Постои ли избор?

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Исклучок што го докажува правилото.:) се шалам
Моментот до кој сакам да стигнам со темава е следен: Не сме имале можност за тоа каков карактер да избереме затоашто ни е створен од најблиските(директно или индиректно), не сме имале можност да избереме за тоа какви мислења и ставови ќе имаме затоашто ни е сугериран од општеството. На некој начин ние сме вештачки створени со веќе точно определени избори за повеќето од кои не сме ни свесни, со веќе определен пат по кој одиме или е веќе поминат од некој друг. А токму тие иновации го замаглуваат веќе определениот пат и ни дават шанса да скршнеме од него. Така да таквите иновации и то како се добредојдени и respect за истите.

Грешиш. Конформистите ги прифаќаат ставовите и мислењата на своето семејство, кое е основна клетка, нели, на општеството. Некритичкиот став е конформизмот, претставува ,,топење со масата,,.
Тоа не значи дека човекот немал избор - значи дека го одбрал ,,полесниот начин,,.
Затоа што личниот избор, да бидеш прогресивен, е голема одговорност, и уште поголемо осудување од средината.

Но не смееме да го исклучиме значењето на тие луѓе за едно општество. Ако нема такви, што постојано имаат заеднички мислења и ставови, не би можела ниту да постои една држава. Тие се ситните клетки кои го држат организмот цел.
Ако секоја клетка во телото, прави така како што сака (вистински) во секој момент, човекот наскоро ќе се распадне. Оние неконформистите, го посочуваат патот, а потоа конформистите го прифаќаат и одат по него.

Ако биде поинаку, не би имало воопшто прогрес - општеството не може ниту без едните, ниту без другите.
Но секогаш човекот има избор, дали ќе го одбере потешкиот или полесниот пат ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: kones and lady_blue

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Леле бе ти ама си упорен, тоа па тоа.
Врз основа на себе, на својата љубопитност, желба за истражување, преиспитување, неприфаќање, сомневање во информациите, подготвеност да се оди подалеку, врз основа на својата моќ за расудување и разграничување, врз основа на својата бунтовност или отсуството на истата.
Зошто да ти се стеснува кругот? Ако не сакаш да ти се стеснува нема да дозволиш да ти се стеснува, ќе се спротивставиш. Ако имаш храброст, ако имаш смелост, ако си подготвен да понесеш одговорност и прифатиш последици. Ако ти се стеснува изборот, тоа е зашто сам избираш да дозволиш да ти се стесни... изборот де :D
Сфаќаш? Сѐ е до личноста и моќта која ќе избереш да си ја искористиш или да ја занемариш.
Единствено е точно дека немаме избор кога, како и какви се раѓаме. Другото зависи од храброста и дрскоста, твоите храброст и дрскост.

Која си ти? На што се засновува твојата индивидуалност, љупопитност, храброст? Дали можеме да бидеме свесни за можноста да бидеме контролирани и манипулирани преку контролата на информации кои допираат до нас?

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Која си ти? На што се засновува твојата индивидуалност, љупопитност, храброст? Дали можеме да бидеме свесни за можноста да бидеме контролирани и манипулирани преку контролата на информации кои допираат до нас?
Јас сум Јас :D
Љубопитност, храброст, бунтовност, индивидуалност, контрадикторност, тврдоглавост, кревкост итн итн се карактерни особини кои не зависат од информациите ами од генетскиот микс кој си имал среќа или несреќа да те определи, како и од подреденоста на ѕвездите и планетите во моментот кога си се родил.
Не сме сите исти. Некој ќе ги прифати информациите како веродостојни и како прецизно дефинирана и определена реалност, без воопшто да ја стави под знак прашалник, а некој и да сака да ги прифати како такви, нема да успее, оти карактерните особини на неговата личност секогаш ќе прават нешто од внатре да го копка и да се прашува „а дали тоа и тоа е навистина така и така“.
А штом воопшто ја напомнуваш можноста за манипулација и контрола преку контролата на информациите, значи дека да, свесен си дека такво нешто е можно. А штом си свесен ти, значи дека и други можат да бидат свесни за истото.
Изборот не е ограничен од информациите. Изборот е ограничен од основниот карактерен код на личноста.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Хмм
Јас сум Јас :D
Љубопитност, храброст, бунтовност, индивидуалност, контрадикторност, тврдоглавост, кревкост итн итн се карактерни особини кои не зависат од информациите ами од генетскиот микс кој си имал среќа или несреќа да те определи, како и од подреденоста на ѕвездите и планетите во моментот кога си се родил.
Не сме сите исти. Некој ќе ги прифати информациите како веродостојни и како прецизно дефинирана и определена реалност, без воопшто да ја стави под знак прашалник, а некој и да сака да ги прифати како такви, нема да успее, оти карактерните особини на неговата личност секогаш ќе прават нешто од внатре да го копка и да се прашува „а дали тоа и тоа е навистина така и така“.
А штом воопшто ја напомнуваш можноста за манипулација и контрола преку контролата на информациите, значи дека да, свесен си дека такво нешто е можно. А штом си свесен ти, значи дека и други можат да бидат свесни за истото.
Изборот не е ограничен од информациите. Изборот е ограничен од основниот карактерен код на личноста.

