Раскази - Хумор и Сатира

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
36
2
108
71
АКО ЛАЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА


Музиката не е спремна за последната молитва. Човештвото се подготвува
за нова „Химна на радоста“.

Голема несреќа е што сликата за црно-бела Америка
не е теорија на заговор.

Нема да ни биде жал за Европската Унија
ако треба да го сочуваме нашиот македонски јазик.
Ќе ни биде жал за Бугарите.

Досега преведував од Македонски на Бугарски и обратно.
За превод од Македонски на Бугарски дијалект немам зборови.

Сакаат да ни го одземат името, јазикот, нацијата...
Се најде и некој паметен.
Светата Столица нема намера да ни ги одземе нашите Библиски корени.

Ако Бог е центар на светот,
нашите владици и попови се централни личности.

Добро е што сме поделени партиски.
Ако се делиме братски, ќе ја поделевме државата.

Нема тука „таков е менталниот склоп на народот“.
Или е некој паметен, или е глупав.

Штом ги удрија темелите на национализмот, удрија и по нацијата.

Станав интересен за партијата откако кажав дека се што имам украдов од државата.

За политички криминал не се оди од власта туку зад власта.

За средната класа, сред(e)на плата.

Ноќниот сон е гробница, пладневната дремка воскрес.

Од санаториум се испуштаат само оние кои тврдат дека се дворски будали.

Не е ова време за скромни. Направи подобар од себе.

По глобалните пожари следи ледено доба. Повторно ќе го откриваме огнот.

Идните гледачи на фудбалските стадиони ќе бидат роботи.
Оние кои ќе трчаат по топката ќе бидат човечки фигури.

Утрото нема милост кон мене.
Со првиот пиш настрана од шољата,
јасно ми става на знаење дека и овој ден ќе се помочам од работа.

Сантата мраз која го потона „Титаник“ немаше чуено за Крузер.
Тоа ќе беше погодок.

Перењето раце и пари, задолжително носење задскриена маска, две (илјади) метри
дистанца од народот, се предизборните активности на партиите во услови на Коронавирусот.
 

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
36
2
108
71
АКО ЛАЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА


Музиката не е спремна за последната молитва. Човештвото се подготвува
за нова „Химна на радоста“.

Голема несреќа е што сликата за црно-бела Америка
не е теорија на заговор.

Нема да ни биде жал за Европската Унија
ако треба да го сочуваме нашиот македонски јазик.
Ќе ни биде жал за Бугарите.

Досега преведував од Македонски на Бугарски и обратно.
За превод од Македонски на Бугарски дијалект немам зборови.

Сакаат да ни го одземат името, јазикот, нацијата...
Се најде и некој паметен.
Светата Столица нема намера да ни ги одземе нашите Библиски корени.

Ако Бог е центар на светот,
нашите владици и попови се централни личности.

Добро е што сме поделени партиски.
Ако се делиме братски, ќе ја поделевме државата.

Нема тука „таков е менталниот склоп на народот“.
Или е некој паметен, или е глупав.

Штом ги удрија темелите на национализмот, удрија и по нацијата.

Станав интересен за партијата откако кажав дека се што имам украдов од државата.

За политички криминал не се оди од власта туку зад власта.

За средната класа, сред(e)на плата.

Ноќниот сон е гробница, пладневната дремка воскрес.

Од санаториум се испуштаат само оние кои тврдат дека се дворски будали.

Не е ова време за скромни. Направи подобар од себе.

По глобалните пожари следи ледено доба. Повторно ќе го откриваме огнот.

Идните гледачи на фудбалските стадиони ќе бидат роботи.
Оние кои ќе трчаат по топката ќе бидат човечки фигури.

Утрото нема милост кон мене.
Со првиот пиш настрана од шољата,
јасно ми става на знаење дека и овој ден ќе се помочам од работа.

Сантата мраз која го потона „Титаник“ немаше чуено за Крузер.
Тоа ќе беше погодок.

Перењето раце и пари, задолжително носење задскриена маска, две (илјади) метри
дистанца од народот, се предизборните активности на партиите во услови на Коронавирусот.
 

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
36
2
108
71
АФОРИСТИЧКИ ВЕСТИ

Да ги фатиме Бугарите некако на спиење,
и да ја протнеме нашата историја.

Богатите градат подземни бункери да се спасат од вирусот.
Апокалипсата ги чува ниту таму некој да влезе, ниту да излезе.

Стекнавме колективен имунитет.
Станавме отпорни на сечија трагедија од вирусот, па и сопствената.

Предизборен маркетинг:
Да не бевме ние националистите комунистите не ќе можеа да ги растурат
Југословенските републики, за повторно да ги обединат во НАТО и ЕУ.

