Протести против полициската бруталност

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Пола од овие што протестираа барем да дојдоа на првомајскиот протест што беше организиран од УПОЗ на Пеце Грујовски,поради законот за администрат.служ.закон со кои работничките права уште се намалуваат,со една негативна оцена да може да те избркаат од работа....но народот сакаше да слави со скара,тој единствен свет работнички празник го направија скараџиски празник......и бадијала ни се моабети,каде има јадење и кршење и лудирање таму идеме,а на културен протест видовме како беше на ТВ.Јас го подржав тој протест и бев присутна а овој НЕ го подржувам.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не е идеја гркоман или незнам и уште еднаш не ти одговарам МАКЕДОНИЈА . Каде на кој протести си видел политичар ама баш каде во светов да видам ај со Грчев заедно под рака таму у мајка Блгарија или Грција.

Гледам имаш мака да составиш реченица која би имала било каков смисол, имаш гугл дури и за фиромски хунза не би било проблем да изгугла каде по светот имало протести каде се појавувала и опозиција... барем се надевам, ако грешам, да помагаме со гуглање...
Опозицијата е небитна во случајов, битна е пораката која се праќа, да знаат што ги чека ако прават срања во евентуаелен нивен иден мандат.

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Опозицијата е небитна во случајов, битна е пораката која се праќа, да знаат што ги чека ако прават срања во евентуаелен нивен иден мандат.
Така би требало да биде,али во конкретниов случај,мисла дека баш опозицијата е таа која што го предизвика овој протест.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Гледам некои надежи дека со мирни протести ќе се решело нешто. Де најдете ми таков пример, само еден. Сакам да видам баш каков е тој мирен протест кој што променил нешто големо.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and Outrider

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Незнам само какви резултати очекувате од вакви инциденти и вандализми, како ке заврши сето ова??
Со промена на власта.

Со опозиција која дреме дома и зима плата,наместо у врат да им дише на актуелнава власт,арна ни е државава.Мислиш дека народот е задоволен со обезвредниот труд,со стандардов, со корумпираново судство, со градежнава мафија....ама има ли саглам решение за нас?Со вакви инциденти само ја влошуваме состојбата.Немоќни сме, дефинитивно.
Зошто секаде се меша опозиција и политика? Разберете дека поголемиот дел од тие што излегуваат на протест НЕ се членови на опозицијата и ниту таа ги пратила, одат на протест затоа што доста беше крадење и убивање и прикривање. А не дека опозицијата, Заев, Сорос, Петко, стојко мој, ги пратил.
Малоумни едни.

Така би требало да биде,али во конкретниов случај,мисла дека баш опозицијата е таа која што го предизвика овој протест.
Излези на контрапротест да те видам како ќе си поминеш. Нели ти е срам бе и тебе и на тие како тебе да ја мешате опозицијата секаде во секој протест. Па уште контрапротест ќе правеле, против кого бе? Да не треба да го ослободат убиецот?
Што не кажеш за тоа тепањето во библиотека и низ улиците? Или за тоа ќутите. Какви неписмењаци мајко мила.

Така е, затоа треба масовно да се излезе и да не се попушта. Нека не си мислат дека ако утре дојдат на власт ќе можат така да прават, нека им се даде до знаење што ќе им се случи. Ама за ова треба народ со кохонес а не со цвекиња во рака.

@Saladin префрли ги тие неколку мислења од СДК во темава

Случувањево е хаос
Невини жртви гинат и начинот на нивното настрадување се сокрива а некој ќе убие човек и потоа се смета за некој мангуп. Кога ја видов сликата како убиецот седи во затвор со меза пред него како да е во ресторан ми идеше да земам и јас да се бутам пред влада но јас бев во кампот пред мон. Човек да не знае за што попрво да протестира

Владата бојосана со јајца, луѓе протестираат луѓе се тепани а медиумите пренесуваат за тоа како Македонија има највисок развој во не знам што. Се праат како ништо да не било го прикриваат случајот. Па она што беше вчера ништо не е малку беше

#достабешемолк
Не знаеш што попрво? Абе што сте се собрале во тоа кампот бе, не туку ми правете оргии. Не знаел што попрво, утре тебе ќе те убие некоја будала и така ќе си се мези во затвор а јас ќе викам не знам што попрво. Земале ми седат по цел ден за математика да им укинеле, бог да чува и од вас средношколците.

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon and malo

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Излези на контрапротест да те видам како ќе си поминеш. Нели ти е срам бе и тебе и на тие како тебе да ја мешате опозицијата секаде во секој протест. Па уште контрапротест ќе правеле, против кого бе? Да не треба да го ослободат убиецот?
Што не кажеш за тоа тепањето во библиотека и низ улиците? Или за тоа ќутите. Какви неписмењаци мајко мила.[/QUOTE]

Не сум против протести,но од ваков очигледен вид,неможам да кажам дека нема политичка поткрепа.А за убиецот уште помалку би го поддржал фактот дека не заслужува казна..не си ја разбрал поентата на оваа реченица.Не спомнав нигде контра протест,само си го кажав моерто мислење,од каде би произлегло жариштето на целиот овој хаос.Еве,твоето мислење кое е,во постот имаш..
полицајци тепаат и убиваат кого стигнат.
према твоето излагање,излегува дека на жртвите не им се знае бројот??
покрај тоа што знаеме дека убиецот е веќе зад решетки..(да не ме разбереш погрешно),кој е мотивот за овие збиднувања?

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Пошто темава е за полициска бруталност, јас ќе ги набројам само неколку случки при кои човек не треба да остане рамнодушен.
Тепањето на здружение на архитекти кои протестираа против градење на црвка на плоштад.
Убиството на Нешковски.
Вчерашните рации спроведени по улиците и читалната Браќа Миладиновци.
Собирање на дечурлана на информативен разговор пошо истата пушела мара во парк, додека врвот катадневно шмрка бело.

И после кажете ми за оние инвестиции.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Makedonec

Модератор
Член на администрација
15 јуни 2014
1,473
1,200
1,133
Со промена на власта.

Зошто секаде се меша опозиција и политика? Разберете дека поголемиот дел од тие што излегуваат на протест НЕ се членови на опозицијата и ниту таа ги пратила, одат на протест затоа што доста беше крадење и убивање и прикривање. А не дека опозицијата, Заев, Сорос, Петко, стојко мој, ги пратил.
Малоумни едни.

Што не кажеш за тоа тепањето во библиотека и низ улиците? Или за тоа ќутите. Какви неписмењаци мајко мила.

Така е, затоа треба масовно да се излезе и да не се попушта. Нека не си мислат дека ако утре дојдат на власт ќе можат така да прават, нека им се даде до знаење што ќе им се случи. Ама за ова треба народ со кохонес а не со цвекиња во рака.

Не знаеш што попрво? Абе што сте се собрале во тоа кампот бе, не туку ми правете оргии. Не знаел што попрво, утре тебе ќе те убие некоја будала и така ќе си се мези во затвор а јас ќе викам не знам што попрво. Земале ми седат по цел ден за математика да им укинеле, бог да чува и од вас средношколците.
Абе Алтаирчо ништо не сфаќаш
Зошто би полагал математика на матура кога добивам оценка обична за математика, сите години петки и на матура може тројка да извадам затоа што математика во сите училишта не се учи исто, во некои две во некои четири години а прашањата ќе бидат исти за сите училишта. Чисто ме интересира и што друго од математиика ќе ми треба во животот освен множење делење собирање одземање и да речеме корен.
Екстерно за што ќе ми е?
За цела година петки и на крај двох,јка и на факс потоа да не можам да се запишам. Ти знаеш дека додека полагаме екстерно во училницата влагаат трети лица врски на некои деца и им ги решаваат цели тестови а ние што сме без врски се снаоѓаме со прашања надвор од материјалот ил со прашања на српски јазик копирани од некоја страна.
Знаеш дека прелани кога полагав ми се падна физика, знаеш дека цела година учев за Ампер, њутн итн. а на екстерното имав прашања за ослободувањето на честици и атоми при нуклеарна физика а тоа не се учи во средно
Знаеш дека добив послаба оцена а имав петка затоа што не сум пријавил такви прашања, а контролорот ми беше човек од 60 години што едвај разбира и збори македонски
Затоа кога не знаеш низ што минуваме ние и какво образование на даваат а каков успех ни одземаат, ќути

Поради тоа не знам на кој протест попрво да одам сепак мило ми е што и на двете места има луѓе

Вечерва повторно има протест во 18 часот?

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Сега треба Македонците да покажат разум и памет, да се запрашаат зошто баш сега се разбуричка оваа работа и да стават прст на чело.Голема политичка позадина има ова и ако сакаме да не ни се деси Украина и кај нас ке треба малку поумно.Америка ужива во овие збиднувања.

По некоја логика опозицијата треба да и се противи на власта и на секоја "грешка" да стои зад народот?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Еден мој другар се вработи во гранична, оние шо се возат со фекал-боја дефендери наоколу откако го направи `вистинскиот избор` со вадење книшка (facepalm)... му беше соопштено дека престана да постои за мене, исто како да никогаш да го немало, фајловите во главата се избришани, да го видам на улицам не го познавам, едноставно крај, нула, ништо.
Не дека нешто ќе му промени тоа или е некаква казна или ќе се замисли. Ништо од тоа, едноставно што е тука е, готово е.
Од друга страна е лошо што и покрај тоа што сакам да имам високо мислење за себе во поглед на процена на луѓе - изгледа сум ужасно лош во тоа, секогаш касно палам (facepalm) ама боље икад него никад.

Се дури ги сметаме сличните како него за нешто налик на луѓе, ситуацијата ќе се влошува.