звезда“.
Ај да не ги боли главата,
отсега ќе навивам за „ЦСКА Софија“ и „Черно Море“.

Баба Ванѓа ништо не кажа што ќе биде со Македонија во 21-от век.
Единствено знаеме дека бабата навреме си обезбедила бугарски пасош.

Со тројца сведоци се стануваше партизан.
Заради ревизија на историјата, тројцата го сменија исказот, едниот се покаја.

Спремаат нешто за кое се знае дека историјата ќе го повтори.

Сечењето на Гордиевиот јазол не е територијално разграничување.

Кога сите горе долу се тука, партијата си ги среди кадрите.

Први пропаднавме во мразот. Но тоа се само климатски промени.

Туркаме некако, а со истата сила можевме нешто и да сработиме.

Зеде земјиште под концесија. Колку цела Крушевска Република.

Оние кои ползат, наместо плунка, лачат отров.

Како Библиски народ, кој од забранетото јаболко направи јаболко на раздорот ?

Македонија никој не ја почитува.
Такви се времињата – никој никого не е*е.

Опозицијата го изнесе народот на улица.
Повеќе личеше на турниме да кинисам.

Крупната и ситната стока нема ништо против пченката да има ниска
откупна цена. Ќе си остане во амбарите.

Власта не го погоди годишното време.
Со есента, изборните ливчиња им пожолтеа.

Корисниците на марахуана ќе бидат конзументи.
Оние на тутун – пушачи, и ќе си останат надвор.

Нудам плацебо вакцини.
Терапијата е успешна, со благи симптоми на лажни ефекти.

Не исплашија со птичјиот грип, и на крајот ништо.
Десет милиони кокошки отидоа така, но барем не беа луѓе.

Од сите природни катастрофи најповеќе ме плаши менливоста:
се’ се раѓа и умира.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
43
8
308
72
АКО ЛАЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА


На нашиот сосед ќе им ја дадеме железницата.
Во тек е приклучување на нивните старо-нови „административни“ вагони
за депортација и истребување.

Онака како што се гледам вакви-никакви,
почнувам да верувам дека и ние сме Татари.

Ревизија на библиската вистина:
Господе, кога во Библијата напиша Македонија,
зашчо тогава скри, че си с б’лгарски чувства.

Соседот ги постави различните услови за заедничка историја.
Се што е наше е и нивно, се што е нивно е и наше.

Сонував влада на спас, и ако по стас и (давај)гас,
таа и понатаму личеше на влада на еден Горостас.

Ставија потпис против пописот.
Со уште неколку лични податоци, ќе допринесеа
операцијата да заврши предвреме.

Купете домашно, пред да купите кинеско како да сте дома.

Нашиот коњ за трка го јава џокер во рака.

За џелатот, дилемата окулу самоубиството е губење време.

Кога се ракоплеска, првата асоцијација е задникот на секретарката.
Каков мобинг јавно искажан.

Ако лажниот сведок се предомисли,
на лажните вести нема да им побегне лажниот исказ.

Долга е раката на партијата.
Долга е долга и реката на бегалци.

Купив диплома за 5000 евра.
На пазарот за стари учебници купив и сведителство за
осмооделенци..

Со мерките за изолација ќе дојде до смена на генерации
без тоа да го осетиме.

И бездомниците се сместија во карантинска изолација.
Секој си обезбеди картонска кутија.

По десет години одлагање на смртната казна,
конечно се најде лош адвокат - осудениот е егзикутиран.

Ми ја украдоа колата. Бараат 50 евра за откуп,
Организирана мафија на пајак за кревање коли и машина за
гмечење во коцка.

Историјата се повторува.
Гледано од дистанца, сеуште не се сите изгинати.

Сега сме северна.
Барем нема да треба да ги одмрзнуваме преговорите со пингвините.

Народот сака се’ да му се каже кратко и јасно.
Државата сеуште нема обезбедено доволно афоризми.