Пресудата за „Рекет“ падна.
Се чека да се види кој како ќе одигра во тај-брејк.
 

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
36
2
108
71
АКО ЛАЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА

Разбирам власта да им ја пие крвта.
Ама на разбирам опозицијата да им го суши мозокот.

Нов бран на вирусна омраза меѓу патриотите и предавниците.
Зарем ни треба премиер Албанец како респираторна машина за преживување.

Уште има будали кои одат со глава низ зид,
или изградба на железничка пруга низ происточната железна завеса која
сеуште виси во историските витрини на нашиот сосед.

За теоретичарите на заговор ?
Дали ЦИА го подготвува падот на Америка,
како што, реално гледано, КГБ го подготви падот на Советскиот Сојуз.

Вакцина за апокалипса не постои.
Доколку не се повтори прикаската за Ное.

Толку сме индиферентни пред вистината,
се додека не ни соопштат дека сме позитивни.

На политичарите им е сеедно кога јавноста ги нарекува глупаци, будали, лажговци...
Прашајте ги нивните деца кои добро знаат што се глупаци, будали, лажговци...

Нема да гласам за никој: сите се исти.
Но, ако победи опозицијата ќе штрајкувам

Немам навика да лажам,
но лажните вести се моја слатка инспирација ако е до вистината.

Незадоволни од лабавите мерки на власта,
опозицијата вети полициски час каков што заслужува еден вистински диктатор.

Во борбата за слобода се водело сметка и за животната средина.
Колку убаво еколошки звучи: „Слушам кај шумат шумите, буките“.

Во предизборната кампања ни ветија рај.
Повторно ќе се селиме од претходниот во некој следен.

Било што да ни се случи, било што ќе не снајде.

Граѓаните ги чуваат парите во перница.
Крадците само им менуваат навлаки.

Се сеќавам на комунизмот. Имавме толку добри избори,
дури повеќе од тоа колку им беше добро на избраните.

Овдека останаа само белци. Црнци повеќе нема.
Никој ништо не работи.

Кауција од еден милион евра за судот се доволна гаранција
се’ да заврши со ароганција и елеганција.
 

grupa serigii

Истакнат Член
9 декември 2018
36
2
108
71
АКО ЛЕЖЕ АФОРИЗМОТ, ЛАЖЕ И ВИСТИНАТА

Не будете ги петлите пред да биде формирана новата влада.
Да не кокодакаат за џабе, пред кокошките да снесат некое смуткосано јајце.

Последните изборни резултати помеѓу патриотите и предавниците
се покажаа идеални – за некој трет.

Црни кошули во парламентот !
Дали треба да переме кошули или мозоци ?

При распределбата на министерските места се случи невиден гаф.
Која купена диплома на кој министер треба да му припадне.

Политичките судири во парламентот ќе се одвиваат со заштитни маски.
Но и понатаму без ракавици.

Патриотите и предавниците денес се инертна маса.
Кога ќе чујам од народните песни какви патриоти и предавници
сме имале некогаш, ми иди да пеам и се смеам.

Текстилна фабрика подготвува нова мутирана модна колекција Ковид 19
за сезоната пролет, лето, есен, зима за 2020/2021 година.

Јас сум чист Македонец. Немам ни зрнце историја.

Не би одел по стапките на револуционерите. Сите имале Бугарски пасош.

Компонирав варијации на тема лажни вести за политички труби.

Некои личности од операта влегоа во политиката без диригентска палка.

Не патиме од различно мислење, туку од различни глави.

Ковид 19 е идентификуван како грип. Рече на ТВ еден неидентификуван тип.

Не сме учени да плачеме. Учени сме да патиме.

Библијата е кратка енциклопедија за организираниот хаос во главата на Бог.

Нема повеќе „зидовите имаат уши“. Мобилните имаат и уши и очи.

Не пласираме лажни вести. Вистината си го менува лицето.

Нашиот брод го промаши курсот на пловидба.
Платното на јарболот се покажа како промашена инвестиција.

Од сите локални производи,
најефтино си врвиме со локалниот колективен ум.

Даде три гола и зеде петнаесет милиони евра.
Пет милиони евра за еден гол се премалку за еден млад и талентиран фудбалеер.

Во градовите се помалку пешачки зони,
но и Зони Замфирови и корзоа со слични љубовни саги.

Чашите ќе се судрат, но погледите нема да се сретнат.
Тоа е кога сте лути еден на друг а сте седнале за ручек.

Афоризмот е како лекарска дијагноза.
Тешко е читлив, ама лекува.