^ ќе си буричнат во некоја канта и ќе си најдат нешто за јадење, ќе начекаат некое гнездо, ќе фатат некој глушец, скакулци јадат летно време... си се снаоѓаат, не за џабе се мачки
Природна селекција во ова урбано лудило ? WoW .. овде ниту ние луѓето кои впрочем го и градиме не можеме да опстанеме а камо ли останатите другари од другите видови кои се заробени од наша страна ..Абе убаво е тоа што се грижиш за нив, но е контрадикторно со другите муабети. Нели природа, природни закони,природна селекција итн итн. Поготово кога се работи за мачки, оти тие се неверојатно снаодливи и самостојни, независни, животни. Јас не чувам и никогаш не сум чувала ни мачки ни кучиња. Ама пред некој месец во дворот во едно ќоше кај дрвата за огрев, се омачи една мачка. Четири мали мачиња. Не ги избркавме, нашротив, гледавме колку е можно да не ги вознемируваме. Понекогаш им оставаме јадење, од тоа шо готвам за нас, ако остане. Ама не редовно. Не сакам да бидат мои и да ги припитомувам. Си одат кај сакаат и се враќаат кога сакаат. Некни видов дека останале само 2 од мачињата. Па сега наместо 6 мачки, се само 4 - родителите и двете малецки. Едното мислам го прегази некоја кола на погорната улица. И ние сме во урбана средина со бетон и асфалт. Како се снаоѓаат за храна не знам, ама сепак се снаоѓаат.
Вакво нешто немам одамна прочитано.
Пази сеа трпе логика: Ако купиш пиле за мачките истото ќе било изедено од истите мачки во дивината, ама ако купиш пиле за луѓе ондак тоа е измачувано во фарми и човек не би го уловил во дивината истото тоа пиле.
Шта речи, еве незнам.
Мачето нема избор, мора да јаде месо, не би преживеало на растително сирење. Јас имам избор, вие имате избор! Зошто би убивале животни за да ги јадете кога не морате да го правите тоа? Зошто мора би го ловел пилето во дивината, кога можеш фино лепо да си скинеш јаболка? Животните во фармите не умирраат затоа што тоа е неопходно за вашето преживување, туку умираат за вас јадењето да ви биде повкусно бидејки сте стрвни и лакоми.Oк ги сaкaте живoтните, се гaдите сaмo oд пoмислaтa декa некoј мoже дa ги јaде, aмa не е вo ред јaс дa гo јaдaм кутрoтo јaгне и дa сум убиец без душa, a вo ред е мaчетo дa јaде пиле и дa гo сaкaте пoвеќе oд чoвекoт. Пa и тoa пиле е кутрo, зoштo ги делите живoтните a тoлку ги сaкaте?
Хрaнете ги и мaчките сo рaстителни сирењa, зoштo некoе кутрo живoтинче дa умирa и стрaдa зa мaчетo дa имa пoлн стoмaк? Пa и тoa пиле билo пријaтел нa некoгo.
Болните мачиња не можат да си најдат храна, моментално зависат од тоа што јас им го давам, а бидејки ние дома не јадеме месо, јас не можам да им давам остатоци, туку одам и им купувам и готвам специјално за нив. КОга мачињата оздравуваат и кога се спремни сами да се борат за живот, јас ги пуштам сами да си се снаоѓаат, до сега само еден мачор остана зависен од мене иако е возрасен и здрав, но е многу истрауматизиран бидејки преживеа се и сешто и не сака да излезе од двор, а во нашиот двор не шетаат ниту пилиња, ниту глувци ниту пак пливаат риби.Абе убаво е тоа што се грижиш за нив, но е контрадикторно со другите муабети. Нели природа, природни закони,природна селекција итн итн. Поготово кога се работи за мачки, оти тие се неверојатно снаодливи и самостојни, независни, животни. Јас не чувам и никогаш не сум чувала ни мачки ни кучиња. Ама пред некој месец во дворот во едно ќоше кај дрвата за огрев, се омачи една мачка. Четири мали мачиња. Не ги избркавме, нашротив, гледавме колку е можно да не ги вознемируваме. Понекогаш им оставаме јадење, од тоа шо готвам за нас, ако остане. Ама не редовно. Не сакам да бидат мои и да ги припитомувам. Си одат кај сакаат и се враќаат кога сакаат. Некни видов дека останале само 2 од мачињата. Па сега наместо 6 мачки, се само 4 - родителите и двете малецки. Едното мислам го прегази некоја кола на погорната улица. И ние сме во урбана средина со бетон и асфалт. Како се снаоѓаат за храна не знам, ама сепак се снаоѓаат.
Мачето нема избор, мора да јаде месо, не би преживеало на растително сирење. Јас имам избор, вие имате избор! Зошто би убивале животни за да ги јадете кога не морате да го правите тоа? Зошто мора би го ловел пилето во дивината, кога можеш фино лепо да си скинеш јаболка? Животните во фармите не умирраат затоа што тоа е неопходно за вашето преживување, туку умираат за вас јадењето да ви биде повкусно бидејки сте стрвни и лакоми.
А заради кого се убиваат животните, заради кого постои месната индустрија ако не за месојадите?
Ако ти не јадеш месо, не значи дека во светот се убиваат помалку животни благодарение на тебе, ниту пак дека се убиваат повеќе поради нас, сештојадиве. А, тој што конзумира е логично да го наречеш убиец исто колку што е логично и дрвото од кое се прави шупелка да го наречеш музичар.
Во случајов, мачката е баш подиректен убиец од некој што купил месо од пазар што можело да го купи било кој, па еве, дури и за да го јаде друго животно. Ти прави тебе некаква разлика дали ќе го јаде човек или животно, кога пилето/прасето е веќе мртво?
Индустриите ќе си работат по предвидениот терк, па ти ако сакаш и само на вода биди.
Џабе е таа илузија дека правиш не знам каква разлика во општеството, али ако тебе ти е подобро така - супер.
Па зошто продолжувате да ги заробувате вашите другари? Пушти го мачето во природа, не го земај дома. Ќе си најди и глувци и врапци и друго шо му треба. Ама појако е да се изиграва спасител, не?Природна селекција во ова урбано лудило ? WoW .. овде ниту ние луѓето кои впрочем го и градиме не можеме да опстанеме а камо ли останатите другари од другите видови кои се заробени од наша страна ..
Како ке улови глупец кога нема глувци во градот (во подрумот на Ристе има 2, но не 650 како во нивата на Горан), како ке улови врапче кога нема гнезда, кога ги нема во толкав број по улицата од буката на колите и сл. одколку што ги има во нивата на Горан ...
Али сепак .. благодарение на вас месождерите тие си наоѓаат по некое коскиче во контејнер па си се гозбат.
Инаку тоа пиле кое мало го купило за мачињата, истото пиле би било изедено од истите мачки доколку и пилето и мачките би биле на своите животни простор т.е. природа т.е. дивина.
Лицемерно е и секогаш ќе биде. Не си хуман спасител ако за мачето ти е океј да си купиш месо од продавница. То се вика двоен аршин и така не бива. АКо не можеш да го согледаш лицемерието, јас не можам да ти нацртам. Посекако ќе најдеш друг изговор. Затоа е одбивна таа филозофија на спасување на светот и жал за животните.Болните мачиња не можат да си најдат храна, моментално зависат од тоа што јас им го давам, а бидејки ние дома не јадеме месо, јас не можам да им давам остатоци, туку одам и им купувам и готвам специјално за нив. КОга мачињата оздравуваат и кога се спремни сами да се борат за живот, јас ги пуштам сами да си се снаоѓаат, до сега само еден мачор остана зависен од мене иако е возрасен и здрав, но е многу истрауматизиран бидејки преживеа се и сешто и не сака да излезе од двор, а во нашиот двор не шетаат ниту пилиња, ниту глувци ниту пак пливаат риби.
Исто така предходниот месец четири мачки од кои што две беа совршени здрави и способни сами да се хранат и две мали маченца кои што едвај и да јадеа тврда храна, ми беа отруени во дворот и сега ме прашуваш зошто им се мешам во природата?
Секогаш кога ке ги оставам сами да се снајдат, постои можност некој бесчувствителен идиот да им подметне храна со отров.