Инцест

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Значи никој нема одговор,ке морам некој од свештениве лица да го опитам.А кога е измислен инцестот по тебе?
Тоа е болест на 20-тиот век, исто како и сидата и сите тие такви болести. Тоа се болести со кои илуминатите сакаат да го контролираат обичниот човек.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lady*

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Во 21ви век, во ера кога биолошки се докажува како настанал човекот со аргументи кои држат многу повеќе вода од една пишана книга за која ни автор не и` се знае, смешно е да се наведува како вистинита.
Остави го 21 век,размислуваме како верници спрема библијата...па нели Господ ги створил првите луѓе Адам и Ева, како според тоа се ширело човештвото или имало и други луѓе?[/QUOTE]
Пардон, тогаш не збориме за човештво туку за религиски муабети.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Остави го 21 век,размислуваме како верници спрема библијата...па нели Господ ги створил првите луѓе Адам и Ева, како според тоа се ширело човештвото или имало и други луѓе?
Пардон, тогаш не збориме за човештво туку за религиски муабети.[/QUOTE]
Темата сте ми ја префрлиле во посебната тема инцест а јас посебно и со причина ја отворим како нова за да не се мешаат.Прашањето ми беше за верниците а не за атеистите, но готово е,веќе нема поента чим сте ја ставиле тука.Пардон

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Пардон, тогаш не збориме за човештво туку за религиски муабети.
Темата сте ми ја префрлиле во посебната тема инцест а јас посебно и со причина ја отворим како нова за да не се мешаат.Прашањето ми беше за верниците а не за атеистите, но готово е,веќе нема поента чим сте ја ставиле тука.Пардон[/QUOTE]
Па тогаш појасни во насловот дека се работи за религиски карактер. Пошо религијата не е иста за сите, а особено човештвото.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па тогаш појасни во насловот дека се работи за религиски карактер. Пошо религијата не е иста за сите, а особено човештвото.
Па си кажа во првиот пост, што е право право си е.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Јас ја споив. Мислам дека нема поента да си играме ај овде само верници да одговараат (впрочем, и двајца дали ги има на форумов што ем разбираат, ем веруваат), па онде за атеисти, па трета тема за хомосексуалците што мислат за инцест, па жолтата раса, па инцестот во културата на Маите...
Мислим, океј, али не мора да е некој верник за да има познавање од темата.
Каин имал жена. Пошто е Каин син на Адам и Ева и еден од првите луѓе, жена му, логично, му била и сестра (мада има приказни и Ева дека е можно да била, али којзнае).
Лот (лик од Содома што бил предупреден да замине од градот пред да биде уништен) имал деца од ќерки си затоа што овие го опиле и спиеле со него.
И уште многу што се онаделе со внуки, први братучеди, итн.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Јас ја споив. Мислам дека нема поента да си играме ај овде само верници да одговараат (впрочем, и двајца дали ги има на форумов што ем разбираат, ем веруваат), па онде за атеисти, па трета тема за хомосексуалците што мислат за инцест, па жолтата раса, па инцестот во културата на Маите...
Мислим, океј, али не мора да е некој верник за да има познавање од темата.
Каин имал жена. Пошто е Каин син на Адам и Ева и еден од првите луѓе, жена му, логично, му била и сестра (мада има приказни и Ева дека е можно да била, али којзнае).
Лот (лик од Содома што бил предупреден да замине од градот пред да биде уништен) имал деца од ќерки си затоа што овие го опиле и спиеле со него.
И уште многу што се онаделе со внуки, први братучеди, итн.
Мене и на многу други ова прашање ни стана многу интересно за размислување но сепак не е згодно да го пставиш на некое црковно лице а богами и некои закоравени верници незнаат да одговорат па се вадат со тоа дека тресеме глупости.Не е битно ако и ти незнаеш прав одговор!!

• Ми се допаѓа
Реакции: corki

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Прашањево не звучи убаво но и мене би ми било глупаво да прашам некој поп да ми одговори, па би сакала некој од членовиве кои имаат познавања од религијата да ми разјаснат некои дилеми кои на работа со колегите ги отворивме.
Почнати се рамазанските пости а и со самото тоа идат и моабетите и споредбите за религиите идр.....и да не се оддалечам од прашањето кое се наметна-Дали човештвото настанало па пат на инцест т.с.од децата на Ева и Адам?
Моабетите одеа дури до таму дека поради тој инцест се настанати расите на луѓе,бели.жолти,црни.
Најидиотското објаснување кое ќе ти го даде верник по ова прашање, ќе ти биде следново: „Пишува дека Адам и Ева се првите луѓе што ги направил Бог, но тоа не значи дека се единствените“. Па така некако ќе се замаскира инцестот што е настанат во Библијата. А неколку страници понатака во библијата, пак имаш човек што е осуден да мора да моли за прошка за таков инцестуозен настан. Ти зборувам за Лот. Нели единствениот што се спасил кога Бог ги запалил градовите на блудот и развратот. Тој спиел со неговите ќерки. Не бил свесен за тоа, тие го завеле, ама сепак ги исподупил квалитетно во една убава планинска и пијана квечерина.
Е сега, едно мое видување, како и децата Каин и Авел се направени од инцестуозна врска. Ако, Бог ја направил Ева од неговото ребро, Адам е таткото на Ева. Зошто го викам ова? Не знам колку си митолошки образована, ама многу од митолошките ликови се родени од самиот Зевс или самиот Уран со негово „распарчување“, еве како што Ахерон и сите подземни реки се така родени.

Сега, да се вратам пак на христијанската идеологија, и како тоа ќе ти го објасни црковно лице.
Бог е семоќен, тој ги одредува законите. Кога ќе одреди еден закон, престанува да важи првиот. Исто како што и Исус бил обрезан, но тоа е заветот од Старото писмо, а ние денес се крштеваме, тоа ни е заветот кој Бог го дал во Вториот завет.
Тој и на Ное му рече да се засолни во сплавот што ќе го изгради со сето свое семејство, значи повторното размножување после потопот повторно почнало од едно семејство. Но, така сакал Бог, така заповедал, а ние сме негови чеда, стадото овци на кое тој одредува пастири кои ќе го водат.
- вака некако гласеше одговорот што јас го добив пред едно 15 години.