Плод со аномалии | Црнобело Форум

Плод со аномалии

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,017
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Истото важи и за здраво дете.

Како може истото да важи за здраво дете? Здравото дете ќе порасне во здрав возрасен човек кој ќе се бори за себе, ќе работи и ќе има нормален живот. Болното дете ќе порасне во болен човек и прашање е дали некој би му помогнал околу неговото издржување.
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,217
753
Познавам тетка на аутистично дете, кое патем веке не е дете и е апсолутен слухист за музика, моментално мислам дека свири во филхармонија или така нешто, ама неговите работеле со него, му помагале да го усоврши талентот и не се иднесувале со него како со болно дете. Кога велам дека не се однесувале со него како со болно дете, мислам на тоа дека не го разгалувале до бескрај и не го сожалувале заради неговата состојба. На фб исто имам разговарано со мајки на аутистични деца и повекето од нив покажуваат извонредни таленти.
Мислам дека има различни форми на аутизам, можеби затоа и имаме различни впечатоци.
Скоро гледав на фб како едно девојче кое се излечило од аутизам го раскажува своето искуство, ако го најдам ке го постирам тука.

Лицата со аутизам имаат посебни способности

За оваа честа грешка може да се обвини „ Дождовниот човек“ - не толку за успешниот портрет што ни го долови Дастин Хофман или за неговиот опис на аутизмот, туку за фактот дека често, кога луѓе слушаат на аутизам , извонредната математичка способности на главниот лик од овој филм е една од првите работи која ќе ни дојде на ум. Во реалноста, само околу 10 проценти од сите лица со аутизам исполуваат изузетни способности. Сепак, некои луѓе со аутизам имаат т.н. " издвоени вештини ", кои се всушност области каде што тие покажуваат подобри способности отколку на било кое друго поле.
http://healthinfo.mk/index.php/sq/zdravstvo/115-2014-04-06-18-54-28
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,396
5,901
1,683
Disco
Има, саванти се викаат тие или како беше, еден таков лик со хеликоптер го летале над Лондон и памтел све како гугл мапс да има во умот :zelen
Али тука се мешаат и аспергер и слични состојби кои не се аутисти.
Ама све е тоа попусто, за нив не постојат блиски (како и за споменатата конзерва) така да односот родител-челад тука е едностран, крајно напорен и сосема бесцелен. Барем конзервата не мора да ја негуваш (party)
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,217
753
Има установа во Демир Капија која ги згрижува ваквите случаеви, а 90% од случаевите што ги знам јас завршувале таму после смртта на родителот, а приказната завршува кратко потоа и со нивна ненадејна смрт, мада тоа е друга тема и нема врска со темава....

Јас сум дефинитивно за абортус, не можам да се осудам да живеам таков живот, не можам ни да му дадам соодветна грижа, не сум трпелива ни па толку силна да издржам да живеам таков живот, сигурно дека ќе западнам во тешки депресии па нема да се знае кој кого ќе треба да чува и да му дава воља за живот.
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
Како може истото да важи за здраво дете? Здравото дете ќе порасне во здрав возрасен човек кој ќе се бори за себе, ќе работи и ќе има нормален живот. Болното дете ќе порасне во болен човек и прашање е дали некој би му помогнал околу неговото издржување.
Јас сум самохрана мајка на две здрави деца, татко им воопшто не ги видел, ниту пак прашал за нив одкако се разделивме. Да не објаснувам јавно каква ми е состојбата со ,,блиското'' семејство, само ке кажам дека воопшо немам кој да ми помага околу нив.
И јас често си го поставувам прашањето - Што ке прават ако мене ми се случи нешто? Што ако се здрави, ако растат во дом за деца без родител постои ризик да имаат страшни последици. Кога ке размислам, здраво дете може и полошо да помине во таква ситуација, бидејки ке биде свесно за се и сето тоа ке го погоди од сите можни страни, додека на болно дете, во случајов дете со ментална ретардација, потребно ке му биде само некој кој ке ги извршува обврските покрај него и тоа можеби би било доволно. Здраво дете постојано ке си поставува прашања, ке се обвинува, ке тагува, ке се чувствува осамено, отфрлено и тн. , ретардирано дете можеби никогаш нема да си постави ниту едно прашање од тој тип, можеби ке биде задоволно што ке има некој да го храни и облекува, без разлика каде се наоѓа и со кого е.
Затоа реков дека е исто
Кога детето ке остане сираче, без разлика дали е болно или не, ке се соочи со најтешката болка и сето тоа ке остави последици.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,017
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Јас сум самохрана мајка на две здрави деца, татко им воопшто не ги видел, ниту пак прашал за нив одкако се разделивме. Да не објаснувам јавно каква ми е состојбата со ,,блиското'' семејство, само ке кажам дека воопшо немам кој да ми помага околу нив.
И јас често си го поставувам прашањето - Што ке прават ако мене ми се случи нешто? Што ако се здрави, ако растат во дом за деца без родител постои ризик да имаат страшни последици. Кога ке размислам, здраво дете може и полошо да помине во таква ситуација, бидејки ке биде свесно за се и сето тоа ке го погоди од сите можни страни, додека на болно дете, во случајов дете со ментална ретардација, потребно ке му биде само некој кој ке ги извршува обврските покрај него и тоа можеби би било доволно. Здраво дете постојано ке си поставува прашања, ке се обвинува, ке тагува, ке се чувствува осамено, отфрлено и тн. , ретардирано дете можеби никогаш нема да си постави ниту едно прашање од тој тип, можеби ке биде задоволно што ке има некој да го храни и облекува, без разлика каде се наоѓа и со кого е.
Затоа реков дека е исто
Кога детето ке остане сираче, без разлика дали е болно или не, ке се соочи со најтешката болка и сето тоа ке остави последици.

Да, но реално здравото дете може да се избори за себе. Да, Македонија е далеку од совршена земја за водење на било каква борба, но со здрав разум можеш што сакаш да направиш. Така да, не е исто.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Tantara

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,396
5,901
1,683
Disco
Јас сум самохрана мајка на две здрави деца, татко им воопшто не ги видел, ниту пак прашал за нив одкако се разделивме. Да не објаснувам јавно каква ми е состојбата со ,,блиското'' семејство, само ке кажам дека воопшо немам кој да ми помага околу нив.
И јас често си го поставувам прашањето - Што ке прават ако мене ми се случи нешто? Што ако се здрави, ако растат во дом за деца без родител постои ризик да имаат страшни последици. Кога ке размислам, здраво дете може и полошо да помине во таква ситуација, бидејки ке биде свесно за се и сето тоа ке го погоди од сите можни страни, додека на болно дете, во случајов дете со ментална ретардација, потребно ке му биде само некој кој ке ги извршува обврските покрај него и тоа можеби би било доволно. Здраво дете постојано ке си поставува прашања, ке се обвинува, ке тагува, ке се чувствува осамено, отфрлено и тн. , ретардирано дете можеби никогаш нема да си постави ниту едно прашање од тој тип, можеби ке биде задоволно што ке има некој да го храни и облекува, без разлика каде се наоѓа и со кого е.
Затоа реков дека е исто
Кога детето ке остане сираче, без разлика дали е болно или не, ке се соочи со најтешката болка и сето тоа ке остави последици.

Исто е? :) Мора да е исто, 47 годишен аутист со 74 годишната мајка да му ги собира лајната кои ги посрал или да се бави со проблеми соодветни за мајка на 25 која има 2 годишно детенце. Затоа што имаш нормални деца можеш да прикажуваш вакви `бисери`, родителите на деца со проблеми од овој вид би дале се` на светот тие проблеми да ги немаат, и за нивните деца кои растат како фикуси и за самите себе кои доживотно се нагрбачени со комплетна грижа за потомството.
 

Marijaaa

Истакнат Член
30 мај 2015
65
116
343
Јас лично, не би абортирала. Би го родила и би му ја пружела целата љубов на светов. Абортусот не е решение. Децата односно луѓето воопшто кој имаат анималија се дар за родителите. Тие ги учат нив на трпеливост и разбирање. И не нема некој да стани психопат да ги убива сите ако е растен со љубов од околината.
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,068
1,133
Исто е? :) Мора да е исто, 47 годишен аутист со 74 годишната мајка да му ги собира лајната кои ги посрал или да се бави со проблеми соодветни за мајка на 25 која има 2 годишно детенце. Затоа што имаш нормални деца можеш да прикажуваш вакви `бисери`, родителите на деца со проблеми од овој вид би дале се` на светот тие проблеми да ги немаат, и за нивните деца кои растат како фикуси и за самите себе кои доживотно се нагрбачени со комплетна грижа за потомството.
Исто е од аспект на сигурност на детето, и болно и здраво дете би било несигурно аkо мајката почине, тоа зборевме (никогаш не дочитуваш до крај и секогаш ја утнуваш поентата, за друго се работеше, конкретно во тој пост)
Јас немам против тоа родителот да се одлучи на абортус и јас самата не знам како би постапила ак ми се случи нешто такво, но имам против кога родителите тврдат дека абортирале за доброто на детето и во мојот прв пост на темава кажав зошто мислам така.

