Брзи и лесни рецепти

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Барав некои рецепти за хумус на англиски и буквално секаде се спомнуваат некои chickpeas, па имам прашање - дали се работи за наут или е нешто друго? @malo ако знаеш нешто околу хумус, некакви мали финти за правење, би ти бил многу благодарен. :)
Да, наут е. Па имаш две варијанти едната е со варен наут другата е со киснат наут. Ако го киснеш ке треба да одстои околу 24 часа, натаму постапката е иста. Се додава сок од лимон, таан, сол и масло, многумина го прават и со лук. Јас не ставам секогаш лук, бидејки многу повкусен ми е со кари и бибер, а додавам и куркума за да добие убава жолта боја, некако попривлечен ми е :) . Сум пробала да ставам и сенф и мислам дека таа варијанта ми е една од поубавите. Напрај си ти хумус од основните состојки потоа извади си малку на страна и додавај што ти е по вкус и така ке си го приспособиш според твојот вкус.
Постапката е следна - ставаш во блендер, додаваш малку вода и блендаш додека не се добие убава смеса.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue and Saladin

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Да, наут е. Па имаш две варијанти едната е со варен наут другата е со киснат наут. Ако го киснеш ке треба да одстои околу 24 часа, натаму постапката е иста. Се додава сок од лимон, таан, сол и масло, многумина го прават и со лук. Јас не ставам секогаш лук, бидејки многу повкусен ми е со кари и бибер, а додавам и куркума за да добие убава жолта боја, некако попривлечен ми е :) . Сум пробала да ставам и сенф и мислам дека таа варијанта ми е една од поубавите. Напрај си ти хумус од основните состојки потоа извади си малку на страна и додавај што ти е по вкус и така ке си го приспособиш според твојот вкус.
Постапката е следна - ставаш во блендер, додаваш малку вода и блендаш додека не се добие убава смеса.
Мене не ми е убав само киснат кога е, па го киснам преку ноќ, негде 10 до 12 саати и после го варам негде 20тина минути.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: malo

Дејви

Член со 30 казнени поени
10 март 2016
304
186
43
Барав некои рецепти за хумус на англиски и буквално секаде се спомнуваат некои chickpeas, па имам прашање - дали се работи за наут или е нешто друго? @malo ако знаеш нешто околу хумус, некакви мали финти за правење, би ти бил многу благодарен. :)
Повели друже и јас си го поштувам хумусот и знам што значи да снема.:D


 

Loner

Активен Член
13 март 2016
340
86
28
Skopje
Сам го праев колачов бомбонче е:
  1. Измешајте шеќер, шеќер во прав, масло и мармалад.
  2. Измешајте го брашното, додадете прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и какао.
  3. На мешавината од брашно, се промешува смесата на џем и масло, а потоа и на јогурт ќе се меша со млеко.
  4. Се меша добро и се става во подмачкан калап триаголник (26 × 12 cm).
  5. Торта се пече во загреана рерна на 180 ° C околу 40 минути.
  6. На тивок оган се топи путерот, чоколадо и крем, но застаклување прелива жешко торта.
 

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Сам го праев колачов бомбонче е:
  1. Измешајте шеќер, шеќер во прав, масло и мармалад.
  2. Измешајте го брашното, додадете прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и какао.
  3. На мешавината од брашно, се промешува смесата на џем и масло, а потоа и на јогурт ќе се меша со млеко.
  4. Се меша добро и се става во подмачкан калап триаголник (26 × 12 cm).
  5. Торта се пече во загреана рерна на 180 ° C околу 40 минути.
  6. На тивок оган се топи путерот, чоколадо и крем, но застаклување прелива жешко торта.
Со тие состојки и начин на приготвување се разбира дека колачот ти бил бомбонче, и тоа од оние најтврдите:rofl
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: corki and Loner

Loner

Активен Член
13 март 2016
340
86
28
Skopje
Со тие состојки и начин на приготвување се разбира дека колачот ти бил бомбонче, и тоа од оние најтврдите:rofl
Не бе другар не беа тврди тие одма се јадат е после 2-3 саати се прават камче (од искуство) :rofl
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Сам го праев колачов бомбонче е:
  1. Измешајте шеќер, шеќер во прав, масло и мармалад.
  2. Измешајте го брашното, додадете прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и какао.
  3. На мешавината од брашно, се промешува смесата на џем и масло, а потоа и на јогурт ќе се меша со млеко.
  4. Се меша добро и се става во подмачкан калап триаголник (26 × 12 cm).
  5. Торта се пече во загреана рерна на 180 ° C околу 40 минути.
  6. На тивок оган се топи путерот, чоколадо и крем, но застаклување прелива жешко торта.
Ова на google translate ли го преведуваше?

Не ми е јасно што значи ,,а потоа и на јогурт ке се меша со млеко'' и ,,но застаклување прелива жешко торта''
 
Последна промена од модератор:

Loner

Активен Член
13 март 2016
340
86
28
Skopje
Ова на google translate ли го преведуваше?
Дада на српски дека беше ме мрзеше да преведувам, иначе ова е последната 3 и 6 линија (ако разбираш српски :giggle)
U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Дада на српски дека беше ме мрзеше да преведувам, иначе ова е последната 3 и 6 линија (ако разбираш српски :giggle)
U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač
Е сега е разбирливо :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Loner