Не се слагам во потполност со тврдењето дека "карактерните особини не зависат од информациите ами од генетскиот микс кој си имал среќа или несреќа да те определи" ама да предпоставиме дека е точен. Да предпоставиме дека и второто ти тврдење е точно "Изборот е ограничен од основниот карактерен код на личноста". Заклучокот од тие две тврдења е дека изборот(во најголем дел) е ограничен од генетскиот микс.
Сега да се вратам на делот за кој не се слагам. Мислам дека покрај генетскиот микс, наклонетоста на звездите и планетите, големо влијание за карактерните особини има и средината во која растеме. Но можеби грешам. Можеби навистина сите карактерни особини се кријат во генетскиот микс. Но во тој случај сите избори што ги правам се предопределени. И нема да помине многу време кога некој научник, што ќе ја прочита и дешифрира мојата ДНК, уште пред да се родам, ќе го знае одговорот на прашањето" каков вид на сладолед ќе ми биде омилен?", а со тоа не ми остава многу простор за избор.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Хмм

Не се слагам во потполност со тврдењето дека "карактерните особини не зависат од информациите ами од генетскиот микс кој си имал среќа или несреќа да те определи" ама да предпоставиме дека е точен. Да предпоставиме дека и второто ти тврдење е точно "Изборот е ограничен од основниот карактерен код на личноста". Заклучокот од тие две тврдења е дека изборот(во најголем дел) е ограничен од генетскиот микс.
Сега да се вратам на делот за кој не се слагам. Мислам дека покрај генетскиот микс, наклонетоста на звездите и планетите, големо влијание за карактерните особини има и средината во која растеме. Но можеби грешам. Можеби навистина сите карактерни особини се кријат во генетскиот микс. Но во тој случај сите избори што ги правам се предопределени. И нема да помине многу време кога некој научник, што ќе ја прочита и дешифрира мојата ДНК, уште пред да се родам, ќе го знае одговорот на прашањето" каков вид на сладолед ќе ми биде омилен?", а со тоа не ми остава многу простор за избор.
Средината нема влијание врз карактерните особини. Средината има влијание врз манифестирањето на тие карактерни особини, поточно врз поттикнувањето односно потиснувањето на некоја од карактерните особини. Значи средината има влијание врз однесувањето. Реков еднаш порано - каков си таков си. Бунтовникот останува бунтовник дури и тогаш кога заради една или друга причина таа бунтовност ќе ја потисне. Тој што е љубопитен останува љубопитен.
Каков вид на сладолед ќе ти биде омилен е прашање на вкус. Прашање на допаѓање и недопаѓање. А тоа зависи од чувствувањето. Чувствувањето не е прашање на избор. Немаш избор што, како и кога ќе почувствуваш. Наспроти тоа, делувањето е прашање на избор. Имаш избор што, како и кога ќе направиш. А тоа не може да се предвиди, односно да се прочита од твојата ДНК.
Значи едно е генетски определена суштина, односно карактер, а друго е однесување на ист карактер во услови на различни средини.
Едно е чувствување и немоќ на контролирање/насочување на чувствувањето, а друго е делување и моќ на контролирање/насочување на делувањето.

• Ми се допаѓа
Реакции: Реми and TheKitten

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина

Прашање за кое има одговори од различни области.
Религиска - Чедо Божјо.
Атеистичка - ??? (Допишете)
Философска - Сеопшт одговор врз основа на живот.
Што значи мојата индивидуалност, љубопитност, храброст е составен дел од мојот живот - емоционален дел.
Јадење, пиење, спиење, вршење на нужда - моторен дел (побрзо согорлив).
Е сега ако бараш на што се темели мој живот тогаш заземи теза - Дарвинова еволуција или Бог.

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

kones

Истакнат Член
14 февруари 2012
122
119
343
Ептен ја разработивме и проширивме темава, ако вака продолжиме и една година нема да ни биде доволно да се дообјасниме. Затоа предлагам да бидеме малку практични. Дајте ми пример(со се причини за тој избор) кој ја докажува тезата дека постои сопствен, независен, неманипулиран, неконтролиран избор?

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Според Артур Шопенхауер не постои.Интересни ми биле некои негови тези.

sweetgirl

Истакнат Член
11 март 2012
148
125
343
Скопје
Секогаш постои избор за било што во животот.
Дали во љубовта,дали за работа,дали за нешто друго...секогаш имаме избор.
Само секогаш се поставува прашањето дали ќе го направиме вистинскиот?!

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Секако дека постои. Секогаш за се имаш избор во животот. Единствено што неможеш да избереш е денот кога ќе умреш.