Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Кажи му го тоа на твојот колега,според него никој што не припаѓа на о.т.о и не се препознава во телема не треба да коментира за волјата.
Таа и припаѓа на телема и никој друг нема право на нејзе.:(
Погрешно. Реков дека за разлика од повеќето религии, овде верувањето не игра битна улога, бидејќи верувањето не е знаење, не е сознание туку лично убедување. Телемата е систем: теорија + пракса. Што значи ако некој предходно кажал дека телемата не е негова филозофија на живеење, дека не се пронаоѓа во неа, не ги спроведува праксите, не се согласува со теориите, тогаш самиот си кажал дека не е компетентен да дава објаснувања и одговори за истата.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ете гледаш: јас ти велам бог си ти ми велиш помеѓу тебе и богот има огромна разлика... ако мислиш дека си јајце - биди...
Нека биде твојата волја :)

Ако јавно се покаже божественото ќе се појават следбеници и ете не пак на старата сказна... НЕ; Тие што се богови - ќе бидат тајни, инаку ќе бидат исмевани и нивните имиња „напразно ќе бидат споменувани“, а тоа не го сакаме, научиве од старите школи... :) Промената на светот секогаш оди без скокови и тајно...

Тоа е и за да нема обожување и вера, бидејќи „Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди. Кој го обожуваше Херу-па-краат ме обожуваше мене; погрешно, оти јас сум обожувателот“ Второ поглавје од Книгата на Законот каде што Хор зборува за другата крајност на постоењето.... вака малку да бидам „центар на чума“ и да давам коментари за „Книгата на Законот“ :)

Нормално дека мора да се стане бог (или да си на таа патека на пракса и надминувања) за да се укаже на другите дека и тие имаат божествена искра во нив и дека мора да бидат најдоброто што постои во нив (нормално некои не сакаат да ја одминат сенката на Земјата, но тоа е нивна волја, нема простор за осуда).
Ова е слично со есејот за смртта на мојог блог, ете може да послужи за целта (линк).

Некои достигнале да гледаат на себе си како да се јајце и нормално дека ќе зборуваат како во нив како јајце, спие бог и чека да биде разбуден. Се надевам нема врска твоето со старо-еонските концепти на умирачките богови !

Темава оди на сите страни... :)

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ете гледаш: јас ти велам бог си ти ми велиш помеѓу тебе и богот има огромна разлика... ако мислиш дека си јајце - биди...
Сега баш се зачленив,но кажи ми од што прво да почнам да читам,основата на телемата,значението,рачунај дека сум "труп" .Малку ми е тешко,дури се навраќам на една реченица по пет пати за да ја разберам,а има и многу зборови кои треба да си ги најдам во речник.
Ако јавно се покаже божественото ќе се појават следбеници и ете не пак на старата сказна... НЕ; Тие што се богови - ќе бидат тајни, инаку ќе бидат исмевани и нивните имиња „напразно ќе бидат споменувани“, а тоа не го сакаме, научиве од старите школи... :) Промената на светот секогаш оди без скокови и тајно...

Тоа е и за да нема обожување и вера, бидејќи „Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди. Кој го обожуваше Херу-па-краат ме обожуваше мене; погрешно, оти јас сум обожувателот“ Второ поглавје од Книгата на Законот каде што Хор зборува за другата крајност на постоењето.... вака малку да бидам „центар на чума“ и да давам коментари за „Книгата на Законот“ :)

Нормално дека мора да се стане бог (или да си на таа патека на пракса и надминувања) за да се укаже на другите дека и тие имаат божествена искра во нив и дека мора да бидат најдоброто што постои во нив (нормално некои не сакаат да ја одминат сенката на Земјата, но тоа е нивна волја, нема простор за осуда).
Ова е слично со есејот за смртта на мојог блог, ете може да послужи за целта (линк).

Некои достигнале да гледаат на себе си како да се јајце и нормално дека ќе зборуваат како во нив како јајце, спие бог и чека да биде разбуден. Се надевам нема врска твоето со старо-еонските концепти на умирачките богови !

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Сега баш се зачленив,но кажи ми од што прво да почнам да читам,основата на телемата,значението,рачунај дека сум "труп" .Малку ми е тешко,дури се навраќам на една реченица по пет пати за да ја разберам,а има и многу зборови кои треба да си ги најдам во речник.
Магика без солзи - на српскохрватски ја имаш онлајн овде: Pdf
А можеш и на македонски да си ја купиш ако ти е позгодно така - Клик

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Магика без солзи - на српскохрватски ја имаш онлајн овде: Pdf
А можеш и на македонски да си ја купиш ако ти е позгодно така - Клик
Благодарам,имам бајаги за читање сега,но да те прашам за Алистер К.дали навистина бил убиен(отруен)по наредба на масоните затоа што потрошил 250 мил.долари кои ги добил од браката за да направи нов светски поредок,а тој ги потрошил за купување автомобили,јахти,куќи,за љубовниците(наводно имал 500 љубовници).

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Благодарам,имам бајаги за читање сега,но да те прашам за Алистер К.дали навистина бил убиен(отруен)по наредба на масоните затоа што потрошил 250 мил.долари кои ги добил од браката за да направи нов светски поредок,а тој ги потрошил за купување автомобили,јахти,куќи,за љубовниците(наводно имал 500 љубовници).
:D Неее....една од многуте глупости на жолтиот печат, ништо повеќе, слично како тоа со пиењето на крв за да стане вампир....:rofl

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ова не го знаев :)
Кроули бил аристократ... имал љубовници, куќи, Скерлетни Жени.... :)
Не постои нешто како нов светски поредок... за вас е ново бидејќи излеговме од мракот и малку ве преплашивме, бидејќи нели, вие си имате свој кодекс на етика и морал кои добро ги криете од другите :)

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ова не го знаев :)
Кроули бил аристократ... имал љубовници, куќи, Скерлетни Жени.... :)
Не постои нешто како нов светски поредок... за вас е ново бидејќи излеговме од мракот и малку ве преплашивме, бидејќи нели, вие си имате свој кодекс на етика и морал кои добро ги криете од другите :)
Останува да си читам,е сега на кој податок ке наидам како тој интересен па побрзо ми се врзува во глава.Но зошто мислиш дека е сигурно дека не го убиле туку умрел како велат други ,од природна смрт.Живеел многу страствено,правел оргии,се дрогирал пиел,но во неговата автобиографија колку разбирам пак не бил задоволен од неговиот живот,"Eдинствено криво ми е што го маскирав својот живот,ја криев својата срамежливост,"-тоа има кажано за себе,што е толку контрадикторно на неговиот начин на живеење.Ако навистина така пишал за себа и така се чувствувал тогаш оди во вода неговиот закон прави што ти е воља.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ќе треба да ми дадеш на која страница го пишува тоа Кроули за себе, за да се види контекстот на целата размисла... и не е контрадикторно, воопшто. Тоа означува можеби развој, надминување - анализа на својот живот.
Не знам дали правел оргии, земал дроги само за да го анализира умот. Пиел како секој денешен човек...
Воопшто не оди во вода ништо...
Тој убаво рекол: прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон. Не ме следи мене, не гледај јас што правам... гледај ти што правиш во однос на Законот кој си го прифатил! :) Таму каде што јас ќе паднам, вие мора да поминете гледајќи ја мојата историја... така се напредува всушност.
Кроули многупати на пример бил со едната нога во стариот, а со друга во новиот еон... не треба да се осуди за тоа...
Никаде никој не рекол дека Кроули е пример за се! Тој не бил совршен (та не сме ние христијани па да правиме од човекот совршенство).

Види што пишува во своите „Исповеди“:
„On the whole, I was so well guarded that incidents like the above were rate accidents. I had been taught by bitter experience that almost anybody might be a spy, so that the slightest indiscretion in talking to an apparently harmless stranger might result in some disaster. The foundations were laid of an exaggerated shyness which has never left me. I was practically debarred from human intercourse, even that of the great men of the past. My only consolation was writing poetry.“ - ова е неговиот ран живот, 20 годишник :)

• Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Погрешно. Реков дека за разлика од повеќето религии, овде верувањето не игра битна улога, бидејќи верувањето не е знаење, не е сознание туку лично убедување. Телемата е систем: теорија + пракса. Што значи ако некој предходно кажал дека телемата не е негова филозофија на живеење, дека не се пронаоѓа во неа, не ги спроведува праксите, не се согласува со теориите, тогаш самиот си кажал дека не е компетентен да дава објаснувања и одговори за истата.
Е...и !? Ти следиш за што пишаувам или не?
Има прашање од член за волјата,сигурно не значи дека само член на о.т.о може да даде одговор што е волја!
И токму во тој контекс е замерката за присвојување.
Волјата која е застапена во законот на телема ,не значи по автоматиза дека нејзе и припаѓа.
А тоа каков систем е телема ,воопшто не беше предмет на расправа!

Многу погрешен концепт ви остави пророкот.Никој кон никого не оди,тоа е повеќе како импулс на животот,кога вдишуваш ти одиш кон воздухот или тој иде спрема тебе,рибата во морето оди спрема водата или водата иде спрема неа?
Разликите во коцептот на двое аршин каде еден се движи кон друг(без разлика кон кој кого) е поради двојниот ефект од смртта.
Едно е да умре душата,друго е да умре телото(срцето) ,а сосема трето и двете.
Праксите и ритуалите кој треба да преставуваат возвишена состојба наречена бог со што изведувачот треба да биде во допир со него/нејзе ќе бидат декструктивни доколку се извадени само од една смрт или оној кој ги обликувал ритуалите и праксите импровизирал смрт за да добие најблизок ефект за истиот.
Според текстот кој го посочи „Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди може да се заклучи дека пророкот,доживеал една смрт,а не две!:(

Концептот кој метафорички го споредив со јајце се однесува за сите луѓе кој се движат во дуалноста на светот (белка и жолчка) ,каков бог лежи на нив ќе видат кога ќе излезат од јајцето,а до тогаш ,пракси,ритуалии,доживувања.....книги,учења..предавања, и што уште не.:kafe

п.с.Не 10 години , 10 x 10години нема да ти бидат доволни:D

Последна промена:
  • Ми се допаѓа