Омилени цитати (со наведен автор)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ако се прифатиме такви какви сме,ќе научиме да ги оставиме другите такви какви што се.
И можеби сите ние би требале да го правиме она што не прави среќни,а не она што е најдобро.Можеби...

by frend

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
Шекспир рекол: "Секогаш се чувствувам среќен. Знаеш ли зошто? Зашто не чекам ништо од никого. Да чекаш секогаш боли. Животот е краток. Затоа сакај го животот, биди среќен и секогаш смеј се".

mspasenoski

Староседелец
19 февруари 2013
442
701
1,103
36
Карпош - Влае
Човекот мора да биде среќен ког асе работи за неговата среќа. Тоа е единствено на светов што е само наше. Ако не живееме да бидеме среќни, зашто тогаш живееме ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lady*

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Ако големците не го чуваат законот , тогаш како ќе го чува рајата?! - Народна мудрост.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Статус на една личност од фб, кој го дробам во секој муабет на друштвото на поблиските пријатели.
Мислам дека една од најголемите мк трагедии е што не патуваме. Не како туристи кои се пржат на плажа, не преку нет комуникација, туку вистински да ги искусиме другите места. Само така човек може да излезе од менталната ограниченост која ја создаваат географските граници.

Без излегување од познатата бара, не може да се согледаме ниту себе си. Во најдобар случај стануваме маалски фраери кои мислат нивниот град и затворен круг е релевантното мерило. Немаме со што да се споредиме, па во вистинско светло да го согледаме и она што е лошо и она што е добро. Остануваме шака луѓе кои мнеѓусебно се тапшаат по рамо, просперираат на принцип “роднина ми е/пријател ми е“ и медиокритетот го продаваат како квалитет.

А, пострашна од егзистенционалната сиромаштија е онаа по дух која овде се крева на пиедестал.

Последна промена:

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Неколку цитати од The perks of being a wallflower

“I am very interested and fascinated how everyone loves each other, but no one really likes each other.”

“I would die for you. But I won't live for you.”

“So, I guess we are who we are for alot of reasons. And maybe we'll never know most of them. But even if we don't have the power to choose where we come from, we can still choose where we go from there. We can still do things. And we can try to feel okay about them.”

“He's a wallflower. You see things. You keep quiet about them. And you understand.”

“It's much easier to not know things sometimes. Things change and friends leave. And life doesn't stop for anybody. I wanted to laugh. Or maybe get mad. Or maybe shrug at how strange everybody was, especially me. I think the idea is that every person has to live for his or her own life and than make the choice to share it with other people. You can't just sit their and put everybody's lives ahead of yours and think that counts as love. You just can't. You have to do things. I'm going to do what I want to do. I'm going to be who I really am. And I'm going to figure out what that is. And we could all sit around and wonder and feel bad about each other and blame a lot of people for what they did or didn't do or what they didn't know. I don't know. I guess there could always be someone to blame. It's just different. Maybe it's good to put things in perspective, but sometimes, I think that the only perspective is to really be there. Because it's okay to feel things. I was really there. And that was enough to make me feel infinite. I feel infinite.”