Секогаш мислев дека кога би се нашла во ваква ситуација би знаела точно што да направам и би постапила правилно.
Кога се најдов еве сега, повеќе не знам ниту што е правилно ниту што да направам.
Проблемот е следен:
Имам другарка која ја сакам како своја сестра. Блиски сме премногу и споделуваме и добро и лошо. Секогаш кога едната е тажна, лута , разочарана другата е тука да ја ислуша, посоветува па дури и да молчи заедно со неа само за да биде полесно.
Двете сме во долги врски и се дружиме. Сите помеѓу нас станавме другари и луѓе кои имаат доверба едни во други.
Јас денеска дознав нешто што никогаш не требаше да го дознаам. Нејзиниот дечко, нејзината љубов, кога велам љубов значи тоа е навистина љубов каква ретко се гледа, се додворува на едно друго девојче. Значи ги прочитав сите пораки кои се гнасни, манипулирачки и манијачки. Ми се наполнија очите со солзи и се тресев исто како на мене тоа да ми се случува.
Нивната врска е премногу долга, знам дека и да и кажам тој ќе најде начин да и го сврти паметот и да ја смири и тогаш јас ќе ја изгубам неа како моја сестра. Ќе ја оддалечи од мене засекогаш.
Што да правам? Се мислам да му кажам на „ТОЈ“ дека знам и да му се заканам да престане. Но дали тоа ќе биде доволно? Како да живеам со ова што го знам ??? Зарем да и премолчам ваква сериозна работа? Па таа планира сериозна иднина со него....
Не знаев каде , кому да му побарам совет..... Ужасно ми е....
Не ти препорачувам да молчиш од повеќе аспекти:
1) Можеби тоа е тест за тебе и твоето пријателство кон неа - Што ако другарка ти знае дека нејзиниот ја изневерува па со помош на другата другарка ( не спомна кое е девојчето на кое му се удварале и каква улога
таа има во приказната, што според мене не е за занемарување) па може те тестират како би се испонашала ти во таква ситуација.
2) Ако и кажиш директно вака и вака е ситуацијата, можно е он после да се правда дека не и пишел тој, другар му бил незнам ти што и таа да му поверува, што не ја исклучуваме можноста и сето тоа да е вистина пошто другарите знаат да бидат доста немилосрдни а и самата пиша колку многу ја сакал и ја почитувал.
3) Таа веќе знае дека тој ја изневерува (можеби дури и таа него?-којзнае) можеби и да имат отворена врска или како и да ја нарекуваат. Не, не гледам премногу филмови. Ако директно и кажиш се што си дознала, може да се почувствува ранлива и омаловажена па и да раскине со дечкото може вашето пријателство да се истанче. Пример можно е да биде љубоморна што ти имаш совршена врска, да се чувствува непријатно покрај тебе зошто дозволила некој да ја зафркава и сл.
Според мене, не верувај во се што ќе прочиташ. Никогаш не знаеш што се случува навистина. Затоа натерај го дечко ти или некоја твоја братучетка што знаеш дека си живее со неа ама не се толку блиски да и каже, се разбира со
доказ.Без доказ, ништо не правиш. Или па прати и на мејл или на нешто такво некој доказ ама биди сигурна дека ќе го виде. Така ти ќе си бидиш чиста, зошто нема да и кажиш директно, а сепак нема да молчиш. И да дознае некогаш дека ти си и го пратила фајлот, што според мене е речиси невозможно, ќе и кажеш дека се плашеше да не ја изгубиш и би требало да разбере.
Како и да е, ти си ја познаваш најдобро и би требало да имаш претстава отприлика како може да изреагира. Ама според ова твојов страв, ми се чини дека нема баш да ти поверува туку-така. Затоа, цврст доказ и гледај да дознае што е можно поскоро.
Мене да ме изневере девојката, а мојот другар да знае, би бил бесен ако ништо не ми каже. Се разбира, ако има цврсти докази да ми покаже океј, ако не не верувам и точка. Таква работа не се крие, барем според мене. Ако можиш некако да го изведиш тоа да дознае таа а ти да стоиш настрана-океј, ако не тогаш соочи се со неа директно, доказите во лице па другото е нејзино.Ако е паметна, и да остане со него и да излезе дека дечкото и е стварно невин и имало некоја друга прича во целата збрка, таа барем ќе знае дека ти си и вистинска пријателка и би требало да го цене тоа.