Помош за проектни задачи/состави/писмени

Anastasija4444

Нов член
25 април 2014
2
0
1
32
Kicevo
Дали некој ги има одговорено прашањата по германски јазик за прва година гимназија?
ако ги има ќе ве молам да ги постира овде или да ми ги пушти во пораки, фала многу од напред :D :*

мартина13

Нов член
1 јуни 2014
1
0
1
26
Ги има ли некој одговорено прашањата по информатика за 1ва година? Ако ги има ве молам ако може да ми ги пише. Ви благодарам

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
Ако може некој, нека ми помогне. Ја превртев целата книга ама не можев да го најдам одговорот. Заклучок: или сум будала и не можам да го најдам, или навистина го нема! Се работи за “Парите се отепувачка“ од Ристо Крле.
Прашањето е:
Прочитај го извадокот и одговори на прашањето.
„МИТРЕ: Митрејце, жено што мислиш ти, се печалат толку за пет-шестгодини?
МАРА: Мака...МИТРЕ: Мака ја!...Овој има отепано некого за да дојде до овие пари...
МИТРЕ: Јас не знам дали сум склепнал али знам дека сонувам...
МАРА: А што сонува?
МИТРЕ: ...кога го удрив човекот и истече крвта...пред очиве ми сејави Ангеле и како да ми рече:...“
Што му рекол Ангеле?

И книгата што ја најдов онлајн, и онаа од библиотека, завршуваат вака:
МИТРЕ: Митрејце, жено, што мислиш ти се печалат толку пари за пет-шест години?
МАРА: Мака...
МИТРЕ: Мака ја! (Како на уше). Ова куче не ги има само спечалено, слушај ме ти мене! Овој има отепано некого за да дојде до овие пари! А кога тој можел некого да отепа што јас не би отепал него и да станам богат човек? Како ги спечалил — така нека ги загуби! Секирата на ова куче!
МАРА: (списнува). Ау!...
МИТРЕ: (и ја затвора со рака устата). Пс’с! Ами што, кум ли ќе го правам?
МАРА: (итро). Ако не да му ги сокриеме и да речеме ти не си донесол таква работа — пари во куќава.
МИТРЕ: Не може, никој нас не ќе ни верува. Секој ќе каже, кој што не оставил не бара... Овој не ги има спечалено со пот... Затоа ти велам: секирата на овега! (Брзо излегува).
МАРА: (оди и клекнува пред иконата). Свети Никола златен, Богородице мајко, што сега идеш, тргни му го она лошо од главана; дај му дах светен и смири го да не направи будалија. (Станува и се мисли). Ќе го разбудам, ќе го разбудам па што сака нека ми прави, мене нека ме отепа. (Потрчува да влезе кај Анѓелета, но во тоа време Митре влегува со брзи чекори и со секирата во раката).
МИТРЕ: (Сфаќајќи што сака Мара да направи, за рамења ја исфрлува надвор и ја затвора вратата; застанува пред вратата кај Анѓелета и, откако неколку пати, нерешително се пушта да ја фати кваката, решително влегува).
(ЗАВЕСА)

Било кој, ако може нека помогне. Ако сака де. Благодарам однапред :)

ACE LFC

Нов член
10 јуни 2014
2
0
1
29
Нешто ако знаете англиски за матура шо ке има, за шо ке бидат есеите?

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Другарии може ли некој да помогне за есеј сс наслов: Што ми се допаѓа, а што не кај луѓето денес.

anyY

Истакнат Член
6 август 2012
2
0
301
27
Мислам дека ова е тема којашто на многу би можела да им помогне, вие, ние..да помогнеме..Ноо..најпрво јас :D.. Утре, т.е. денес, имам проект за јавно обвинителство. Направив се освен една работа: сакав да направам нешто како вежба во која ќе наведам пример за некое кривично дело кое ќе биде разгледано и да се дојде разрешување, односно истрага, од аспект на јавен обвинител..нешто како мисловна задача, креативна блабла..се надевам ме сфативте и би можеле да ми помогнете.. Ви благодарам однапред :)

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Биди ко неа..
img_20140327084538_e796dda3.jpg

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Другарии може ли некој да помогне за есеј сс наслов: Што ми се допаѓа, а што не кај луѓето денес.

Сакам искрено да ми одговориш на поставеното прашање, па доколку одговориш ќе најдам време да ти напишам (средно мизерен) есеј.

Деветтолетка си?

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina