Душа

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
дали ова важи и за животинскиот свет, оти нели велат дека некои животни имаат исто така душа?
Ова ми се протнало или ми изгледало премногу опширно за одговор.

Како прво, на темата философија сме, а ти велиш дека „некои велат“ нешто, а не кажуваш кои се тие некои и каде тоа велат? Кој тоа вели дека некои животни имаат, а други немаат душа?
Или барем на кој начин тие некои одредиле кои животни имаат, а кои немаат душа? По тоа колку покажуваат сличност со човекот во однос на свесноста, која пак е мерило на човекот?

А друг прашуваш дали ова од линкот важи и за животни, а јас, како прашан во оваа ситуација, всушност се сомневам дека имаш некоја барем основна идеја за текстот од линкот и философијата која стои зад еврејската езотериска мисла во однос на душата и поделбата на се во четворство...

Вилијам Блејк, големиот светец во E.G.C. вели:

Let the Priests of the Raven of dawn.
no longer in deadly black, with hoarse note
curse the sons of joy. Nor his accepted
brethren whom. tyrant. he calls free: lay the
bound or build the roof. Nor pale religious
letchery call that virginity. that wishes
but acts not!
For every thing that lives is Holy."

- The Marriage of Heaven and Hell

mhh.a.p27.100.jpg
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Египет и нивните мистерии околу душата :)

„Постојат три концепти или три аспекти на душата:
  • hiero_S34.png
    Анк, есенцијата на самата душа, симболот кој во египетскиот уметнички канон означува божество, боженственост, па и затоа ги придружува сите богови во нивните претстави.
  • hiero_G53.png
    Ба, аспект на душата кој се врзува со личноста, индивидуалноста, поминатиот живот на земјата. Oва e аспект особено битен за египетските фараони, кои верувале дека повторно ќе се вратат и повторно ќе служат како фараони.
  • hiero_D28.png
    Кa, самата душа, оној аспект кој патува во највисоките светови, кој се прочистува себеси заедно со својата друга половина БА и му овозможува на фараонот повторно да го искуси земскиот живот.“
- Богот на магиката Хека и активирање на Ка, fra. HEKAU
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Незнам дали некој го објаснил оној чест феномен, кога животот ти проаѓа како на филмска лента пред очи и тоа во оној момент пред душата да се одвои од телото??
Мене ми се има случено тоа и до ден денес ми е мистерија..имав една незгода во која пред да ја изгубам свеста, цел живот си го видов и тоа до детали што ги имав заборавено а и што не ги ни паметев, од најрано детство..за неколку секунди цел живот??

Чудно(think)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Некои велат дека тоа е од шокот и снемување кислород во мозокот...
А бидејќи мозокот е физички дел на умот, со тоа умот добива „помалку напон“ и не работи баш најдобро - посебно ако умот не е трениран преку јога, сешто се појавува...
Чудно...
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Некои велат дека тоа е од шокот и снемување кислород во мозокот...
А бидејќи мозокот е физички дел на умот, со тоа умот добива „помалку напон“ и не работи баш најдобро - посебно ако умот не е трениран преку јога, сешто се појавува...
Чудно...
глупости кажа(facepalm)
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Кога ќе прочиташ нешто повеќе за медицина - можеби и нема да ти е глупости...

Сигурно твоето е помалку глупости што го напиша... и сигурно е поврзано со „душа“ поимот, бидејќи само душата слики прави кога го напушта телото при смрт...
Или ти тоа не го кажа? Што бара тогаш ова на темава за Душа? :)

Абе ајде :)
 

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,518
1,183
Big Sur
Русиве се од друга димензија, па затоа мислам дека братов (успешно) за помалку од пола минута ги реши сите прашања.
Штом душа > цицки, нема што повеќе да се дискутира.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Outrider