Прашањево не звучи убаво но и мене би ми било глупаво да прашам некој поп да ми одговори, па би сакала некој од членовиве кои имаат познавања од религијата да ми разјаснат некои дилеми кои на работа со колегите ги отворивме.
Почнати се рамазанските пости а и со самото тоа идат и моабетите и споредбите за религиите идр.....и да не се оддалечам од прашањето кое се наметна-Дали човештвото настанало па пат на инцест т.с.од децата на Ева и Адам?
Моабетите одеа дури до таму дека поради тој инцест се настанати расите на луѓе,бели.жолти,црни.
Најидиотското објаснување кое ќе ти го даде верник по ова прашање, ќе ти биде следново: „Пишува дека Адам и Ева се првите луѓе што ги направил Бог, но тоа не значи дека се единствените“. Па така некако ќе се замаскира инцестот што е настанат во Библијата. А неколку страници понатака во библијата, пак имаш човек што е осуден да мора да моли за прошка за таков инцестуозен настан. Ти зборувам за Лот. Нели единствениот што се спасил кога Бог ги запалил градовите на блудот и развратот. Тој спиел со неговите ќерки. Не бил свесен за тоа, тие го завеле, ама сепак ги исподупил квалитетно во една убава планинска и пијана квечерина.
Е сега, едно мое видување, како и децата Каин и Авел се направени од инцестуозна врска. Ако, Бог ја направил Ева од неговото ребро, Адам е таткото на Ева. Зошто го викам ова? Не знам колку си митолошки образована, ама многу од митолошките ликови се родени од самиот Зевс или самиот Уран со негово „распарчување“, еве како што Ахерон и сите подземни реки се така родени.
Сега, да се вратам пак на христијанската идеологија, и како тоа ќе ти го објасни црковно лице.
Бог е семоќен, тој ги одредува законите. Кога ќе одреди еден закон, престанува да важи првиот. Исто како што и Исус бил обрезан, но тоа е заветот од Старото писмо, а ние денес се крштеваме, тоа ни е заветот кој Бог го дал во Вториот завет.
Тој и на Ное му рече да се засолни во сплавот што ќе го изгради со сето свое семејство, значи повторното размножување после потопот повторно почнало од едно семејство. Но, така сакал Бог, така заповедал, а ние сме негови чеда, стадото овци на кое тој одредува пастири кои ќе го водат.
- вака некако гласеше одговорот што јас го добив пред едно 15 години.