А што се однесува до маката и обврските околу аутист... знам дека не е исто ова што ке го споредам, ама не можам а да не пишам.
Некои луѓе можат цел живот да си го посветат во грижа за своето милениче и повеке пати во денот да му го собираат изметот и да не се делат од него, да го хранат и сето тоа... а кога би се работело за нивно родено дете, тогаш немаат сил за да се справат со обврските.
На повекето луге да им дадеш мајмун на чување, без размислување ке прифатат и ке бидат среќни поради тоа, всушност лугето дебело плаќаат за да имаат мајмун дома и да му го собираат изметот, а своето дете кое би се однесувало како мајмун нема да го родат (да не речам - ке го убијат)
Ке речете дека детето нема да биде среќно, па затоа сте се ослободиле од него, но
и мајмунот нема да биде среќен ако живее затворен во соба на човек, многу по себичен е од ретардирано дете и може да биде опасен за околината
Разликата е во тоа што со мајмунче ке биде фаца кога ке се шета, а со аутис - не.
 

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,513
1,183
Big Sur
Јас лично, не би абортирала. Би го родила и би му ја пружела целата љубов на светов. Абортусот не е решение. Децата односно луѓето воопшто кој имаат анималија се дар за родителите. Тие ги учат нив на трпеливост и разбирање. И не нема некој да стани психопат да ги убива сите ако е растен со љубов од околината.
Не мислите дека малце претерувате со исказиве?
Не, не е дар. Не носи радост да си го гледаш детето врзано за кревет или количка, несвесно за околината околу себе, дури неговите врсници растат, се развиваат, учат, патуваат, ствараат за себе и своите... а твоево на 35 години шљапка со рацете во храната и се смее на ништо.
Пред да почине, баба ми стана несвесна за себе, нас и својата состојба. Бладаше, беше ко растение. Јас и мајка ми знаме колкав дар беше да ја креваме на неколку саати за да ја измиеме, да ѝ смениме пелена ко на бебе, да ја храниш за да ѝ капе од уста, да спиеш по 2 часа дневно пошто постојано бара нешто и испушта неповрзани звуци... буквално крв ни има течено од раце од што сме ја кревале. И тоа траеше едвај 20ина дена, со тоа што и двете сме физички силни, а замисли 40+ години да треба тоа да го правиш секојдневно, па дури и кога ќе стигнеш до некој старосен праг од 70+ години.
А после? Тури му онаквото кога родителов ќе умре и лицево ќе седи со саати гладно, посерено и усмрдено во некој ќош од чкљ установа.
Би посакале некому таков живот?
Може е најнесебинчото нешто да се посветиш на таква личност, ама немој да ми кажете дека е дар и дека животот може да биде убав.
Трпиш пошто е твое, го сакаш, те боли, и речиси и немаш друг избор (освен ако не ти текне да го фрлиш по установа, што тешко да се случи), а не пошто си научил лекција да бидеш толерантен и сега ангели ти свират мирољубиво над глава со харфи.

Поблага ретардација може би толерирала. Многу амеби, кои се потпросечно интелигентни, се прават Ајнштајни и тренираат нерви, па сосема океј би било за промена да имаме и некој кој се однесува соодветно со капацитетот. Но, личност која не би знаела името да си го каже на 25 години или личност со физички деформитет, која би ме колнела цел живот што сум ја родила, не... не би било хумано да се мачат поради Мајка Тереза синдромот.

Едит: Немојте и со миленичиња да споредувате бе, луѓе.
Ајде кога е премало да се храни со шприц или нешто, ама после стави му храна и си јаде, а ако не му ставиш, самото си бара и не треба да седиш над него да пазиш како ќе голтне за да не му залетне, ниту лигушки да му бришеш. Какачката ќе ја собереш, да, ама не треба да му бришеш газе и да го повиваш со бебешки пудри секој саат за да не се воспали, плус, секогаш постои опција да го истренираш кај да врши нужда.
Тоа е некој еквивалент со дете и нокширче, ама кога детето веќе има 30+ години и уште не разбира кај да кака, не е исто.