Зошто е подобро да си женско?

Provenzano

Староседелец
23 април 2012
14
19
1,003
Жените се посериозни и ги прифаќаат одговорностите, а машките избегнуваат секаква одговорност. Жените се посовесни, а машките не.
Да кажеше дека порано созреваат ќе се согласев ама со горенаведеното, не се согласувам... Ретко ќе најдеш одговорност кај некој додека истиот тој или таа, се наоѓа во својата комфортна зона...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Just Smile

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
136
1,053
Што сакаш да кажеш со тоа ,,додека истиот тој/таа се наоѓа во својата комфорна зона''? Машките никогаш не созреваат, макар имале и 30 или 40 години. Тие се вечни деца. Ти можеби ги оправдуваш и не се согласуваш со мене зашто и ти си машко, ама дека се вечно незрели, тоа е како факт. Да кажам и примери кои го докажуваат тоа. Ако една девојка остане бремена и таа вест му ја соопштува на дечкото, тој ја избегнува одговорноста да прифати дека тоа дете е негово. Или прифаќа, но целиот товар - чување, воспитување на детето и домашните обврски и ги префрла на девојката. Или трета опција е тоа што ја условува девојката дека ќе остане со неа само ако го абортира детето. И во брак не прифаќаат машките обврски (наведов погоре кои). Дали за тебе е во ред било кое машко да не и помогне на својата жена/девојка да седи на масата со скрстени раце додека жената ја раскрева масата, мие чинии и прави ручек за нареден ден, а мажот да си легне и да чита весник или да дреме бидејќи е ,,многу уморен", златен на мајка. И да не и помогне да напредува во кариерата и да се појави чувство на завист и останување во врска/брак заради користа поради тоа што жената заработува повеќе од мажот? Вината е насочена кон жените/девојките дури и кога, со желба да формира семејство, таа желба не и е исполнета зашто машкото решило после една година или две години врска (што е премногу време) да и раскине и со тоа, втора врска, трета врска, времето за таа работа си врви дури да трепнеш.
 

Provenzano

Староседелец
23 април 2012
14
19
1,003
Доста се имаш потрудено за да ми одговориш :)
Што сакаш да кажеш со тоа ,,додека истиот тој/таа се наоѓа во својата комфорна зона''?
Комфортна зона значи да не се замараш со ништо, да има на кој да се потпреш и да има некој друг на кој би можел човек да предаде вина кога се работи за било што.
Машките никогаш не созреваат, макар имале и 30 или 40 години. Тие се вечни деца.
Врз база на што заклучи дека машките никогаш не созреваат? А што правиме со сите оние жени што и на 30+ години се однесуваат како тинејџерки? Тоа ти е релативна работа. Ако одблиску си била сведок на детско понашање на маж што ја има таа возраст, не мора да значи дека сите се такви. Како што од само едно цвеќе не можеш да направиш буќет, така ни сите мажи од таа возраст не може да кажеш дека се незрели односно, не созреваат исто како што ни јас не можам да кажам за сите жени.
Дали за тебе е во ред било кое машко да не и помогне на својата жена/девојка да седи на масата со скрстени раце додека жената ја раскрева масата, мие чинии и прави ручек за нареден ден, а мажот да си легне и да чита весник или да дреме бидејќи е ,,многу уморен", златен на мајка?
Инаку за домашните обврски, тоа е Балканот. Тоа што ти го кажуваш за домашните обврски и за воспитувањето, оди рака за рака со излегувањето од комфортната зона. Ретко ќе го најдеш во општество како македонското односно, балканското. Пошто јас сум оддамна излезен од мојата комфортна зона, одговорот на „Дали„, те оставам да го најдеш сама...
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
136
1,053
Toa so obvrskite e do vospituvanjeto na deteto. Makar sto i nekoi devojcinja se kako maskite za taa rabota. Rekov deka maskite se nezreli vo smisla deka ne nastapuvaat seriozno za seriozni raboti i deka se povlekuvaat (primer vo vospituvanje na deteto).
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
136
1,053
Убавината не игра улога, други работи се во прашање. Важно е како се реагира за сериозните работи, а не да се избегнува одговорноста. Само не ми е јасно од коментарите пред мене (од Provenzano) на што мисли со тоа дека некои девојчиња се како тинејџери.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: poslusen