Душа

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,263
9,106
1,683
Што е човечката душа? Дали човечката душа умира заедно со човекот? Каде се наоѓа истата, во човечкото тело или надвор од него?
***
Единствено мое размислување по оваа тема е дека: Душата најдобро се манифестира преку (не)делата што ги прави човекот.
 

Alex M.

Староседелец
17 февруари 2012
328
523
693
London,UK
Најновото истражување покажа дека очите навистина се огледало на душата.
Истражувачите заклучиле дека очите веројатно се локацијата за која интуитивно сметаме дека ја кријат човековата душа:)
 

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
651
1,915
393
Fukushima
www.gonzo.com
Најновото истражување покажа дека очите навистина се огледало на душата.
Истражувачите заклучиле дека очите веројатно се локацијата за која интуитивно сметаме дека ја кријат човековата душа:)
Значи душата е негде позади очите :)
 
  • Like
Реакции: Alex M.

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
680
1,288
1,093
your nightmares....
А како тоа? Демек ако имам големи очи, великодушна сум? А нас што ни е дефект видот, помала ли ни е душата?:rofl

Појма немам каде се наоѓа тоа чудо. Најверојатно нема некое определено место, што знам. :rolleyesНевидлива е.
 

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,697
13,878
973
душа ти е устфари тој унутра :D душа искача преко гуша, кд умре некој устфари искочи му душа и му лебди у иниверзум
ви сте душичке сфи туја, има едн муабет вика срце душо бел џигер од гомно си побетер лоллллл ЧД
 

Astrostoper

Активен Член
5 март 2012
224
249
43
се‘ е толку неважно ако не сте среќни
например да си свој треба некому да припаѓаш
среќно
например двајца кои имаат една сенка
например цвет кој го поседуваме на ливадата
среќно
душа бара мигови кои го земат здивот
понекогаш ама секогаш
се‘ навистина е толку неважно ако не сме сречни

собрани илјада на еден куп
делуваат како песни за неми филмови
со некој поднаслов
се барав таму каде што ме нема сега
а не тежат превише
онака, околу 21 грам
.
зборовите се несовршени
ама стиховите не беа зборови
тоа не значи дека па тие се совршени
но беа како забрзување на квадрат по маса
дури и при живеењето во лесна гравитација
тежеа, околу 21 грам, отприлика толку
 
  • Like
Реакции: Scars

Aristokrat

Староседелец
27 февруари 2012
2,655
3,335
1,153
Ако збориме за душата која сум ја прочитал во Bhagavad gita е невозможно да се види а ниту пак измери на некаков начин.
Душата е одвоена од срцето и мислам дека немаа врска едно со друго.
Медицината знам дека е признава таков поим сеуште.
 
  • Like
Реакции: Lena