Протести против полициската бруталност

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не знаеш што попрво? Абе што сте се собрале во тоа кампот бе, не туку ми правете оргии. Не знаел што попрво, утре тебе ќе те убие некоја будала и така ќе си се мези во затвор а јас ќе викам не знам што попрво. Земале ми седат по цел ден за математика да им укинеле, бог да чува и од вас средношколците.

Друже, треба да им се извини системот за тоа шо им троши време од детство и младост на дебилно образование пошто после минимум 13 а макс.20 години образување излегува раја тотално неспремна за влез на пазар на труд а не да им даваат нови тестирања со цел да привработат уште неколку стотици паразити по разни комисии, да земат уште малку од некој нов тендер а сето тоа под надзор на тотален идиот министер кој си купил диплома на непостоечка катедра во Тирана (facepalm)

• Ми се допаѓа
Реакции: malo, Redhead and Saladin

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Се нервирам што на телевизија не се зборува за протестите, само онака го спомнуваат, како да е нешто небитно. Да не е фејсбук немаше ни да знам што се случува. Предпоставувам дека мајка ми на пример, нема појма за настаните.
Самото тоа што сакаат, колку што е можно повеќе, да сокријат од јавноста е доволен показател дека нешто не е во ред. јас не сум политички определена и никогаш нема да бидам, ниту поради плата, ниту поради сигурност... поради ништо. Мене не ме интересира кој бил на власт, кој дал наредба, кој бил на должност, а кој не бил... еден млад човечки живот е насилно одземен и убиецот мора да си сноси одговорност, а уште поголема одговорност мора да сносат оние кои дозволиле да се случи такво нешто. Не ми е јасно, јас не се разбирам многу, но постојат ли некои психолошки тестови, проверки... сите ли полицајци се онака пуштени да ја работат таа работа? А ние што го сочинуваме народот сме уште поголеми кретени, ем го знаеме сето она што треба да се знае и пак им доверуваме се што имаме, сигурноста, иднината, децата...
Слушајки ја ,,бомбата'' се згрозив!
Како да зборуваа за партија табланет, па смислуваа стратегии, онака колку да се рече... важно е да се излезе од играта како победник, ич не е важно што дете умрело... ,,пф... наркомман бил тој, спомнете го и тоа, имал нарушено здравје''
После долго, долго време почувствував нешто налик на омраза, ми се гади едноставно.

Во врска со протестите... Не треба да бидат мирни, затоа што на тој начин баш на оние против кои протестираме им се олеснува. Ако некој веќе решил да протестира и е искрен и одлучен во својата намера, тој сигурно е свесен за сите можни последици, дека може да биде повреден или приведен... Ако некој одлчил да протестира, треба да протестира, а не да гушка и бакнува полицајци, тука едноставно се губи целата логика. Не велам јас да се протестира насилно -не, туку да се протестира јасно и гласно, а не со умилкување и страв. Ако веке некој оди да протестира, ке си го разреши тоа во својата глава.
Читам на фб, ке се бакнувале пред влада, ке се соблакале голи, оро ке играле... со такви бламирања ништо не се постигнува.
И искрено ми смета тоа што насекаде читам дека сдсм го организирале протестот. Народот ако почувствува потреба да оди на протест, ке оди, независно од тоа кој го организира (барем се надевам дека е така).

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@malo психолошки тестови постојат ама првин види на кој дел од Земјата си. Во држава каде што лекарски се вадат на жими мајка (ако е за тужба процент за лекарот), полицаец може да стане секој кој има лавовско срце, на суд се оди ако скиниш плакат од пастирот, министрите се грижат за здравјето на народот, економија која е со најголем раст во светот... ако терам до крај веројатно ќе ми требаат 5-6 постови до последен карактер.

Кој сака нека организира протести ленка, сдс, аман, некој пленум, рандом петко... ако има зошто да се протестира не е битно кој повикал. А такви мирни протести какви што барате имаше многу досега и се виде што направија и пленумите со маршовите, погребите и сл. и оние Распеани Скопјани, па ете и Аман. Со маршови и хипстерски пеења пред влада не се постигнува ништо, радикални промени бараат радикализација.

И уште нешто, контрапротести? Сериозно, што е тоа такво? Излегува маса луѓе на протест зашто нешто им пречи и излегува друга маса на контра-протест зашто им пречи тоа што на првите им пречи нешто?

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
@malo И уште нешто, контрапротести? Сериозно, што е тоа такво? Излегува маса луѓе на протест зашто нешто им пречи и излегува друга маса на контра-протест зашто им пречи тоа што на првите им пречи нешто?

Тие контра протести можат да не доведат до граѓанска војна на вмроовците против СДСМ, Сорос и останатите смртници. :)

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
@malo психолошки тестови постојат ама првин види на кој дел од Земјата си. Во држава каде што лекарски се вадат на жими мајка (ако е за тужба процент за лекарот), полицаец може да стане секој кој има лавовско срце, на суд се оди ако скиниш плакат од пастирот, министрите се грижат за здравјето на народот, економија која е со најголем раст во светот... ако терам до крај веројатно ќе ми требаат 5-6 постови до последен карактер.

