Душа

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Не, не ја разбирам ниту темата... погледни наназад што се е пишувано... со ништо од тоа не се сложувам, а се мислам дека ако почнам да пишувам на темава, нема да се разбереме ниту 8% бидејќи ќе морам да објаснувам купишта симболи и хиероглифи што значат...
А и ќе се фатам во парадокс како сметам дека има душа која што не постои и слично :)
Денес младите „се палат“ на такви контрадикторни ака „парадоксални“ размисли - како големо просветлување кај оние што се заборавиле пишувајќи без да си ја следат мислата.
„Душата е како орев, потребно е да ја наводнуваш, да ја зачуваш, во лушпа - но да ја ослободиш со еден удар во нејзиниот центар чија што болка е и нејзино ослободување“ - ваков стил на „мудри мисли“, кои не водат никаде.

Оставете тоа душа, кај е, што е, кога е... немате време за истражување на сето тоа, ниту пакк нерви.
Ок...иако ми е криво што не ме задоволи со твоите занимливи мислења кои те приморуваат да ставиш прст на чело или да гуглаш за да разбереш зборови..но, само да ти кажам од кај ми светна ова прашање..наидов на еден одговор, дека душата всушност е свеста на човекот и затоа ние се раѓаме без душа, но со созревањето ни се ствара душата.
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ок...иако ми е криво што не ме задоволи со твоите занимливи мислења кои те приморуваат да ставиш прст на чело или да гуглаш за да разбереш зборови..но, само да ти кажам од кај ми светна ова прашање..наидов на еден одговор, дека душата всушност свеста на човекот и затоа ние се раѓаме без душа.
Имаш многу книги од исток до запад, од втори милениум п.н.е., па до сега, религиски книги, но и философски за овие ствари...
Ако толку те интересира, почни од таму...

Денес на нет, секој пишува сешто седнат во фотељата дома, откако му заспало 8 годишното дете... а партнерот се онесвестил од умор од секојдневните обврски... замислете такви луѓе, со толкави обврски и главоболки, имаат време да се заморуваат за сето ова?
Не, немаат. Туку во бунилото на изнемоштеноста од секојдневието, сешто што прочитале на кратко го толкуваат со преморениот ум како ќе им дојде прикладно. Тоа не е научен метод, туку шарлатанство и сум строго против бладање за нешта како душа, бог, смрт итн итн...

Од она што сум читал, има пак и тајни објаснувања за овие ствари, со различни пракси кои даваат застрашувачки резултати во однос на умот, искуството, животот, човекот, па и душата - ако ја најде човек дека постои како дел од сето она што го знаеме како човек.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Имаш многу книги од исток до запад, од втори милениум п.н.е., па до сега, религиски книги, но и философски за овие ствари...
Ако толку те интересира, почни од таму...

Денес на нет, секој пишува сешто седнат во фотељата дома, откако му заспало 8 годишното дете... а партнерот се онесвестил од умор од секојдневните обврски... замислете такви луѓе, со толкави обврски и главоболки, имаат време да се заморуваат за сето ова?
Не, немаат. Туку во бунилото на изнемоштеноста од секојдневието, сешто што прочитале на кратко го толкуваат со преморениот ум како ќе им дојде прикладно. Тоа не е научен метод, туку шарлатанство и сум строго против бладање за нешта како душа, бог, смрт итн итн...

Од она што сум читал, има пак и тајни објаснувања за овие ствари, со различни пракси кои даваат застрашувачки резултати во однос на умот, искуството, животот, човекот, па и душата - ако ја најде човек дека постои како дел од сето она што го знаеме како човек.
А зошто има тајни објаснувања, што толку страшно би се случило ако се обелоденат?
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
А зошто има тајни објаснувања, што толку страшно би се случило ако се обелоденат?
Ова е оф-топик...

Секогаш ова го пишувам кога ќе ме прашаат за тајните објаснувања чувани од мноштвото и како јас сум разбрал зошто е тоа така.
На дете што не знае да брои до 10 и не разбира зошто се брои до 10, не му се дава ниту кибрит ниту динамит во рацете!

Затоа тајни... затоа строги заклетви, затоа строги казни...
Човештвото пред Се!

П.С. Имам и покомплексен одговор, но не е за јавен форум бидејќи има премногу симболи кои сум сигурен дека ќе морам да ги дообјаснувам и ќе се загуби смислата.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
"The soul is, in its own nature, perfect purity, perfect calm, perfect silence; and as a well springs from the very veins of the earth itself, so is the soul nurtured of the blood of God, the ecstasy of things.
This soul can never be injured, never marred, never defiled. Yet all things added to it do for a time trouble it; and this is sorrow."
- The Soul of the Desert, A. Crowley

П.С. @pozdrav eden topol , и побарај на нет за Делови на Душата ;)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
"The soul is, in its own nature, perfect purity, perfect calm, perfect silence; and as a well springs from the very veins of the earth itself, so is the soul nurtured of the blood of God, the ecstasy of things.
This soul can never be injured, never marred, never defiled. Yet all things added to it do for a time trouble it; and this is sorrow."
- The Soul of the Desert, A. Crowley

П.С. @pozdrav eden topol , и побарај на нет за Делови на Душата ;)
Барам, барам..ама само автоделови и тракторски делови ми излегуваат..
 

la.madrugada

Нов член
26 март 2018
15
6
3
Верена
"The soul is, in its own nature, perfect purity, perfect calm, perfect silence; and as a well springs from the very veins of the earth itself, so is the soul nurtured of the blood of God, the ecstasy of things.
This soul can never be injured, never marred, never defiled. Yet all things added to it do for a time trouble it; and this is sorrow."
- The Soul of the Desert, A. Crowley

П.С. @pozdrav eden topol , и побарај на нет за Делови на Душата ;)

ДЕЛОВИ НА ДУШАТА: Дали мислиш на филозофска база од гледна точка на Платон или нешто во сосем друга насока?
 

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
  • Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol

la.madrugada

Нов член
26 март 2018
15
6
3
Верена

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Навистина доста комплицирано и не е за секого, мислам дека ако не си упатен тешко дека ќе ја разбереш поентата на текстот кој се наоѓа во линкот.

Апсолутно се сложувам со тебе, затоа и реков дека е премногу комплесно сето ова...
Иако има „мудреци“ кои за се имаат „едноставен одговор“ кој што не решава ништо :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: pozdrav eden topol