Телема

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Веќе потенцирав дека не е нагон, желба или мотив и дека неможе да биде на нивоа - да паѓа и да се дига. Ти зборуваш за располежение, волјата нема врска со расположението на луѓето.
Дали го разбра примерот со сликарот? Тој одсекогаш имал волја да слика, кога ја открил е релативно, но одсекогаш постоела како негова предодреденост.
Волјата во случајов е предодреденоста која не дефинира, таа нема врска со желби и мотивации, депресии или еуфории. Кога живееме според неа, сме исполнети, кога не, чуствуваме дека нешто ни недостига.
Ок да не те малтретирам,утре со поодморем мозок ке се обидам да исштрумфувам за каква воља станува збор.Sorry

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ок да не те малтретирам,утре со поодморем мозок ке се обидам да исштрумфувам за каква воља станува збор.Sorry
Првово кафе од утрово ми беше со Телема,но или сум глупа а можеби и тупа,никако да сфатам,а толку ме заинтригира темава ако е прастара.Интересна е книгата на законот(треба бајаги време и по неколку пати да се прочита),содржи многу мудрост но и премногу лудост па ме фати страв да не добијам некое нервно растројство.Читајки така,или подобро кажано летајки низ редовите.наидов на еден грозен чин што го извшил Кроули(ми се згади и кафе и се)каде наводно во експериментални потреби се опробал како вампир и за еден час и ја исцицал крвта на својата мачка.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Првово кафе од утрово ми беше со Телема,но или сум глупа а можеби и тупа,никако да сфатам,а толку ме заинтригира темава ако е прастара.Интересна е книгата на законот(треба бајаги време и по неколку пати да се прочита),содржи многу мудрост но и премногу лудост па ме фати страв да не добијам некое нервно растројство.
Се обидов на наједноставен начин да ти објаснам....треба да се има предвид дека станува збор за метафизички концепт, не за емоција, расположение или намера. Истражувај и читај за тоа што е битие, што е онтолологија, езотерија, херметизам и можеби коцките ќе се го склопат мозаикот што сега е непознат.
Читајки така,или подобро кажано летајки низ редовите.наидов на еден грозен чин што го извшил Кроули(ми се згади и кафе и се)каде наводно во експериментални потреби се опробал како вампир и за еден час и ја исцицал крвта на својата мачка.
Лага е, нема врска со реалноста. Такво нешто никогаш не се случило, дискутирано е за тоа на темава поназад.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Се обидов на наједноставен начин да ти објаснам....треба да се има предвид дека станува збор за метафизички концепт, не за емоција, расположение или намера. Истражувај и читај за тоа што е битие, што е онтолологија, езотерија, херметизам и можеби коцките ќе се го склопат мозаикот што сега е непознат.

Лага е, нема врска со реалноста. Такво нешто никогаш не се случило, дискутирано е за тоа на темава поназад.
Речникот враце,и истражи ја телемата.Имам читано за дијанетиката и сцаентологијата,тука во Скопје бев и во нивниот центар.Имаат ли некоја сличност овие две "филозофии,науки,што ли се"и кратко прашање-која е суштината,смислата на телемата?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Од аспект на Телемата, луѓето што дозволуваат со нивниот живот да раководат стравовите и што бегаат од одговорноста за сопствените постапки се луѓе со робски дух, тие се "робовите што ќе служат".
И ова нема никаква врска со спротивностите и концептите за добро или лошо. Ако некој сака да биде роб, тогаш нека биде, никој нема да го спречи во тоа или да го убедува дека е "лошо", се додека тоа "робство" не им го наметнува на останатите.
Е ...(facepalm) а тоа малтене се сите луѓе,па ако не го ја прифатат телема,како свој "ослободител" тие и понатака ќе останат робови,,бреее
и како тоа спротивностите немаат никаква врска..,па токму од нив е произлезен цитатот,нудејќи избор помеѓу или ќе си останеш роб или ќе побараш да бидеш инициран во о.т.о прифаќајки ја телема како своја филозофија на живот со чија помош ќе ја осознаеш својата вистинска волја и ќе се ослободиш.
Во вакви замрсени мрежи ќе се фатат оние кој се неопределени во своето верување (или не верување) сакајќи да се осознаат себеси,иако токму понуденото е, наметнување на робство.
Човек е роб на својот грев,а грев според телема е ограничување,но всушнот цитатот е двоен мач .Ословува робови и нуди избор за слобода,мамката е ИЗБОРОТ.
Затоа ги посочив спротивностите,не е секогаш црното - црно,ниту белото - бело како што е втемелено од опшеството.
Изборот кој го прави човек од понуденото,станува роб на својот избор.
Истиот е тој што е горе и тој што е доле.,нема разлика.Разликата се појавува кога постои избор од ЕДЕН,ако се сеќаваш пред да настане било каква поделба најнапред мора да постои оној кој тие спротивности ќе ги доживува.
Цитатот е понуда за потсвесен избор,при што избирачот ако не сака да се препознае како роб,односно бега од истиот, се определи за телема како бегство од робување,за жал со тој избор само ќе се фати на јадицата.:(

Последна промена:

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Нема никакви мрежи, ниту пак се бара било какво верување. Телемата е систем на себеспознавањето, не е идеологија, не е догма, таа е пат кон себе си. Незнам зошто мораш на секое тенџерче да бидеш капаче? До кога ќе продаваш "вистини" што само ти ги знаеш? Што мислиш ти и какви ставови имаш е твоја работа, но зошто се дрзнуваш да даваш суд за нешто кое не го познаваш?
Отвори си тема за твоето разбирање и таму продавај ум.