Кој сака нека организира протести ленка, сдс, аман, некој пленум, рандом петко... ако има зошто да се протестира не е битно кој повикал. А такви мирни протести какви што барате имаше многу досега и се виде што направија и пленумите со маршовите, погребите и сл. и оние Распеани Скопјани, па ете и Аман. Со маршови и хипстерски пеења пред влада не се постигнува ништо, радикални промени бараат радикализација.

И уште нешто, контрапротести? Сериозно, што е тоа такво? Излегува маса луѓе на протест зашто нешто им пречи и излегува друга маса на контра-протест зашто им пречи тоа што на првите им пречи нешто?
Епа тоа е, нашите животи, нашата безбедност, нашите деца се препуштени на моменталното расположение на такви дебили што ако утнал на спортска, бесот може да си го истури на некое дете и никому ништо, еден џанак помалце... а тие што протестираат и ги бакнуваат, освен некоја одредена слава на фб , друго нема да добијат, така не се постигнува ништо.
Прашав за тестовите чисто за да знам, а јасно ми е како се добиваат позитивни резултати на тие тестови.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Несакам да коментирам повеќе,само да кажам Господ нека ни е на помош со таквите размислувања.Сега уште и Албанците нека ви се придружат па дивејте колку сакате.Желба имам да имате ваши родители во редовите на цајканите па да гледате како некои хулигани фрлаат дрва и камења врз нив.@malo на сите тв се дава за протестите и сигурна сум дека мајкати гледа и слуша, едино ако живее во тунгузија или некоја џунгла надвор од светот.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Несакам да коментирам повеќе,само да кажам Господ нека ни е на помош со таквите размислувања.Сега уште и Албанците нека ви се придружат па дивејте колку сакате.Желба имам да имате ваши родители во редовите на цајканите па да гледате како некои хулигани фрлаат дрва и камења врз нив.@malo на сите тв се дава за протестите и сигурна сум дека мајкати гледа и слуша, едино ако живее во тунгузија или некоја џунгла надвор од светот.
Јас посакувам некој близок да ти убијат и да го прикријат убиството, и ние да викаме дека не е ништо и дека полицијата е за жалење.

Не знам само како не ви е срам и жал да ги браните, значи ејј полицаец убива дете, после тоа татко му се самоубива а вие тука ја браните власта и па дури ми се закануваш ти, како демек невистини кажувам и можам да бидам казнет, ма немој. Наместо да ја чукнете главата и да размислите, вие за цајканите кои се вработени партиски и на секој начин го малтретираат народот сте се потресле, срамота најголема, срам да ви е. И срам да ви е што ја мешате опозицијата во ова.
А за Смилковско верувај, нема да е вака, во споредба со тоа ова на цајканите ќе им изгледа како масажа.
Се најубаво и нека ти дојде памет.

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Младина не се воспитува со камшик. И тие деца на протести и тие деца позади барикадите , со шлемови се наши деца. Зошто не се разговара, дебатира и аргументите не се стават на маса. Се прашувам сите 120 пратеници, министри и како сакаш наречи ги, зар никогаш не биле средношколци?
Добро бе луѓе(нелуѓе) зар конфилктите и недоразбирањата во семејството вака ги решавате? Па попуштете пред младоста , и да не се во право, попуштете. Наши деца се и едните и другите. Зошто да спијат по улици, зошто да одат по болници, зошто да се тепаат? Има ли се ова смисла? За да се постигнат поголеми цели , за да се воспита здрава младина понекогаш раширете ги рацете и прегрнете ги. Зошто , кој си ја мери силата со народот? Само ќе ги отурнеме од нас. Зар мислите дека животот ќе ги гали, зар ќе немаат други стресови и разочарувања, зар се ќе им оди глатко?Наши деца се сите, па итие во големиот парламент од нас и за нас седат таму. Само луд човек може да се инати со деца.
И убиството на Мартин е срамен чин за сите. Какви контрапоротести, не се нормални. Кој има право да убие некого и да претепа некој поради било што? Болно за една мала држава.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon and Pica pica

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Јас посакувам некој близок да ти убијат и да го прикријат убиството, и ние да викаме дека не е ништо и дека полицијата е за жалење.

Не знам само како не ви е срам и жал да ги браните, значи ејј полицаец убива дете, после тоа татко му се самоубива а вие тука ја браните власта и па дури ми се закануваш ти, како демек невистини кажувам и можам да бидам казнет, ма немој. Наместо да ја чукнете главата и да размислите, вие за цајканите кои се вработени партиски и на секој начин го малтретираат народот сте се потресле, срамота најголема, срам да ви е. И срам да ви е што ја мешате опозицијата во ова.
А за Смилковско верувај, нема да е вака, во споредба со тоа ова на цајканите ќе им изгледа како масажа.
Се најубаво и нека ти дојде памет.
Позади секој протест против власта.стои опозиција!Ти чукни ја главата и размисли кој го замеша ова!?Со невини жртви и туѓа крв нема да го одмаздиш убиениот.