Дојдов во потфорумов со намера да барам ваква тема, не бев сигурен дали постои ако не постоеше ќе ја отворев само за да ви предлжам една серија.
Знам дека ќе има многу скептици затоа што серијата доаѓа од Шпанска продукција, но навистина вреди да се гледа.
Ако сакате, научна фантастика, измешана со многу еротика, многу емоции и многу акција, тогаш вистинската серија за вас е
El barco.
Се работи за еден проект Алехандрија, кој што всушност е проект за „забрување на молекулите“. Научниците кои што го спремале овој проект биле свесни дека постои шанса се’ да замине во неповрат. Тоа и се случува. Проектот оди во тииит, и настанува потоп на светот. Единствените преживеани се патниците во бродот „Естреја полар“ - во превод Северна ѕвезда.
На некој начин ова е модерна верзија на легендата за Ное.
Но.... Тоа е почетната приказна. Затоа што подоцна ќе сфатите дека се’ е многу повеќе од само еден обичен проект.
Потоа ќе излезат многу многу многу други приказни и податоци кои што до крајот на третата сезона во голем дел ќе бидат нејасни. Не дека се’ е објаснето во оваа трета сезона... Оставен е уште многу голем материјал за обработка за оваа нова четврта сезона за која се’ уште се преговара дали воопшто ќе „бидне“.
Многу добро одбрана екипа на глумци. Секој е посебен на некој начин и својата улога ја одигрува перфектно добро.
Мене впечаток ми остави Роберто, повеќе познат како Бурбуха, кој што е “мозокот“ на сиот овој проект со 210 коефициент на интелегенција, но бидејќи “нешто“ утнал, сакале да го елиминираат па се обиделе да го задават во кофа со вода. Сепак се спасил но...со трајни последици на неговиот мозок. За време на дејствието во серијата човекот има проблем со говорот, размислува како мало дете... но сепак знае да најде решение на работи кои никој не може ни да ги помисли.
Да го глумеше некој друг можеби и немаше да ми остави впечаток. Но, кога ги гледам сцените како тој е интелектуалец и толку сериозен човек, и кога ги споредувам сцените во кои тој е „дете“ со говорна мана... јас се воодушевувам на талентот што се крие во овој глумец.
За крај... неколку сцени од овaa серија:
trailer од првата сезона
сцената кога после дооолго лутање низ водите на океанот наоѓаат копно.
Роберто - Бурбуха и неговата појава што фасцинира...