Постите ли?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Суштината на постот е прочистување на телото.
Ако некој сака да се прочисти може преку цела година,немора да се чека велигден.Постат затоа што мислат дека барем малку ке се приближат до божјата милост со тронка откажување од уживањата.
 
  • Like
Реакции: scarstone

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Ако некој сака да се прочисти може преку цела година,немора да се чека велигден.Постат затоа што мислат дека барем малку ке се приближат до божјата милост со тронка откажување од уживањата.
Има врска со промена на времето,не со бог.
Зимската храна е помасна него ли летната.Телото преку зима се полни со маснотии и на некој начин е заспано.
Со доаѓање на пролетта се чувствува и не виталноста на истото.Со постот се прочистува телото и на тој начин се навикнува на полесна храна и нормално полесната храна го прави и телото витално.
Постот е здрав за телото.А тоа со откажувања од уживањата е друга приказна која всушност е прикачена на постот.
 
  • Like
Реакции: Prashina

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,220
1,747
253
Има врска со промена на времето,не со бог.
Зимската храна е помасна него ли летната.Телото преку зима се полни со маснотии и на некој начин е заспано.
Со доаѓање на пролетта се чувствува и не виталноста на истото.Со постот се прочистува телото и на тој начин се навикнува на полесна храна и нормално полесната храна го прави и телото витално.
Постот е здрав за телото.А тоа со откажувања од уживањата е друга приказна која всушност е прикачена на постот.
Како и да е нашиот пост е лесен за разлика од муслиманскиот кој менува годишни времиња и мислам дека тоа е право поврзување со маките на господ.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Има врска со промена на времето,не со бог.
Зимската храна е помасна него ли летната.Телото преку зима се полни со маснотии и на некој начин е заспано.
Со доаѓање на пролетта се чувствува и не виталноста на истото.Со постот се прочистува телото и на тој начин се навикнува на полесна храна и нормално полесната храна го прави и телото витално.
Постот е здрав за телото.А тоа со откажувања од уживањата е друга приказна која всушност е прикачена на постот.
Реално, не е потребен празник за да се направи сето ова.
 
  • Like
Реакции: Electra, JaMi and Abraxas

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Прашањето беше што е поентата на постот,а дали е потребен празник за тоа е друга тема.
Па дека гледам дека е напишано во контекст на тоа дали всушност вреди постењето, кога можеш и вака и онака да го направиш прочистувањето на организмот без тоа да го наречеш "постење". По тоа, мојот заклучок е дека не вреди, затоа тука ќе се надокнадам на мојот првичен коментар на почетокот: не сум постела и нема да постам зошто не гледам никаква цел во тоа.
 
  • Like
Реакции: diva orhideja