Дали може да се предвиди смртта?

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
А да го споделиш искуството ако сакаш ;)
На сон ми се прикажа смртта на двата дедовци и едната баба. Се разболев и за малце и јас не умрев... итн... Болни приказни се, ама ајде ќе почнам..
За баба ми не можам да зборувам, ми се плаче дури и кога ќе помислам на неа иако веќе скоро 3 години како е умрена.. Таа чувствуваше дека и се ближи крајот со месеци, а никој не ја сфаќаше сериозно освен јас. Со неа бев најблиска...Последната недела пред да почине сонував еден сон...не би навлегувала во детали, ама битно значењето беше дека ќе умре некој многу близок.. три дена не поминаа и баба умре..жалам што не бев со неа во последните минути...премногу жалам...
Дедо ми - почина седум месеци после баба ми...И тој чувствуваше дека ќе умре. Последниот месец се сеќавам дека трчеше на сите страни, одеше на гости за да се види со сите, ги подмири сите сметки и заштедата ја извади од банка и и’ кажа на мајка ми кај се наоѓа.. Последната недела беше омалаксан, ама пак не разведруваше сите со неговите закачки и зафрканции. Паметам вторник беше...Сонував дека земјата во дворот на куќата на баба ми и дедо ми се подига на две места исто како два свежи гроба... од нив излезе едно големо чудовиште, нешто налик на октопод..ја фати сестрата на дедо ми и таман да почне да ја јаде, баба ми фати да го удира чудовиштето...ја зеде неа наместо сестрата на дедо ми и ја изеде...дедо ми дојде божем да ги спаси ама и него го снајде истата судбина како и баба ми - беше изеден..и на крајот само ми се прикажа 3,2,1 како она одбројувањето пред филмовите на сител што беше и се разбудив. Тие три дена од дедо ми не се делев, тој ми ги кажуваше моите омилени приказни од детството, кога како мала кај нив седев по 2-3 месеци. Во четвртокот ми зборуваше нешто за животните лекции и неговите искуства, сакаше да знам како да можам да се справам со различни ситуации и луѓе понатаму во животот, ме советуваше велејќи дека нема да има време, дека времето истекува...Утредента во петокот (точно три дена откако го сонив сонот) бев останата на училиште после часови оти се спремав за натпревар по германски јазик. Телефонот ми заѕвони и јас се јавив. Ми кажаа дека дедо ми починал утрината,ама не ми кажале оти не сакале да ме вознемират додека сум на училиште. Чантата ја оставив и отидов право таму..
И за другиот дедо сонував...Точно една недела пред да умре тој, татко ми си имаше дојдено од работа во странство за да ги поминеме празниците заедно. Дедо ми тој ден не собра сите и еден по еден, сите не советуваше, ни оставаше аманети... Чувствував дека не се шегува.. Чувствував дека ќе умре... Истата вечер сонував.. Утредента дедо ми падна в кома сосем неочекувано и повеќе не се разбуди. Исто како и во сонот, умре за точно 6 дена, рано утрината.
Умрев од плачење...Секоја вечер кошмари во текот на една година..Не беше лесно.
Сонував дека јас одам низ некоја темнина, нешто како тунел. Сакав да одам напред кон светлината ама некоја сила ме повлече наназад и не можев да се мрднам и се разбудив целата препотена и и исплашена...Знаев дека не е нешто што треба да се игнорира...
Подоцна имав проблеми со бубрезите и нагло ослабев многу, бидејќи го изгубив апетитот. Ме однесоа в болница и од немајкаде ми најдоа некој проблем со срцето, рекоа од многу стрес, ама ептен лоша беше ситуацијата. Некако се опоравив фала богу сеа добро сум...
Толку веќе..не можам да зборувам повеќе...проклето многу боли..

