Режимoт е нa кoленa, и дa пoбедaт џaбе им е. Немa ништo oд нaјaвенaтa референдумскa пoбедa и кaзнa зa Сдсм. Џaбе им беше и прикaзнaтa зa двoјaзичнoст и федерaлизaцијa. Вчерa вo белaтa пaлaтa изгрaденa сo нaши пaри беa кaкo пoпaрени. Нaјдoбрo oд се, Сјo ќе прoдoлжи дa рaбoти и дa се решaт случaите. Дoпрвa следи интереснoтo, пoздрaв диктaтoрче oд "Детoнaтoр" и "Шпиoн" дaј бoже дa скaпеш вo зaтвoр.
Со „федерализацијата“ си пукаа буквално во меѓуножје.
Исто и јас мислам, барем на режимов му е дојден крајот.
Ми се допаѓа излезеноста на народот, од претходните 61% се качи на 76. Лека полека сфаќаме дека мора некако баланс да се воведе, да не се даде една партија да има апсолутна моќ и да прави буквално што сака. Со тоа и партијата ќе прави поголеми отстапки, и народот полесно може да прави разлика.
Од друга страна голем дел од народот се` уште е во т.н. клиентелистички однос, но со ваква поделеност и мала разлика, мислам дека повеќе ќе си ја сфати својата моќ на критична маса.
Уште нешто, битно е што најголемата албанска партија конечно се разводни, да не биде константен фактор како и краен играч за тоа кој ќе биде на власт. Тоа значи, ако Вмро беше 10 години на власт, ДУИ беше 14, а во тие 14 апсолутно ништо немаат дадено за албанското малцинство сем рамковниот договор на самиот почеток кој е повеќе производ на странскиот фактор. Во принцип, и албанец, и македонец и србин и бошњак, и ром и било кое малцинство подеднакво го плаќаме данокот додека владеачката коалиција си игра курташак со нас на национална база.
Секако дека треба и понатамошни реформи, попис и непречено работење на СЈО, а со тоа и донесување на пресуда на криминалците пред се`, потоа и изменување на избирачките единици во една (што е многу многу тешко да се оствари, но по мене е клучно), исфрлање на стариот дотрошен багаж во партиите и донесување на одредена свежа, но и зрела крв.