Кои се најдобри ладно цедени масла во Македонија?

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
Ние сите дома (две деца и двајца возрасни) се храниме исклучително со здрава храна и никогаш не сме гладни.
Чувството на глад не е мерило за тоа колку храна треба да внесеме. Природната големина на желудникот изнесува исто колку и нашата дланка, но со внесување на поголемо количество на храна го шириме. Ке чувствуваме глад се додека не го наполниме желудникот, а тоа нема никаква врска со нашите потреби за хранливи материи. Еве во твоето мени има тестенини кои ке ти го наполнат желудникот, ано немаат никаква нутритивна вредност. Желудникот полн - организмот гладен. Кога би јадел земја на пример, би внел многу повеќе хранливи материи одколку кога јадеш тестенини.
Но сепак, чувството на глад е непријатно. Колку и да мислиме на здравјето, неможеме да бидеме гладни нели, но голема заблуда е дека ако јадеш здрава храна ке бидеш гладен. Наутро за доручек ако не те заситува една банана, можеш да изедеш 3 или 4, можеш и десет, нема ограничувања.
Океј убаво е тоа ама сакам да кажам дека секој организам не е ист некој јади многу не се дебели, некој јади малку а се дебели, јас јадам 5,6 пати на ден и секој ден скоро месо па ете ме спаѓам во послабите луѓе и секогаш многу јадам.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
@malo се читаш ли жити мајка? Број до 33 па врати.
Да, точно е, не се чуди. Земјата (мислам на хумус, не на песок) е полна со минерали, кога не би била тогаш како растенијата би добивале храна преку нејзе... тестенините немаат никаква нутритивна вредност.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да, точно е, не се чуди. Земјата (мислам на хумус, не на песок) е полна со минерали, кога не би била тогаш како растенијата би добивале храна преку нејзе... тестенините немаат никаква нутритивна вредност.
http://www.nutritionvalue.org/search.php?food_query=pasta
Ова овде не вика така. Или ова е од мејнстрим наука која ти не ја признаваш?

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Океј убаво е тоа ама сакам да кажам дека секој организам не е ист некој јади многу не се дебели, некој јади малку а се дебели, јас јадам 5,6 пати на ден и секој ден скоро месо па ете ме спаѓам во послабите луѓе и секогаш многу јадам.
Знаеш што, до скоро се согласував со тоа дека секој организам е посебна приказна сам за себе, но кога ке размислам, можеби и не е така како што се чини. Ајде да ги погледнеме животните кои исто како и нас, имаат анимално тело, припаѓаат на групата цицачи, имаат крвни групи и сл. Дали секоја крава е приказна самата за себе? Дали организмот на еден делфин се разликува од организмот на друг делфин? Дали две кози со различна крвна група различно се хранат? Дали во дивината, животните кои што не се одгледувани од човекот се разликуваат по дебелина и дали сите различно јадат? Погледни едно стадо диви говеда, или зебри или слонови или коњи и тн? Си видел дебела зебра што не може да оди? Може само да видиш слаба доколку е болна или доколку нема доволно храна на местото на кое живее.
Инаку лугето кои што многу јадат а не се дебелеат имаат проблеми со абсорбцијата во цревата. Пробај да внесуваш пробиотици и да не внесуваш ништо животинско барем 20 дена и ке видиш дека нештата ке се променат.
Запомни дека ти телото не го храниш со количината на материја која ја внесуваш, туку со количината на хранливите состојки.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Kisserboy

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
Over and over again ............................
Some people never learn ..
Hope you have your short life LadyBLue ... same Existence .... same for Orchids
Не знам Existence што имаш против мало .. гаиш симпатии или ?
Тоа ти е како од 1-во до 4-то основно кога не знаеш како да привлечеш внимание на некого и го истепаш или на девојче и ја земеш шнолката или пак ја плеснеш по газ.
Патетични сте.
Не мора да се потпираме на никакви статии, докази од фармацевти, доктори, доктори на науки ..
Се што треба е да погледнеш и размислиш логично. Зошто би цвеќето пораснало ако во земјата нема хранливи материи.
Зошто шпагетите нити цвеќето, нити мувата, нити свињата, нити срната не ги јадат ако се тие толку хранливи ??
Да не навлегувам во месната и млечната прехрана ..
Пиј си млеко ти слободно мада сите знаеме (оние кои малку размислувале барем) зошто некој мечтае кон нешто - Затоа што му било одземано или му било давано во мали количини кога му требало. !!!!!!

