Душа

sweetgirl

Истакнат Член
11 март 2012
148
125
343
Скопје
Душа и тело.Душата е во телото,а кога ќе умре човек таа се упокојува.
Тогаш човекот оди во рајот.
Јас верувам во задгробен живот.
А тоа очите дека се огледало на душата тоа да се сложувам,но огледало каков е човекот.
Во очите може да се прочита каков е тоа дали е добар или лош.
Кога некој не те гледа во очи или не сака да го видиш каков е нешто крие или не е доволно искрен со тебе.
Едноставно не дозволува да го прочиташ каков е.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and iva89

iva89

Полноправен Член
27 февруари 2012
76
75
18
Душа и тело.Душата е во телото,а кога ќе умре човек таа се упокојува.
Тогаш човекот оди во рајот.
Јас верувам во задгробен живот.
А тоа очите дека се огледало на душата тоа да се сложувам,но огледало каков е човекот.
Во очите може да се прочита каков е тоа дали е добар или лош.
Кога некој не те гледа во очи или не сака да го видиш каков е нешто крие или не е доволно искрен со тебе.
Едноставно не дозволува да го прочиташ каков е.
Потполно се согласувам со постов, и јас верувам во задгробен живот и дека душата се двои од телото кога човекот ке почине и таа продолжува да живее.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and sweetgirl

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Душа е универзален поим за карактерот на човекот. Иако се употребуцва и за суштества кои реално, немаат никакви емоции (на пример, кучиња, мачки) често кажуваме ,,види го колку е добро кутрево, навистина има добра душа,,.
Душа се користи како синоним за нарав (не ми текнува македонскиот збор). Ако некој има добри карактерни одлики, тогаш тој има ,,добра душа,,. Ако е (релативно..) лош, тогаш има ,,лоша душа,,.

По мене, душа нема врска со овој, иден, минат живот. Душата на детето ја креира родителот. Душата на човекот е одамна креирана, одамна се дадени параметрите.
Со умирањето на човекот, умира и неговиот нервен систем, а со тоа и неговата личност, која е носител на неговата ,,душа,,.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Како што гласи и насловот, би сакал да продискутираме околу тоа.

Што е тоа душа? Како ја дефинирате? Дали воопшто постои или е нешто друго?

Повелете, одговарајте.

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
душа бе каа че умриш испаѓа и оде или у рајот или у пеколот
знаиш каа це качиш кај чи.Петрето и он у тоа тефтеро шо му пишал ( ултимејт дедото ) дедо боже
и он че ти каже кај че оиш
а таквите каа нас ци оат у пеколот ( изглеа )
а ако има душа...џабе не викат каа некој те сака...( душо моја ) или на турските серии исто го има
тоа значи ногу те сакат демек си душа....а никој незнае шо е тоа душа (think)
и ставно никој неможе да одговори на прашањето
шо е тоа душа ???? (think)

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
30
Битола
Душа ти е нешто со кое можеш да имаш секс. Пример кога некој ке те опцуе да ти е**м душата..

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
душа??
според мене е нешто што постои во секој од нас,и би ја нарекла универзална енергија..
преку нашата душа сме поврзани со се она околу,т.е со универзумот..
имам доста читано на таа тема,не можам буквално да опишам што е,ама верувам дека сите ние имаме душа,и тоа е всушност нашето право јас..не верувам дека постои само телото,и дека сега живееме и умираме и тоа е тоа..
не верувам ни дека душата оди во пеколот или рајот,ама нешто се случува,можеби повторно живеење во ново тело..
И сите ние сме дел од таа универзална енергија...
На некоја тема имав ставено и линк дека научниците докажале дека постои душата,се наога во мозокот...