1. Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Брзи и лесни рецепти

Дискусија во форумот 'Готвење и рецепти' започната од Selma, 27 февруари 2012.

  1. malo

    malo Староседелец
    Најфотограф

    Зачленет на:
    13 септември 2012
    Мислења:
    1,280
    Допаѓања:
    2,063
    Да, наут е. Па имаш две варијанти едната е со варен наут другата е со киснат наут. Ако го киснеш ке треба да одстои околу 24 часа, натаму постапката е иста. Се додава сок од лимон, таан, сол и масло, многумина го прават и со лук. Јас не ставам секогаш лук, бидејки многу повкусен ми е со кари и бибер, а додавам и куркума за да добие убава жолта боја, некако попривлечен ми е :) . Сум пробала да ставам и сенф и мислам дека таа варијанта ми е една од поубавите. Напрај си ти хумус од основните состојки потоа извади си малку на страна и додавај што ти е по вкус и така ке си го приспособиш според твојот вкус.
    Постапката е следна - ставаш во блендер, додаваш малку вода и блендаш додека не се добие убава смеса.
     
    На lady_blue и Saladin им се допаѓа ова.
  2. lady_blue

    lady_blue Староседелец

    Зачленет на:
    14 февруари 2012
    Мислења:
    2,400
    Допаѓања:
    4,420
    Мене не ми е убав само киснат кога е, па го киснам преку ноќ, негде 10 до 12 саати и после го варам негде 20тина минути.
     
    На malo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Дејви

    Дејви Член со 30 казнени поени

    Зачленет на:
    10 март 2016
    Мислења:
    308
    Допаѓања:
    187
    Повели друже и јас си го поштувам хумусот и знам што значи да снема.:D



     
  4. Loner

    Loner Активен Член

    Зачленет на:
    13 март 2016
    Мислења:
    340
    Допаѓања:
    86
    Сам го праев колачов бомбонче е:
    1. Измешајте шеќер, шеќер во прав, масло и мармалад.
    2. Измешајте го брашното, додадете прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и какао.
    3. На мешавината од брашно, се промешува смесата на џем и масло, а потоа и на јогурт ќе се меша со млеко.
    4. Се меша добро и се става во подмачкан калап триаголник (26 × 12 cm).
    5. Торта се пече во загреана рерна на 180 ° C околу 40 минути.
    6. На тивок оган се топи путерот, чоколадо и крем, но застаклување прелива жешко торта.
     
  5. misterija

    misterija Член со 30 казнени поени

    Зачленет на:
    27 јануари 2016
    Мислења:
    741
    Допаѓања:
    613
    Со тие состојки и начин на приготвување се разбира дека колачот ти бил бомбонче, и тоа од оние најтврдите:rofl
     
    На corki и Loner им се допаѓа ова.
  6. Loner

    Loner Активен Член

    Зачленет на:
    13 март 2016
    Мислења:
    340
    Допаѓања:
    86
    Не бе другар не беа тврди тие одма се јадат е после 2-3 саати се прават камче (од искуство) :rofl
     
  7. malo

    malo Староседелец
    Најфотограф

    Зачленет на:
    13 септември 2012
    Мислења:
    1,280
    Допаѓања:
    2,063
    Ова на google translate ли го преведуваше?

    Не ми е јасно што значи ,,а потоа и на јогурт ке се меша со млеко'' и ,,но застаклување прелива жешко торта''
     
    #77 malo, 20 март 2016
    Последна промена од модератор: 20 март 2016
    На corki, misterija, lady_blue и уште 1 член му се допаѓа ова.
  8. Loner

    Loner Активен Член

    Зачленет на:
    13 март 2016
    Мислења:
    340
    Допаѓања:
    86
    Дада на српски дека беше ме мрзеше да преведувам, иначе ова е последната 3 и 6 линија (ако разбираш српски :giggle)
    U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom
    Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač
     
  9. malo

    malo Староседелец
    Најфотограф

    Зачленет на:
    13 септември 2012
    Мислења:
    1,280
    Допаѓања:
    2,063
    Е сега е разбирливо :)
     
    На Loner му/ѝ се допаѓа ова.
  10. misterija

    misterija Член со 30 казнени поени

    Зачленет на:
    27 јануари 2016
    Мислења:
    741
    Допаѓања:
    613
    Уште и мерките да ги пишеше на продуктите ќе беше супер рецепт, нели;)
     
    На corki му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели: