А заради кого се убиваат животните, заради кого постои месната индустрија ако не за месојадите?
Тоа со дрвото и шупелката ти е најглупав пример што можеше да го дадеш. Кој го убива животното бе девојче? Доколку не постоеше месната индустрија и доколку не постоеа луге кои што колат животни за ти да ги јадеш, ти веган ли ке беше или ке си убиеше животно сама? Кога ке одговориш на ова прашање ке видиш која е врската помеѓу тебе и директниот убиец на животното.
Не е џабе и не е илузија, да сум единствениот, тогаш да, би било како што кажуваш, но за среќа не сум. Ако пред десеттина години веганството беше застапено само на местата каде што одредени религии налагаа, денес е поинаку, еве и вие сештојадите се фалите дека познавате по десетмина вегани.
Не знам дали стварно не сфаќаш или така се правиш за да можеш со своето да си тераш во ќорсокак, ама мање битно.
Така. Глупо е
прут = музичар, не? Ваљда сега отприлика сфаќаш колку твојата паралела
конзумер = убиец, е уште поглупа.
Реалноста е дека месните индустрии постоеле и ќе постојат, како што постоеле и ќе постојат и месојади во неспоредливо поголем број од вегетаријанци и вегани, а досега немам слушнато некој магично да станал веган пошто другиов го нарекол убиец, глуп и сите почесни епитети што ги додели по темава на неистомисленици. Велите имало врска со повисоката интелигенција, али не делува баш така. Дури и секти од типот „Исус бил диносаурус створен од ѕвездена прашина и лук“ со 20ина души, знаат дека следбеници не се привлекуваат со вреѓање.
Али еве, кажи ми... водите некаква статистика дали месната индустрија произведува помалку месо поради тоа што вие не го јадете? Бар да знаеме дека има корист сето ова напрегање. Или ко децана во жмурка „ако јас не го гледам него, не ме гледа ни тој мене“ т.е. ако јас не јадам месо, сигурно спасувам еден вол и три кокошки годишно...
Тоа е многу наивен заклучок, а уште понаивна е илузијата дека дури и неколку милиони вегани ќе го намалат производството на месо, споредбено со билиони омнивори. Плус, ти свесен си дека луѓе по села се хранат и одгледуваат фамилии, школуваат деца и плаќаат сметки со продавање месо, млеко и јајца, и можеби единствено оттаму им идат парични средства? Не секој, после цел ден на нива и по фарма, има време и енергија да троши по 3 саати ситнејќи лешници и толчејќи круши за некакви минијатурни колачи.
Испаѓа дека попрво би се залагал фамилија да изумре од глад, ама животните да останат непипнати.
Затоа што надвор нема пилиња кои слободно шетаат и мачката нема што да лови за да јаде. Оставате ли вие пиле да шета, да не го изедете?
Како нема? Под зграда редовно мачкиве оставаат растргнати врапци и голуби. Во село е доволно пилињата да ги пуштиш 2 минути во близина на мачка и ќе ги испозадави. Единствено ако сметате дека е греота само домашното животно, тогаш е друго...