Од што имате фобија?

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Оуу не знам, можда боли , ама на животот може да се влијае, а на смртта не може. У тек на животот и да грешиш можеш да се поправиш, а со смртта запира се, назад враќање нема....
Можеби смртта е најубавото нешто што може да ни се случи. Никој жив не дознал што следи по неа.

Ќе кажам некој збор за стравот, но од психолошко/фројдовски агол.

Стравот е состојба на напнатост, тој е нагон исто како гладот или сексот рецимо, но наместо да е настанат од внатрешни фактори, тој е производ првенствено од надворешни причини.
Постојат три вида на страв: реален, невротичен и морален или чувство на вина. Основен тип е реалниот страв или страв од реални опасности од надворешниот свет (страв од пајак, грмотевици и сл.) Невротичниот страв е страв дека инстинктите ќе го избегнат надзорот и ќе ја натераат особата да направи нешто за што ќе биде казнета. Невротичниот страв е толку страв од самите инстинкти колку што е страв од казна која веројатно ќе следува поради задоволување на инстинктите. (пр. детето сака да украде од мастиките на излогот, но се плаши да не биде казнето доколку го фатат). Моралниот страв е страв од совеста. Луѓето со добро развиено Супер Его (Совест) се склони да се чувствуваат виновни кога ќе направат или само помислат на нешто што се противи на моралните правила по кои се воспитувани. За нив се вели дека чувствуваат грижа на совест.
Кога стравот е предизвикан, тој ја мотивира особата да направи нешто. Таа може да побегне од областа која ја загрозува, да го закочи опасниот импулс или пак да се потчини на совеста.
Стравот кој не може да биде совладан со ефикасни мерки е наречен трауматски. Тој ја доведува особата до состојба на инфантилна беспомошност.
Кога Егото не може да излезе на крај со стравот преку рационални методи, мора да се справи со нереалистични. Тоа се едни одбрамбени механизми кои ги користиме често и не сме свесни за нив. (репресија, регресија, проекција и др.)

Gemini

Староседелец
24 мај 2012
2,478
5,077
1,153
Wind Of Change
Јас имам страв од змија..кога ќе видам змија ме фаќа паника се блокирам не знам што да правам дали да бегам додека не ми се доближила уште повеќе или не ама за среќа не сум сама кога ќе видам такво има некој близок до мене да ме тргне ..

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Мислам дека има неколку работи од кои сите се плашиме: смрт (дали на себе, дали на блиските), војна, болест, итн. А секоја индивидуа има и помал страв, ете некој од пајак, некој од змија, јас на пример, од височини. Тоа е фобија.
Кога станува збор за смртта и јас повеќе стравувам за моите најсакани (секојдневно), отколку за себе. Единствено за мене ми е страв дека би дошла прерано и не би имала време да направам се што имам замислено во животот.
Сметам дека стравот е комбинација на паника и одбивност, моментот кога адреналинот и притисокот се крева така што ни создава чувство на паника и неприпаѓање, и поради тоа, добиваме желба да избегаме, да се тргнеме од таму од каде што го чувствуваме стравот.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Заболекар.. се ежам од самата миризба коа ќе влезам во ординација и од звукот на машинката :ladno (лоши искуства)
и од земјотрес малку, само ако се наоѓам некаде на 3ти спрат или повисоко, е тогаш си оставен на милост и немилост на мајка природа :D

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Имам фобија од височини,од тесен простор,од змии,од темница а и од вода имам страв дека не знам да пливам и не ни сакам да се доближам до вода :)

freak

Староседелец
18 јуни 2012
190
120
1,043
27
Битола
Имам фобија од висина и фобија од осаменот(мразам да сум без луѓе околу мене)

Имам фобија од висина и фобија од осаменот(мразам да сум без луѓе околу мене)
и по едни пати од земјотрес :ladno

annazac

Истакнат Член
2 август 2012
30
13
108
и јас исто имам фобија од осаменост,едноставно не можам да се соочам со фактот дека во некој момент би можела да ги изгубам саканите личности...

TheChosenOne69

Нов член
3 август 2012
8
2
3
38
Слиема,Малта
www.facebook.com
Пајаци .. мразам ебани пајаци ...

Дфинитивно клаустрофобија (али не толку изразена ) и чат-пат страв од височини(мада често ме тера нешо одвнатре да скокам коа се наоѓам на работ од некое висико место :D )

alekjov1234

Староседелец
3 август 2012
138
48
1,028
Имам голем страв од пајаци, и во главно од било какви инсекти/бубачки/гадни мали створења, ако може да се нарече фобија воопшто ама воглавно тоа е.