• Ми се допаѓа
Реакции: niche123, DraganaD and Caci

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Ми се чини дека не би постоела поговорката „Живеј го секој ден како да ти е последен“ ако можеше да се предвиди крајот, и нути пак ќе постоеше оној дел од книгата „Најголемиот трговец на светот“ кој гласи „Ќе го живеам овој ден како да ми е последен, а ако не е, ќе клекнам на колена и ќе се заблагодарам“.
Мислам дека ништо во животов не може да се предвиди... апсолутно ништо.
Дури и кога ќе рече некој „Имав претчуство“ сметам дека е чиста коинциденција

• Ми се допаѓа
Реакции: DraganaD

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
Дефинитивно може...три пати во рок од 2 години осетив на своја кожа, и не би сакала пак да осетам...
ако зборуваш за клиничка смрт....тогаш се слагам
а за другото....не пошто никој не предвидел такво нешто
кога веке предвидуваме зошто тогаш ненајдејни ни умираат баби,дедовци....роднини,пријатели ???
такада...не се слагам со тоа...предвидување на смртта и таквите глупости :)

• Ми се допаѓа
Реакции: DraganaD and i_wanna_fly

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
ако зборуваш за клиничка смрт....тогаш се слагам
а за другото....не пошто никој не предвидел такво нешто
кога веке предвидуваме зошто тогаш ненајдејни ни умираат баби,дедовци....роднини,пријатели ???
такада...не се слагам со тоа...предвидување на смртта и таквите глупости :)
И јас така велев пред едно 3-4 години, ама сега веќе не. Она што го сонувам ми се исполнува, а понекогаш дури и цели денови ми се како дежа ву... така и пред некој ден беше, ама на крајот ми текна дека го имам сонувано тоа. Зезнато е.
Сепак, сите си имаат свое сопствено мислење, без разлика дали е слично или не. :)

• Ми се допаѓа

Lollypop

Истакнат Член
26 декември 2012
251
197
143
Верувам дека кога ти доаѓа крајот веќе чуствуваш нешто,чувстуваш дека уште малку си на овој свет.
Ете примерот и со Тоше Проески (верувам дека сите знаете да не почнувам со болни теми)

• Ми се допаѓа

DraganaD

Нов член
6 јануари 2013
2
1
3
29
Strumica
Па јас да вервам....Еве со ни се има слуцено на нас. Точно пред 1 месец тоа жиботинчето ...Бух....секој вечер накај 10 часот идеше на прозорецот и кукаше...тоа бесе 7/8 дена ..и по неко време и се јавиа на мама и реко дека брат и умрелл.........(worried)

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Aко веруваш во соништа такви да.Можеш.
Кога направивме тешка сообраќајка, вечерта пред да тргнеме на пат сонував како не бркаа волци.Јас и уште едниот им киднавме на волците.Другите беа фатени од нив.
Сонот си го преќутев иако знаев дека тоа не чини.
Тоа значело невоља.
Истата вечер, мајка на едниот што почина сонувала како и паѓа преден заб.Пуста жена се мачела во сонот да го додржи забот ама паднал и тоа брзо како некој да и го тегнел.

Се случи се како што сонот предвиде.

Така да, да, верувам.

ме наежи еј.
Мислам дека некако потсвесно сите знаеме кога ќе умреме.

• Ми се допаѓа

vitocorleone

Староседелец
27 јуни 2012
75
39
1,018
35
Искрено мислам дека неможе и кога би можела би било здодевно ако некој однапред ја предвиди

• Ми се допаѓа

Sofija...

Истакнат Член
23 ноември 2012
256
358
363
29
И јас мислам дека може да се предвиди смртта.. тоа се има случено кај многу лиѓе пред да здиплат сместа(wasntme)

srcu6ka

Нов член
22 март 2013
11
3
3
Јас ете да ви кажам ми има раскажувано баба ми за некој нејзин далечен роднина си ја предвидел смртта, ги викнал синовите и им кажал дека таа вечер во 00.00 ке умрел и стврано така се десило... Друго, на таткоми братучед од Австралија 30 годишен, нели таму во Австралија гробното место се купува.. И отишол човекот дента, си ги платил долговите, си го купил гробното место и на вечерта ошол во дискотека и играјќи починал.... И уште нешто на мајками вујко 50 годишен си седел еден ден и зел некој лист и си го нацртал гробот и му рекол на сопругата ваков гроб сакам да ни направите.. а човекот ни болен ни ништо и по една недела умрел.... Има некои луѓе што си ја предвудуваат смртта али не сите...