Речникот враце,и истражи ја телемата.Имам читано за дијанетиката и сцаентологијата,тука во Скопје бев и во нивниот центар.Имаат ли некоја сличност овие две "филозофии,науки,што ли се"и кратко прашање-која е суштината,смислата на телемата?
Посочениве филозофски науки немаат врска со телемата.
Што се однесува до твоето прашање, суштината на телемата е себеспознавањето, откривањето на својата чиста вистинска волја и живеење во склад со неа. Да живееш според сопствената волја и да не им го спречуваш истото на другите. Да си ја пронајдеш својата предодреденост или суштина и да да не им го спречуваш истото на другите.

Последна промена од модератор:
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja and Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
.
Нема никакви мрежи, ниту пак се бара било какво верување. Телемата е систем на себеспознавањето, не е идеологија, не е догма, таа е пат кон себе си. Незнам зошто мораш на секое тенџерче да бидеш капаче? До кога ќе продаваш "вистини" што само ти ги знаеш? Што мислиш ти и какви ставови имаш е твоја работа, но зошто се дрзнуваш да даваш суд за нешто кое не го познаваш?
Отвори си тема за твоето разбирање и таму продавај ум.
Не му е потребан никаква телема на човек да се осознае себе,да се осознаеш себе треба најнапред да ги прифатиш сите спротивности т.с. да ги соединиш.
Со себе осознавањето вусушнот си самиот во сите варијанити на човековото постоење,тука вклучува од роб до слободен,од убијца до оној кој дава живот.
Само дадов насока дека човек паѓа во мамка при ИЗБОР,а ти како сакаш така прави.:(

Срам не срам,но признавам дека сум"дудук"за Телема,и првпат слушнав за неа во форумов.Сакам да прашам дали вољата за која зборуваш е таа која им недостасува на зависниците,коцкарите,алкохоличарите,депресивните луѓе,исто ли е кога ке се каже -нема карактер?мислам дека ме разбра што прашувам,а ако е глупо поставено, извини.
Ќе пробам да одговорам,иако не сум дел од о.т.о ниту телема е моја филозофија на живеење.:)
Волја наједноставно објаснато е пренесување информација за животот,но не оној живот кој луѓето го живеат според името и критериумите од општеството за тоа што преставува живот(не е слава,не е богатство),тој е само имитација за тоа.
Едноставен пример за чиста волја е плачот на бебето,тоа пренесува информација за чист живот и не постои ниеден закон против тоа.
Затоа телема се повикува постојано на едно правило прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.

Информацијата се манифестира преку боја,звук,облик и движење,кога човек би бил во допир со чистиот извор на живот,пренесувањето информација за него преставува храна која нема потреба да ја нуди на други,да ја возвишува или уновчува.
Претежно тие кој исполнуваат чиста волја не се разбрани од моменталното општество,треба да помине многу време за луѓето ја приметат и истата ја разберат.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
.Не му е потребан никаква телема на човек да се осознае себе,да се осознаеш себе треба најнапред да ги прифатиш сите спротивности т.с. да ги соединиш.
Ако сметаш дека не ти е потребна, изостави ја темава.

Ќе пробам да одговорам,иако не сум дел од о.т.о ниту телема е моја филозофија на живеење.:)
Волја наједноставно објаснато е пренесување информација за животот,но не оној живот кој луѓето го живеат според името и критериумите од општеството за тоа што преставува живот(не е слава,не е богатство),тој е само имитација за тоа.
Самиот си кажа, телемата не е твоја филозофија на живеење, затоа престани да ја спамираш темава и да "одговараш" во врска со нешто во кое не се пронаоѓаш.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
:(
Самиот си кажа, телемата не е твоја филозофија, затоа престани да ја спамираш темава и да "одговараш" во врска со нешто во кое не се пронаоѓаш.
Ова е проблем во поголемиот дел од религии и верувања,кога одредена група присвојува и единствено таа има екслузивитет да застапува одреден бог,а во случајов, волја.
На форумот постојат модератори кој доколку сметаат дека сум прекршил некое правило може слободно да ме казнат или банираат од темата.
Но највероватно ти истата не си ја отворил за да водиш монолог или грешам.:(

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Безпотребно ке биде секое објаснување,премногу ми е тешко да разбирам,ми треба малку повеке знаење за да можам да се впуштам во дијалози.Утре ке најдам и ке читам,и се надевам дека малку ке ми влезе нешто во оваа моја глава а толку изгледа комплицирано.