Ќути да ти кажам

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Дали ви се случило да се запознаете со некоја личност на интернет, мубаетот да ви оди од ракав, а кога ќе се сретнете во живо (и се договорите да одите на кафе) ни две реченици да не можете да склопите? Мене порано уште кога немав појма за форумите доста често ми се случуваше ова. На интернет супер, а во живо мислиш во манастир за молчење сме. Основни работи само ќе се прашат-кажат и после молк, пола саат така со неколку неуспешни обиди и толку од кафето.
Зашто е тоа така? Од моја страна јас секогаш гледав да најдам некоја заедничка тема ама па кога ти враќаат само со аха, да, така е не можеш да најдеш ни два збора заеднички не па тема.
Според вас зашто така реагираат луѓето? Знам дека не сме сите совршени но кога се оди на кафе се збори, ако планираат да ќутат зашто воопшто си го губат своето па и времето на другата личност?
Дали и вие така ќутите кога ќе искочите со некој/а на кафе или па сте од тие што ги влечат зборовите?
Дали мислите дека интернетот е причина за тоа?
И некое решение за тие што ќутат?
(Насловот на темава ми е треснат од ракав, ако мислите дека некој друг повеќе би одговарал сменете го)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Разговор со `да` и со `аха`?
tumblr_m7p6u0NU6e1qcwwnl.png
...језиво малку делува, како испитување некое...

Можеби ти се погодил молчалив тип, повлечен карактер, можеби му е потешко да ги формулира мислите без помош на бинарен код, не знам кој е еквивалент на молчење во виртуелен свет (нула постови на форум, некористење на тастатура на скајп) веројатно луѓето се плашат дека ќе остават многу поразличен впечаток од оној кој си замислиле дека го оставаат со помош на виртуелната плаформа. Или се плашат како ќе бидат перцепирани од спротивната страна во однос на она кое спротивната страна си го има замислено.
Чаре...не знам, можеби се потребни повеќе излегувања, некои луѓе се отвараат со помош на алкохол, трети ако им се напомене нешто омилено (клуб, филм, бенд, партија) или нешто кое го хејтаат... а можеби и ништо од наведеното не помага и треба да се размислува за егзорцизам...

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Ми се случило многу пати. Најчесто потоа сум сваќал дека тоа всушност се празни личности без никаков жар во нив и без никаква врска од животот.
Ако веќе си решил да излезиш на кафе, треба нешто да дадеш од себе, па макар да оставиш и само добар впечаток на културна личност, а не впечаток на НЕКОЈ НОЈ што ја пика главата в земја кога ќе наиди на незгодно.

Гадно... ѕвониш на телефон на роднини колку да честиташ роденден, онака полусложбено.. сте растеле заедно , односите секогаш биле коректни.... и сега:
Нормална конверзација... здраво... како си .. среќен нека ти е роденденот, желби да ти се исполнат... бла ... бла ...бла...
И ти одговара здраво... добра... фала.. фала...
и настанува непријатна тишина.

И толку не ти текнува да ми речиш повели дојди на торта (не дека ќе дојдам), не ти текнува нешто да ме прашаш како сум јас, мајка ми, татко ми... било што???
Го завршуваш разговорот со „ добро, се јавив само да ти честитам, убаво да си поминиш и се слушаме пак... ајде поздрав!“
Тоа се луѓе со мизерен социјален живот и статус. Луѓе несмешани со свет, несоцијализирани битија што растеле без никакви манири на однесување

Најчесто кога бев на кафе со луѓе од кои требаше да извлечам муабет, почнував да ги прашувам глупости и да се смеам заразно на одговорите... техника на која 70% од луѓето попуштиле и се откочиле, останатите 30% до крајот на разговорот безразлика на темата продолжувале дегенски да си го мешкаат нескафето во чашата ќутечкум! Џабе е со нив, ти нема да ги промениш!

Ако си расположен за контрање и ти ќе заќутиш и ќе изразиш јасен одраз на незадоволство на лицето. Ако вооптшо разбира нешто таа личност, ќе го промени однесувањето!

