Од каде знаеш кога не си видел?Ама па и убаво е да се умре, само не млад.
А тоа го знаеш затоа што ти си уствари воскреснат па дојде да не` просветлиш сите?Смртта е како сон,како заспивањето секојдневно што го имаме.Неконтролирано процесите во нашето тело ги водат сите работи.Едино болно нешто е убиството и самоубиството,тогаш насилно се прекинува токот на животот.Доколку боледува човек од нешто,тогаш самиот мозок си се подготвува за својот крај.
И смртта е еден биолошки процес,со самото наше раѓање,започнува цикличниот процес во нашите клетки.Со самото стареење,тој процес се зголемува,и доаѓа до преовладување,се додека тој круг една ден не се прекине.Ти не можеш тоа да го замислиш,а мислиш некој дека тоа може.Како може здрав ум,или мозок тоа да си го замисли?Невозможно е.Потребно е вера,како што е потребна за други апстрактни работи.А тоа го знаеш затоа што ти си уствари воскреснат па дојде да не` просветлиш сите?
Искрено не ми е јасно како може да замислите нешто како смртта. Јас не можам да ја замислам, толку години се обидувам ама не можам сеуште. Не ми е познато како тоа може да се замисли. Исто како да ми каже некој „Како ја замислуваш енергијата која се ослободува при распаѓање на атомско јадро?“
Од каде знаеш кога не си видел?![]()
Бесмртност-збор што не може да се дефинира како добра или лоша работа.Не е лоша темата сум размислувал пет милиони пати на неа не дека сум опседнат со неа ама самиот живот налагал да ми дојде на ум и ова за размислување.
Муабетот кога сум слушал повозрасните како раскажуваат некои спомени и на секој втор збор ќе кажеле "бог да го прости" ми станувало јасно дека навистина сме гости и дека сме обични смртници дојдени на мала посета.
Искрено сум се обидел да ја замислам како сон ама за сонот сме свесни дури од кога ќе се разбудиме.Сепак како верник некако сепак не ми иде тоа дека ќе појдам накај портите божји...Еднаш си се утешив со замислата дека и зашто би се трудел да ја замислам кога сигурно нема да ме одбегне
Пријателе зар мислиш дека е убаво да си бесмртен?Пробај и тоа замисли си го и ќе сватиш дека и тоа е јако морничаво.
Навикнат сум , т.е некако поличен текстот ми изгледа така.Зошто оставаш празно место пред запирката, и точката, и извичниците, па и прашалниците?
А он топик.
Ја мислам дека ќе дојде Дедо Петре и ќе ме начека на јадење, оти ја кутриот само јадам, и ќе ми рече како во вицот: „Ај папај и да одиме папа“![]()