У се се криви, а најмногу ми се криви тие што ги оправдуваат бе ..И што се криви пензионерите објасни ми ???
У се се криви, а најмногу ми се криви тие што ги оправдуваат бе ..И што се криви пензионерите објасни ми ???
Чекај малце....У се се криви, а најмногу ми се криви тие што ги оправдуваат бе ..
Кое сеа од овие две?Не ја прочитав, баба ми се испрде кога ја виде и се умре од смеење.
Ај вака малце да гледаме реално на некои работи, кога веќе се фативме за пензионерите:
На пензионерите им е дозволен бесплатен превоз во Скопје, со цел курчење по цел ден и безделничење по градот оти нема што да прават.
Лично со пензионери (четворица) имам правено муабет,и ни еден од нив не го оправдува ова. Иако се пензионери, не го сакаат, сметаат дека е воопшто неправедно.
Друго .. во нив е иднината бе ? Тие до прва деца треба да прават, па да ги чуваме како очите во главата? Тие утре треба семејство да ствараат?
Еве ќе ги земам за пример студентите. Зошто бе они да немат слободен превоз од понеделник до петок во одреден период? м?
Зошто за нив да не важи ? Нели во студентите е иднината ? Тие ли се следните кои треба да создадат своја фамилија ? Дали тие не го заслужуваат превозот ? Повеќето од нив се на факултет, и сакаат што побрзо да завршат, а нивните родители дома крај со крај врзуваат за да му го овозможат факултетот. И не ми вели за ова дка не сум во право затоа што знам дека сум. Само родителите знаат како е кога треба да школуваат студент, да ги плаќаат сите трошкови, партиципации, сместувања итн. Замисли, некој не може да најде сместување блиску до саканиот факултет, па патува по 40 - 50 минути со автобус,затоа што мора да патува и мора да го плати истиот. Замисли земено, месечно ако не извади карта, троши 1800 денари. Зборувам само да отиде и да се врати од факултетот. Не ми кажувај дека пензионерите живееле и работеле за нас, ако толку живееле и работеле, треба сами да се кренат против ова, ако толку гледаат да има за нас. Ама не, нив им одговара, еј, ајде ќе се качиме бе у автобус, беспари е ќе се возиме. Зошто ги нема во приватните автобуси ? Само затоа што треба да платат ? Епа ајде, да ги видам тогаш дека не им е дојдено до тоа, нека си се качат во приватен и нека платат. Дали 10тина души гледам во вторник/викенд во приватен. Едвај ги има и толку.
Доколку немаш уште некого пратено на факултет, посакувам тој ден да дојде и да видиш како е. Но безвредно зборувам ако си од Скопје.
Поздрав, се надевам ја употреби главата да го прочиташ ова, и не го помина само преку ред за да ми ја видиш поентата.
Eпа кај нас е све поразително на секое поле, тој очај им се сервира им се овозможува на таа категорија зш се најбројни а и лесни за манипулирање. Ај да рачистиме овде на темата што е проблемот почитување на постарите или слободниот превоз кој им е овозможен, мене некако оделно ми се гледаат овие две работи.
И што се криви пензионерите објасни ми ???
Ова со автобусите е само еден пример, дека е по свеж и затоа најверојатно повекето од нас се фатија за него. Бидејки потекнувам од мал град, поточно од уште помало село, можам да приметам дека тие стари луге таму значително се разликуваат од старите луге овде во Скопје. Секоја чест на селаните. Наполниле по 80 години и сеуште одат на нива, одгледуваат домашни животни, тераат некој занает, но она што најмногу ме фасцинира кај нив е тоа што имаат прекрасен однос кон природата, а тој однос се пренесува и кон околината, семејството, пријателите и така натаму. Од нив може да се научи многу, не само поради тоа што умеат и знаат многу корисни нешта, туку и имаат неверојатно чувство за основна култура, за почит, добри манири. Знаат да сочувствуваат и да ценат. Од друга страна пак познавам и такви кои не погледнале подалеку од шишето ракија и заколеното свинче, а и сеуште постојат баби врачарки кои прават магии од завидлук или баби кои мегу себе ке се испотепаат за титулата ,,најголем верник,, а секој втор збор им е клетва.Soldner, Сајко, @malo, мислам дека лаете на погрешно место.
Целата работа започнува од „законот“ што е донесен за пензионерите, не од самите тие. Таа старосна група не се жалеше поради потребата да се вози, но по некој сплет на политички околности и на некој кому му одговара, се донесе таа одлука. Пензионерите се најголемата „администрација“ тука нема сомнеж - бидејќи тоа е таа старосна група која зависи искључиво од државната милост и немилост. Е сега кога државата доделува нешто што е „од бога дадено“ зашто да не се искористи. Викате за повикување на разумност? Па во сиромашен народ „леб и игри“ се најдобрата награда и мир во државата.
Целата грешка е што оваа држава не се потрудила подлабоко да го изанализира целиот проблем со јавниот превоз. Алба погоре добро пиша за структурата на нашето општество а Аутрајдер мислам више ко пења му фати устата од повтарање all over again, дека секоја одлука што се донесува тука во нашава држава е донесена чисто по автоматизам да се задоволи рајата на краткорочен план, притоа не постојат никакви анализи (економски) само политички и лупање на рејтинзи.