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Се имам пробано ама ништо не бива, такви си се луѓето изгледа или па до мене е проблемот не знам што е работата ама многу е глупо. Ај знаеш да планираш нешто па срам, трема да има разбирам, но за кафе, еден нормален муабет да не можеш да направиш.
И да сакаш една тема да почнеш не можеш, се демотивираш плус триста работи ти поминуваат низ глава, да не е нешто до тебе проблемот, да не си згрешил, да не си ја навредила личноста итн итн. Бар кај мене е така дури еден период престанав да се гледам со такви личности (пошто порано мерак ми беше да запознавам нови и нови луѓе, повеќе знам од интернет него во живо што имам сретнато) ми се смачи (на интернет си збориме најнормално ко не неколку месеци, а со години да се знаеме, одиме на кафе и молк), им кажував дека тоа ми е причината ама тешко дека ми веруваа.

Разговор со `да` и со `аха`?
tumblr_m7p6u0NU6e1qcwwnl.png
...језиво малку делува, како испитување некое...

.

Језиво и страшно. У такви моменти ми иде да си ги соберам парталите и да си заминам ама ради почит спрема личноста секогаш останувам. И да не испадне сега дека само налетувам на такви, а ја никогаш не одговарам така и мене многу пати ми се има случено цел муабет муабетот да ми биде со аха и да. Но најчесто т.е така одговарам само кога ќе се изгубам низ муабетот или кога ми зборат за работи што за мене се научна фантастика, врска немам што да им одговорам друго освен аха и да.

Гадно... ѕвониш на телефон на роднини колку да честиташ роденден, онака полусложбено.. сте растеле заедно , односите секогаш биле коректни.... и сега:
Нормална конверзација... здраво... како си .. среќен нека ти е роденденот, желби да ти се исполнат... бла ... бла ...бла...
И ти одговара здраво... добра... фала.. фала...
и настанува непријатна тишина.

И толку не ти текнува да ми речиш повели дојди на торта (не дека ќе дојдам), не ти текнува нешто да ме прашаш како сум јас, мајка ми, татко ми... било што???
Го завршуваш разговорот со „ добро, се јавив само да ти честитам, убаво да си поминиш и се слушаме пак... ајде поздрав!“
Тоа се луѓе со мизерен социјален живот и статус. Луѓе несмешани со свет, несоцијализирани битија што растеле без никакви манири на однесување

Ја од роднините одамна се имам откажано и разочарано, од нив не ни можеш нешто друго да очекуваш освен да те одјебат на најлош можен начин. Значи одиме на свадба во Велес и пошто имаше луфта од време дали беше пред или после свадбата не ми текнува решивме да отидеме кај една братучедка на татко ми, да се видиме и да помине малку време т.е да не чекаме на станица. И вртиме се јавува, најнормален муабет и кога спомнавме дека ќе наминеме она ни рече: Па маж ми не е дома друг пат дојдете. :eek:
Роднини имаш само кога им треба некоја услуга па уште и се лутат кога нема да им помогнеш.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: МалиСашко

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Тоа се луѓе со мизерен социјален живот и статус. Луѓе несмешани со свет, несоцијализирани битија што растеле без никакви манири на однесување.
Денес научив дека сум болдираното. (worried)
Некогаш постојат и роднини за кои лаконски одговори се и повеќе од доволни...да не навлегувам што и како, овој дел и нема врска со темата.

