Самоубиство

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
Еве јас да си кажам за мене, ако татко ми недај боже умре пред јас да си створам семејство, јас тоа нема да можам да го издржам, го сакам повеќе од се него, тој ми е се, без него животот не можам да си го замислам. Тогаш дефинитивно ќе се самоубијам и јас, нема да чекам ни секунда тоа јас нема да можам да го поднесам во никоја ситуација, не сум до толку храбра за да можам да го поднесам и тоа

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Еве јас да си кажам за мене, ако татко ми недај боже умре пред јас да си створам семејство, јас тоа нема да можам да го издржам, го сакам повеќе од се него, тој ми е се, без него животот не можам да си го замислам. Тогаш дефинитивно ќе се самоубијам и јас, нема да чекам ни секунда тоа јас нема да можам да го поднесам во никоја ситуација, не сум до толку храбра за да можам да го поднесам и тоа
значи кога ќе имаш семејство тогаш нема да се самоубиш што е разлика тогаш татко ти помалку ќе го сакаш ??? и како можеш да размислуваш за тоа кога имаш само 18 год како што видов ?

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
значи кога ќе имаш семејство тогаш нема да се самоубиш што е разлика тогаш татко ти помалку ќе го сакаш ??? и како можеш да размислуваш за тоа кога имаш само 18 год како што видов ?

Така можам, едноставно тогаш ќе живеам за децата, тие ќе ми се се, нема тогаш татко ми да ми биде толку битен, и тој самиот ми го има кажувано тоа... и јас само реков дека ако се случи тоа и дека во потполност се согласувам со госпот, ма нема да може ни најдобриот психијатар во светот да ме спаси ако недај боже се деси такво нешто или пак како што кажа тој целото семејство да ти умре...

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Така можам, едноставно тогаш ќе живеам за децата, тие ќе ми се се, нема тогаш татко ми да ми биде толку битен, и тој самиот ми го има кажувано тоа... и јас само реков дека ако се случи тоа и дека во потполност се согласувам со госпот, ма нема да може ни најдобриот психијатар во светот да ме спаси ако недај боже се деси такво нешто или пак како што кажа тој целото семејство да ти умре...
Слободно можете сите да ми се обраќате со Бобо.

а зошто овој лик од примерот да неможе да продолжи да живее, зарем луѓето што ги изгубиле семејствата нетреба да имаат друштво и како би го околината гледала ??? примеров е без везе а и да имам само слушнато и прочитано за самоубиство ама пак ти некажа кои се тие толку нерешливи проблеми што единствена алтернатива е самоубиството
Не велам дека не може да продолжи да живее, но неговиот живот би бил измачување зарем не? Секој ден ќе мисли на несреќниот момент, ќе мисли на животот кој го познавал пред тој момент, ќе мисли на можностите за иднината на неговите деца итн. И зарем човек во таква состојба би бил способен да живее живот?
Значи ако на Петко или на кој било лик му почине/загине семејството треба и тој да се самоубие?
Интересно....
Јас само наведов една релевантна причина за самоубиство, не ограничив дека ако некому загине семејство треба да се самоубие. Тоа ти го кажа.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Caci

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Јас само наведов една релевантна причина за самоубиство, не ограничив дека ако некому загине семејство треба да се самоубие. Тоа ти го кажа.
Добро, не ограничи, но самоубиството го посочи како логичен избор.
Дали на Петко пологичен избор му е самоубиството отколку животот исполнет со страдања и психички падови?
Мој став, мое мислење е дека самоубиството во ниту еден единствен случај не е логичен избор!
И тоа ниедна твоја приказна нема да ми го смени!

Badass

Истакнат Член
16 февруари 2012
63
87
333
27
За сите што викате дека е кукавички потег или незнам што...ја имате слушнато онаа "walk a mile in my shoes"?
Колку и да сум против и колку да се грозам од таквите работи и постапки,неможам да осудувам. Се трипувате тука со позитива и удирање во гради,ама едно е теорија а друго е пракса.
Читам и по други форуми по теми од типот "За кого би го дале животот..." и 80% наведиле некого.
Значи според вас драгоцено е да му дадеш на некому живот а кукавички е да го одземеш својот?

Знам дека со ова делувам ко да го оправдувам како чин ама не. Се трудам да сум реален!

тапа муабет е ова. Вака до бескрај ќе одиме и никој нема да попушти.

Затоа се вика дискутирање! :)

Behemoth

Полноправен Член
8 мај 2012
30
14
8
Единствена работа во животот каде можеш сам да одлучиш. Badass убаво размислување за дечко на твоја возраст(y)

• Ми се допаѓа
Реакции: Badass

ZmajChe

Истакнат Член
21 март 2012
937
2,068
93
Сеа ми е глупо.. ама еднаш, уште не можам да сфатам шо беше толку фатално.. ќе скокав од тераса.. а детиште бев 5-6 годинки, буквално ништо не разбирав !
А сеа сум најмногу против тоа! Дефинитивно! :)))