Мене во школо ме учеа дека потекнуваме од словените.
Ако се сменило нешто или погрешно нè учеле, кажете...
ako e taka daj mi ti mene nekoj istoriska hronika kaj se spomnuva naselbata na slovenite vo makedonija i na balkanot ???
Мене во школо ме учеа дека потекнуваме од словените.
Ако се сменило нешто или погрешно нè учеле, кажете...
Да не мислиш на Хунзите и Калашите? Но тие во Пакистан беа.Оригиналните Македонци ги има во мало село во Казахстан. Мал број се останати.
Има еден симбол кај Македонците - Коловрт, Вртешка - сличен на Свастиката, кој се провлекува од античко време до денес. Овој симбол кај македонците датира од антика, а го има и кај другите словенски племиња во средниот век. Постојат тези (што можеби и овој симбол ги потврдува) дека Големата преселба на народите се случила, но во обратен правец, т.е. дека македонците (или народите) од овде тргнале да ги населуваат земјите на Север.
Антички македонски штит.
Словенска Свастика, Коловрт - Симбол на старословенскиот бог Сварог.
истиот симбол на гробот на Гоце Делчев, а го има и на Камени Мост.
Некои Коловртот го толкуваат вака.
Исто овој симбол се среќава и кај други светски култури.
Не е битно од каде потекнува Свастиката, муабетот е дека кај македонците се среќава од антиката, преку средновековието па се до денешен ден на гробот од Гоце Делчев. А се среќава и кај другите словенски народи. Прашањето ми е дали северните словени (руси, полјаци, чеси и останатите) го презеле од нас или пак доколку имало преселба на народи од Балканот кон Север ние да сме го однеле тој симбол нагоре ?dobra tema za roman
ali da se navratime na realnosta svastikata vodi poteklo od Indija Aleksandar za vreme na voeniot pohod tamu za prv pat se sretnal so ovoj simbol koj znacel napredok i srejka pa resil da si go zeme kako svoj.
inaku svastikata neodamna bese najdena i na plaosnik vo ohrid
Не е битно од каде потекнува Свастиката, муабетот е дека кај македонците се среќава од антиката, преку средновековието па се до денешен ден на гробот од Гоце Делчев. А се среќава и кај другите словенски народи. Прашањето ми е дали северните словени (руси, полјаци, чеси и останатите) го презеле од нас или пак доколку имало преселба на народи од Балканот кон Север ние да сме го однеле тој симбол нагоре ?