И затоа децо, пожелно е на интернет да не се правиме што не сме.
А ова е во ЉиС зашто се работи за потенцијални партнери, или општо при запознавање (при што не би му било тука местото)?
Јас ќе зборувам општо. :D
Фактори - милион. Кој се срами, кој е разочаран од очекувањето, некој пак може е превозбуден...не може да знаеме што се мота низ туѓата глава.
Интернетот знае да даде сигурност, самодоверба и крилја кои реалноста ги сече со тап жилет и многу сол. Лесно е во приватна конверзација, зад монитор, да имаш слични интереси со тој што ти е на пик, прелесно е да импресионираш и да бидеш импресиониран кога примарниот фокус е јас, ти, јас, моите интереси, јас, слични сме, јас, ти...итн, но реалноста, со сите околни фактори, може и да не е таква.
Јас сум од тие socially awkward луѓе кога се работи за први средби, па знам да делувам или намќорски, или ко шут, т.е. бар јас така се доживувам.
Од фејсбук и немам познанства, не сум ни активна за да би имала, а од форумиве, арогантно од моја страна, но пребирам со кого се запознавам...и досега се немам разочарано од никого (едит: океј, ми текна еден, единствен случај каде се имам). Барем овде знам дека никој не пишува за лично и стриктно мене да ме импресионира, па можам да оформам некоја генерална слика за тоа дали со личноста имам заеднички точки и во која насока би ни се движеле муабетите. Спонтаноста е главниот адут, од „колку години имаш/го знаеш ли хх/кај/што учиш/работиш/кај излегуваш/имаш ли дечко?“ (главните почетни фб муабети) бегам зашто се исклиширани и со претходно познати насоки на конверзацијата, па тоа ми оддава впечаток на досадни личности. Џаџ ми.
Лек - чашка ракија или чај од шипка. :D

Последна промена:

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
(Општо и од мене, од аспект на љубовта немам многу што да кажам, тоа подлежи на други закони.)
Јас не зборувам. Скоро ич. Особено со луѓе со кои прв пат се среќавам. Па и со многу кои долго време ги познавам. Ама па има и луѓе пред кои уста не затворам. Некогаш дури и на првото среќавање. Причини? Ако не почувствувам дека сме на некоја блиска фрекфенција, од мене тешко дека ќе чуеш повеќе од два збора.

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Една од битните нешта што сум ги научил во вска со префрлањето на форумскио/интернет живот/дружење во реалноста е дека првион контакт во живо никогаш не смее да биде еден на еден. Шансите тој никогаш повеќе да не се повтори се 99.99%. Секогаш најдете 3 или повеќе личности кои не се знаат меѓу себе лично а се знаат убаво од форуми или слично. Што повеќе тоа подобро. Така ќе знаете наредниот пат со кого да си договорите средба и се ќе е во ред за еден на еден ќе си најдете заеднички муабет а нема да се плашите еден од друг. На времето, собиранките, оние стара школа форумџиски што ги правевме беа сите од 12 па до 20 и некој. На првата што сум бил воопшто крајот на август 2008 беше со 15 кој тотал никој со никој не се познаваше лично а терминот и местото беше договорен од денес сабајле 11 за утре вечер во 8 и си поминавме СУПЕР. Значи муабетот ми е дека на поголеми дружби може да видиш кој ти одговара за понатамошно дружење еден на еден што секако дека се случи со некои од присутните на таа или наредни собиранки.

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and escape

Gemini

Староседелец
24 мај 2012
2,478
5,077
1,153
Wind Of Change
Јас сум ваков тип и тоа општо со секој човек што прв пат го гледам и без разлика дали сме се запознале претходно на интернет..И со некого што се знам многу добро не зборам многу, а најмногу ме нервира онаа тишина која настанува јас молчам сите молчат и колку и да сакам нешто да кажам не знам што да зборам и мислам дека се што би рекла ќе биде погрешно, а дома само дрдорам уста не можат да ми затворат ама тоа е таа слобода што не ја чувствувам со другите и по 10 средби..

• Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991 and escape

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
И јас еден период имав проблем „да отворам срце“ (на некои 15тина години). Потоа почнав да пијам...
Џин... па уште еден џин, па еден конјак и веднаш ми се разврзуваше јазикот. Станував одеднаш како некој магнет. Центар пажња, сите се смејат на твоите шеги, сите се свртени кон тебе, запрен е билокаков муабет. Знаеш дека си трезен, но не чувстуваш пречка да зборуваш се што ќе ти текни и треба само да пазиш на начинот.
Откако се увежбав, не ми беше потребен алкохол за да го постигнам истото.

Топ финти:
-ако сте во група играјте вистина или предизвик.

-ако сте сами, биди упорен да најдиш што го интересира. Почни да прашуваш аут теми. Направи си списоче со бесмислени теми колку да имаш спонтаност.
Пример постелнина што боја има, каква боја му е собата?? Што ќе се напиеме (сите чутковци порачуваат нескафе :D)? Прочитај нешто интересно за нескафето, како се произведува па накратко раскажи му на твој возбудлив начиндали ... Ти се спие? Ајде ќе те расонам или бегај дома преспијај, ја ќе те чекам овде. Знајш нешто да зготвиш? Јас знам ова -она.. ќе те поканам некош на вечера да видиш како ќе ти се допадни...
Еј... што пиеш во петок на вечер? имаш сексуални фантазии кон Мики Маус?:zelen Леле... како убаво се смееш... ха ха ха .. и толку! Јас кога ќе се засмејам почнувам да скокам, да тапшам со рацете ко ретардирана фока и на крај ќе се засркнам и ќе грофнам, ќе ги исплашам сите околу мене!:x:rofl(facepalm)

Јас имам другар кој со кој дури по цели 2 години најдов вистинска тема на разговор. Патуваме заедно секојдневно и станува непријатана тишина во колата, а јас дури возам обожавам да зборувам. ИИИ.. по цели 2 години случајно открив дека човекот е заљубен во градинарство, риболов, велосипедизам. Си ја отвори душичката, сега по цел ден правиме муабет за лешниците во дворот, кивите наместо лозница итд...

Патем, порачај им шток на сите по една „рунда“ и после кажи им дека сами ќе си го платат... па што си ти , банкар во монопол?(bravo)
и раскажи му како некој другар ве наседлал јако кога ви порачал 300 чуда за да ве чести и на крајот ви киднал без да плати...

Ако не попушти по толку труд, земи една вазна, акни му ја од глава и замини си!!! Нема фајде од него!

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Ах да се јави и нојот со мизерен социјален статус и живот. :) Мене ова ми е прв форум каде што сум била зачленета па затоа можам да дискутирам само за моето ,,скромно" искуство. Да на форумов може сум се правела/правам (за некого можеби и делувам) како некоја затуцана па се до Васка Илиева, сеедно тоа не е тема на дискусија тоа е само лично гледање кон еден виртуелен лик. Сакам да кажам дека неколку пати сум ветувала присуство на собиранки и ред други глупости, да не испадне дека се фалам со нив, зошто не. И да, ми врши притисок што со некого постојано контактираш виртуелно a не се запознаваш лично исто како и самата на себе што знам да си извршам. Ама тоа си е мој проблем, очигледно за кој некој ќе најде начин одма да ти залепи етикета. Основните работи за да запознаеш некого се во ред, ама оние од типот имаш дечко ( да не ги дискутирам зошто немаш/колку време сте заедно како ви е) а каде излегуваш, каде се движиш најчесто бла бла..Таквите муабети навистина ме тераат да се чувствувам крајно непријатно за некој што го запознавам првпат. А па сигурно нема да правам муабет за состојбата во Украина, стабилноста на лирата во Турција, пишувањето или општо теми што мене ме интересираат. Ниту сум била спонатана некогаш кога запознавам некој за првпат ниту пак верувам дека ќе бидам. Не сакам да бидам сфатена погрешно, дека на некој од форумов баш му е гајле за мене што ми е и како ми е туку општо кажувам. Е сега, главната цел на мојов пост тоа дека ме прави цитирам ,,Луѓе несмешани со свет, несоцијализирани битија што растеле без никакви манири на однесување" е чист апсурд дури гротеска. Како што кажав еднаш во темата за молчеливи луѓе, смешно е да се лепат такви етикети зошто никој не знае поради кои причини одредена личност не е комуикативна, и прични кои можат а и не мора да значи се поврзани со соговорникот/соговорниците. Ниту пијам, ниту ме интересира дали нечија соба е розева. Не знам што да кажам, гледам чај од шипка нема да помогне :D . Земајте вазните или егзорцизам во краен случај зошто нели пак ќе искористам цитат - ,,се празни личности без никаков жар во нив и без никаква врска од животот" па да се разгорам. :D (Сега се замислив, може навистина сум само вака ви се преставувам, нели.)