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Стварно еј, што има да се потпираме на статии, доктори и наука? На Петко логиката вели оти травјето е животно, оти ако не е како тогаш сончогледите се вртат по сонцето? Значи имаат мозок. Или пак лалињата навечер се собираат, дење го отвораат цветот? Имаат мозок затоа. Што има доктори или научници да му кажуваат што е како е кога Петко самиот го гледа тоа.

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
Види, ова ти го реков како најпрост пример .. да одиме по логика пошто сумњам дека имаш поголем капацитет. Инаку за статии и литератури ?? Колку само статии литератури факти и сл. ти има постирано мало + логиката која што ја спомнав јас, е дури тогаш некој ке почне да те смета за нешто.
И да еве гледам не си го најдел одговорот зошто ти се пие млекце, бидејки не те доеле како што треба.
Но дали си ги погледнал видеата што мало ти ги постираше во милион теми веке отворени во врска со здрава храна и здрав живот.
Каде научници со факти кажуваат зошто млекото е штетно, зошто месото, зошто фармацевијата*, зошто цигарите, зошто алкохолот.
Никој не те тера ти да почнеш да се хранеш здраво, и јас пијам алкохол и многу други нездрави работи, но барем сум научил и сум свесен што и колку ми штети. Но денеска малку луѓе се свесни за нивното постоење и улогата на светов грд, малце се сесни дека всушност месната индустрија, млечната, фармацевската, тутунската и ред ред штетни индустрии владеат со светот .....
А само лугето кои се сметаат за најинтелигентни организми го следат тој поредок и живеат по тој систем ... ниедно милениче, диво животно не го следи човекот и неговите лудории во владеење а притоа и уништување на светот!!!!!!!!!

Стварно еј, што има да се потпираме на статии, доктори и наука? На Петко логиката вели оти травјето е животно, оти ако не е како тогаш сончогледите се вртат по сонцето? Значи имаат мозок. Или пак лалињата навечер се собираат, дење го отвораат цветот? Имаат мозок затоа. Што има доктори или научници да му кажуваат што е како е кога Петко самиот го гледа

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Види, ова ти го реков како најпрост пример .. да одиме по логика пошто сумњам дека имаш поголем капацитет. Инаку за статии и литератури ?? Колку само статии литератури факти и сл. ти има постирано мало + логиката која што ја спомнав јас, е дури тогаш некој ке почне да те смета за нешто.
И да еве гледам не си го најдел одговорот зошто ти се пие млекце, бидејки не те доеле како што треба.
Но дали си ги погледнал видеата што мало ти ги постираше во милион теми веке отворени во врска со здрава храна и здрав живот.
Каде научници со факти кажуваат зошто млекото е штетно, зошто месото, зошто фармацевијата*, зошто цигарите, зошто алкохолот.
Никој не те тера ти да почнеш да се хранеш здраво, и јас пијам алкохол и многу други нездрави работи, но барем сум научил и сум свесен што и колку ми штети. Но денеска малку луѓе се свесни за нивното постоење и улогата на светов грд, малце се сесни дека всушност месната индустрија, млечната, фармацевската, тутунската и ред ред штетни индустрии владеат со светот .....
А само лугето кои се сметаат за најинтелигентни организми го следат тој поредок и живеат по тој систем ... ниедно милениче, диво животно не го следи човекот и неговите лудории во владеење а притоа и уништување на светот!!!!!!!!!
хехе браос ептем ногу интелегентин си бил ти !!!! сварно ова го мислам...

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
А од ладно цеден трол колку маст излегува?
th_template-philosoraptor.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin