Ембриогенеза и фетален развој | Црнобело Форум

Ембриогенеза и фетален развој

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Морам да напомнам дека во 6тата недела не е зрно грашок туку е смока. :igra
Шала на страна, барев нешто да пишам колку да не е само за пофалби постов.
Сакам да ти пружам виртуелна рака (handshake) браво за темава.
Се надевам ќе има некој и да праша нешто, со задоволство ќе одговорам, сакако, во рамките на моето познавање на темата :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

ComputerService

Истакнат Член
29 јануари 2013
443
235
143
Се надевам ќе има некој и да праша нешто, со задоволство ќе одговорам, сакако, во рамките на моето познавање на темата :)
Не знам како ке изгледа прашањево, но искрено ме интересира кога доаѓа време за породувањето, толку ли јаки болки има жената?! имам слушано еднаш на болница породувале некоја жена, абе цела болница ја крена од дерење.
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Не знам како ке изгледа прашањево, но искрено ме интересира кога доаѓа време за породувањето, толку ли јаки болки има жената?! имам слушано еднаш на болница породувале некоја жена, абе цела болница ја крена од дерење.
Хах, секако. Доста добро прашање, ич не е глупо ;)

По интернетов се ширеше една сликичка околу тоа дека болката може да се мери со мерни единици, што е неточно. Постојат некои скали од минатиот век, но не може да се користат за научни цели, од проста причина што едно нешто може мене да ме боли, а тебе истото воопшто да не ти ни пречи.
Некои родилки имаат страшни болки, некои пак доста лесно поминуваат.

Според неточната сликичка, човечкото тело може во одреден момент да поднесе 45 единици болка, додека при пораѓањето жената има околу 57 единици болка, што би било еднакво на 20 скршени коски едновремено. Како што напоменав, ова не е точно, посебно не постои единица болка наречена ,,del,,
Според скалата од минатиот век, се користи терминот ,,dol,, што потекнува од латинскиот збор ,,dolor,, - болка.
Скалата никогаш не била официјално прифатена во научните кругови.

Сепак, реалноста е дека најголем дел од родилките чувствуваат голема болка, затоа што низ не така голем отвор излегува - бебе, кое исто така има коски, па не можеш лесно да го ,,протнеш,,.
Но, на крајот, не можеме болката да ја наречеме ,,неподнослива,, од проста причина што сите мајки ја преживуваат таа болка и се добро после истата. Се зависи од тоа колку е ,,отворена,, мајката, колку е тешко бебето, во која положба е итн.

Се надевам ти разјаснив малку :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

ComputerService

Истакнат Член
29 јануари 2013
443
235
143
Хах, секако. Доста добро прашање, ич не е глупо ;)

По интернетов се ширеше една сликичка околу тоа дека болката може да се мери со мерни единици, што е неточно. Постојат некои скали од минатиот век, но не може да се користат за научни цели, од проста причина што едно нешто може мене да ме боли, а тебе истото воопшто да не ти ни пречи.
Некои родилки имаат страшни болки, некои пак доста лесно поминуваат.

Според неточната сликичка, човечкото тело може во одреден момент да поднесе 45 единици болка, додека при пораѓањето жената има околу 57 единици болка, што би било еднакво на 20 скршени коски едновремено. Како што напоменав, ова не е точно, посебно не постои единица болка наречена ,,del,,
Според скалата од минатиот век, се користи терминот ,,dol,, што потекнува од латинскиот збор ,,dolor,, - болка.
Скалата никогаш не била официјално прифатена во научните кругови.

Сепак, реалноста е дека најголем дел од родилките чувствуваат голема болка, затоа што низ не така голем отвор излегува - бебе, кое исто така има коски, па не можеш лесно да го ,,протнеш,,.
Но, на крајот, не можеме болката да ја наречеме ,,неподнослива,, од проста причина што сите мајки ја преживуваат таа болка и се добро после истата. Се зависи од тоа колку е ,,отворена,, мајката, колку е тешко бебето, во која положба е итн.

Се надевам ти разјаснив малку :)
I am happy because I am a woman!!!:wavespin
 

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,103
393
28
Струмица
Супер тема :D тука може да помогнам и јас во врска со некои прашања, ама од лично искуство, не како kitten стручно :D
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Супер тема :D тука може да помогнам и јас во врска со некои прашања, ама од лично искуство, не како kitten стручно :D
Не сум ни јас стручна, сигурно има постручни од мене, се надевам ќе се појават :D
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Caci

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Супер тема :D тука може да помогнам и јас во врска со некои прашања, ама од лично искуство, не како kitten стручно :D


Цаци, колку бремености си имала до сега?
Обично, при првата бременост, жените движењата на фетусот не му ги припишуваат нему, туку повеќе личат на грчеви.
Обично од ,,втор пат,, точно знаат да одредат што е грч, а што е бебе :)

Кога прв пат почна со сигурност да знаеш дека тоа чудно чувство внатре е плодот?
 

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,103
393
28
Струмица
Цаци, колку бремености си имала до сега?
Обично, при првата бременост, жените движењата на фетусот не му ги припишуваат нему, туку повеќе личат на грчеви.
Обично од ,,втор пат,, точно знаат да одредат што е грч, а што е бебе :)

Кога прв пат почна со сигурност да знаеш дека тоа чудно чувство внатре е плодот?


прва, моето бебе беше премногу мирно, така да и не го чуствував многу често, за прв пат со сигурност знаев дека е тоа во 6 месец :D инаку да, чувството е премногу убаво, како некој да те скокотка :giggle