Венчавање во црква/крштевање - избор или наметнување?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Arkantos Хипотетички јас одам во сите можни цркви во државава (знам дека има католичка, евангелска, протестантска...) и земам документ од сите нив дека сум нивни член. Ај кажи дали јас тогаш ќе бидам поголем верник од тебе? Па што, ќе имам поголема колекција книшки. Плус од кај да знам дека ако утре имам дете нема да сака да го крстам у протестантска црква и после да треба да се крстам и јас таму за да можам и детето? Вака сите ќе си ги имам па детето нека си бира. :{
Јас познавам жена која не е ни покрстена нити пак оди во цркви, а е најголемиот верник кој некогаш сум го сретнал (сестра на баба ми).

Он: Сметам дека религијата треба да е последна ствар која би застанала помеѓу двајца кои се љубат, зашто поинаку би била чист апсурд.
Не си верник се додека немаш вера во себе.
Ама не можеш да земеш од сите цркви документ затоа што не е дозволено.
Јас реков дека правиме грешка што ги покрстуваме децата пред да станат свесни што е она што го сакаат. А кога ќе одлучат(и кога ќе бидат полнолетни) тогаш нема потреба да бараат дозвола од своите, па тие да мораат да менуваат религија поради детето.
Што значи ако твоето дете сака да се крсти во друга црква, ќе си почека да си наполни 18 години и ќе се крсти кај сака.
Јас никаде не реков дека покрстувањето значи дека си најголем верник на светов. Реков дека оној кој е покрстен има привилегии во црквата(може да се венчава, да крстува деца, итн), и реков дека оној кој не е верник би требало да се лиши себе си од таквите права, што ќе му се кога нема да ги искористи. И онака нема да го крстува своето дете пред да стане свесно за што е она што го сака(а реално малолетно дете ретко кога може да одлучи со сигурност што сака). Што значи привилегиите на црквата не му требаат ни најмалку.

Ајт сега доста е, по 100000 пат го пишувам истово ми здосади веќе.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Првите две точки за жал се осудени да бидат вистинити ако третата повлекува зависност од родителите.
Лесно е еве и јас како другарчево да се мавам у груди дека нема да ја правам венчавката во црква. Но работите се други ако јас зависам од некого економски, (а ситуацијата на сите им е позната нели). Затоа за вакви работи треба малку посериозно да се гледа, прво од економски план како би се движел животот понатаму, дали би прифатил некој да ме издржува или би станал храбро и би се борел за својата целосна независност. Впрочем, секоја моја врска сум потенцирал дека сум атеист но и дека не сакам да имам брак во црква поради тоа што на тој начин (иако сум покрстен) си го издавам своето право на (не)верска определба. Сепак не сакам да ги оставам во заблуда моите досегашни и идни партнерки. Ако можат тие низ тоа да поминат, тогаш е во ред. Но пак ќе кажам, тоа е во случај да бидам целосно независен економски. Сепак животот не е рамна линија и не се` изгледа така видено од една перцепција и во нагорна линија. Постојат компромиси.
Ова е мн битен детал болдираното ...
Саци ај еве рецимо ти добри години си вложил во некоја врска и твојота партнерка се предомисли и посака да го каже судбоносното ДА и во црква ти сетоа тоа би го отфрлил за едно парче хартија ?
А можели да ја однесам у др правец темата :zelen

Имам влезено, да .. моите кога ме тераа. Веќе добри 6 - 7 години не сум влегол.
Инаку веднаш реков дека нема во црква затоа што си ги знам родителите, и секогаш го прифаќаат мојот збор.
Во ред нека е така, да не се сфатиме погрешно ама кога ке дојде време ке видиш нема да им е сеедно.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
а што правиме на пример ако се работи за брак меѓу православен христијанин и муслиманка што правиме тогаш со таквиот брак :pusi ???
и деца на која вера ќе му припаѓаат тие ??
ај тоа да ми одговорите ??
Јас ваков пример: мајка македонка, татко муслиман, децата сега се муслимани, ама и мајката ја смени религијата.

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
kaj mene primerot e sleden majkata e muslimanka decata se pravoslavni odat vo crkva majkata si pravi kurban bajram i ostanati nivni praznici si slavi i veligden i site se srejkni i veseli i odi i vo crkva isto :)

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
kaj mene primerot e sleden majkata e muslimanka decata se pravoslavni odat vo crkva majkata si pravi kurban bajram i ostanati nivni praznici si slavi i veligden i site se srejkni i veseli i odi i vo crkva isto :)
И јас имам пример овие шо ги донасаат од Албанија и тие шо се муслиманки ги менуваат верите и стануваат христијанки и имам присуствувано на таков ритуал интересен за гледање :zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Arkantos А каде некој вели дека не може да ги земам тие книшки? Кој забранил па да не е дозволено? Патем, муабетот ми беше дека тоа ливче тебе те прави верник исто толку колку што мене ме прави атеист.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Arkantos А каде некој вели дека не може да ги земам тие книшки? Кој забранил па да не е дозволено? Патем, муабетот ми беше дека тоа ливче тебе те прави верник исто толку колку што мене ме прави атеист.
Ама те прави христијанин по определба.
Пример прост.
Ако си Христијанин, и ако сакаш да земеш муслиманска вера, мора да се одречеш од црквата.
И јасно е оддамна што сакам да кажам, се вртиме во круг стварно досадно е :)