Не ја прочитав, баба ми се испрде кога ја виде и се умре од смеење.
Ај вака малце да гледаме реално на некои работи, кога веќе се фативме за пензионерите:
На пензионерите им е дозволен бесплатен превоз во Скопје, со цел курчење по цел ден и безделничење по градот оти нема што да прават.
Лично со пензионери (четворица) имам правено муабет,и ни еден од нив не го оправдува ова. Иако се пензионери, не го сакаат, сметаат дека е воопшто неправедно.
Друго .. во нив е иднината бе ? Тие до прва деца треба да прават, па да ги чуваме како очите во главата? Тие утре треба семејство да ствараат?
Еве ќе ги земам за пример студентите. Зошто бе они да немат слободен превоз од понеделник до петок во одреден период? м?
Зошто за нив да не важи ? Нели во студентите е иднината ? Тие ли се следните кои треба да создадат своја фамилија ? Дали тие не го заслужуваат превозот ? Повеќето од нив се на факултет, и сакаат што побрзо да завршат, а нивните родители дома крај со крај врзуваат за да му го овозможат факултетот. И не ми вели за ова дка не сум во право затоа што знам дека сум. Само родителите знаат како е кога треба да школуваат студент, да ги плаќаат сите трошкови, партиципации, сместувања итн. Замисли, некој не може да најде сместување блиску до саканиот факултет, па патува по 40 - 50 минути со автобус,затоа што мора да патува и мора да го плати истиот. Замисли земено, месечно ако не извади карта, троши 1800 денари. Зборувам само да отиде и да се врати од факултетот. Не ми кажувај дека пензионерите живееле и работеле за нас, ако толку живееле и работеле, треба сами да се кренат против ова, ако толку гледаат да има за нас. Ама не, нив им одговара, еј, ајде ќе се качиме бе у автобус, беспари е ќе се возиме. Зошто ги нема во приватните автобуси ? Само затоа што треба да платат ? Епа ајде, да ги видам тогаш дека не им е дојдено до тоа, нека си се качат во приватен и нека платат. Дали 10тина души гледам во вторник/викенд во приватен. Едвај ги има и толку.
Доколку немаш уште некого пратено на факултет, посакувам тој ден да дојде и да видиш како е. Но безвредно зборувам ако си од Скопје.
Поздрав, се надевам ја употреби главата да го прочиташ ова, и не го помина само преку ред за да ми ја видиш поентата.
Лесни за манипулирање? Па нели тоа се луѓе со огромно животно искуство, кои поминале низ сите животни школи, мудрост и тие ствари, нели стереотипите кои се присутни за постари особи.....кад видиш ги подлажувале со бесплатен бус
Самиот бесплатен превоз се темели на поштовање, така да тоа е дел од темата.
Лесни за манипулирање? Па нели тоа се луѓе со огромно животно искуство, кои поминале низ сите животни школи, мудрост и тие ствари, нели стереотипите кои се присутни за постари особи.....кад видиш ги подлажувале со бесплатен бус
Тоа ми е муабетот, не можеш да прелажеш навистина мудар човек со такви глупавштини, можеш да манипулираш само со морони. Стари или млади, сеедно...
Проблемот е што за млад морон е прифатливо да се каже дека е морон. За стар морон.......е некако непријатно, неприфатливо, непристојно во најмала рака. Мене ми е исто, со таа разлика што за 19 годишен морон има надеж, а за 80 годишен нема. Настрана автобусите, какви глупости сум слушал од постари особи, какви ретардирани бескичмањачки `совети`, туџи ме срам убија.
Кој што и кого брани ај у повеќе реченици зш вака со една не ми се играУ се се криви, а најмногу ми се криви тие што ги оправдуваат бе ..
Кој тоа ке ти каже дека си луд?Не гледам некој така да се изрази кон тебе.Чему толкавЏабе ти е, подобро да не пишуваш ништо зашто ќе ти речат дека си луд.
Поминале и тоа како,само незнам околу интелегенцијата,дали за инат или којзнае зошто ги генерализираш работите?Самиот бесплатен превоз се темели на поштовање, така да тоа е дел од темата.
Тоа ми е муабетот, не можеш да прелажеш навистина мудар човек со такви глупавштини, можеш да манипулираш само со морони. Стари или млади, сеедно...
Проблемот е што за млад морон е прифатливо да се каже дека е морон. За стар морон.......е некако непријатно, неприфатливо, непристојно во најмала рака. Мене ми е исто, со таа разлика што за 19 годишен морон има надеж, а за 80 годишен нема. Настрана автобусите, какви глупости сум слушал од постари особи, какви ретардирани бескичмањачки `совети`, туџи ме срам убија.
Кој тоа ке ти каже дека си луд?Не гледам некој така да се изрази кон тебе.Чему толкав револт?Само си дискутираме.Џабе ти е, подобро да не пишуваш ништо зашто ќе ти речат дека си луд.