Ќути да ти кажам

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Една од битните нешта што сум ги научил во вска со префрлањето на форумскио/интернет живот/дружење во реалноста е дека првион контакт во живо никогаш не смее да биде еден на еден. Шансите тој никогаш повеќе да не се повтори се 99.99%. Секогаш најдете 3 или повеќе личности кои не се знаат меѓу себе лично а се знаат убаво од форуми или слично. Што повеќе тоа подобро. Така ќе знаете наредниот пат со кого да си договорите средба и се ќе е во ред за еден на еден ќе си најдете заеднички муабет а нема да се плашите еден од друг. На времето, собиранките, оние стара школа форумџиски што ги правевме беа сите од 12 па до 20 и некој. На првата што сум бил воопшто крајот на август 2008 беше со 15 кој тотал никој со никој не се познаваше лично а терминот и местото беше договорен од денес сабајле 11 за утре вечер во 8 и си поминавме СУПЕР. Значи муабетот ми е дека на поголеми дружби може да видиш кој ти одговара за понатамошно дружење еден на еден што секако дека се случи со некои од присутните на таа или наредни собиранки.
Во право си и најдобро би било така да се искача бар на сигурно да си но еве има случаи на личности што во друштво се толку многу опуштени, не можеш да ги сопреш од зборење, а кога ќе искочат на само мувите се побучни од нив. И тогаш што би правел или како би се чувствувал? Не би се запрашал да не нешто до тебе не во ред пошто нели предходно т.е додека сте биле во друштво супер сте си збореле? Не би се запрашал што е работата зашто ќути кога истиот муабет веќе е поминат, се имате и видено не е на слепо преку интернет? Па ете и да не биде преку интернет еве да е некој/а другар/ка ко другарот на @МалиСашко што дури после две години дознал што го интересира. Не би ти било глупо, искачаш со таа личност со надеж дека малку ќе се растеретиш ќе си размените два три збора, а на крај испаѓа повеќе муабет со келнерката си направил него со личноста?
Еве ја имав една таква (не)другарка. Цел тој процес на пиење кафе ни беше: Се сретнуваме, одиме во стандардниот кафич, седнуваме, си земаме нешто за пиење, она си го вади мобилниот, ја си поставувам прашања после неколку минути и си ги одговарам, таа си се уклучува на фејсбук наводно да види што има, останува на таму додека не си тргнеме, си се допишува па уште и си се смешка, а ја ко некоја будала буљам од еден агол на кафичот во друг. Или па со истата (не)другарка кога се враќавме од факултет. Целиот муабет ни беше: Ја: Ќе си одиме накај дома? Она: Да. стигнуваме до местото кај што се разделуваме Ja: Ајде чао се гледаме утре. Она: Чао, а некогаш ни тоа само ќе си замине.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Значи ти најдобро ме разбра.
Језда и сите сте во право, а и различни карактери се во прашање, само мене зборот ми беше кога веќе се договара со некоја личност и ете не ти се погодила личноста не мора да се ќути или да се одговара само со аха и да. Ако треба 15-20 минути поседи кажи нешто било што и после замини си, така по не би се навредила личноста пошто стварно не е пријатно, сешто ти поминува низ глава додека трае таа тишина.
За скајп леле имав и ја еднаш еден период една таква личност, само не сум сигурна дали беше на скајп или на фб. Се утепував од пишување а одговор имав само аха, да да така е. И што муабет да правиш понатаму ни муабет не правиш, а монолог си водиш.
А па сега и ја правам така на една личност ама не е од што сакам, а пошто не можам да стигнам да го дочитам не па да зборам. И морам да му пишам нешто оти иначе ќе ме спамира со: Тука си, тука си, тука си, кај замина, абе тука ли си. А иначе фин си е и во живо си е ист.
Не сакам да ме сфатиш погрешно, ама мислам еднаш имаше пишано и дека си се разочарала и од изгледот од некој форумџија. Не можам да се сетам точно како беше, одамна беше, ама сите тука сме обични луѓе. Некој помалце зборува, некој повеќе, некој е убав, некој е помалце убав. Ако тебе ти се битни колку зборат и како изгледаат, кое време ти пишуваат и колку ти пишуваат, може е подобро пред да излезеш со некого да му објасниш што очекуваш. Ни ти ќе се разочараш, ни на другарчето нема да му биде незгодно да се пронаоѓа низ постовите, пошто тие се форумите, преку сила три, и повеќето сме и тука и таму...

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy and Y1K991

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Не сакам да ме сфатиш погрешно, ама мислам еднаш имаше пишано и дека си се разочарала и од изгледот од некој форумџија. Не можам да се сетам точно како беше, одамна беше, ама сите тука сме обични луѓе. Некој помалце зборува, некој повеќе, некој е убав, некој е помалце убав. Ако тебе ти се битни колку зборат и како изгледаат, кое време ти пишуваат и колку ти пишуваат, може е подобро пред да излезеш со некого да му објасниш што очекуваш. Ни ти ќе се разочараш, ни на другарчето нема да му биде незгодно да се пронаоѓа низ постовите, пошто тие се форумите, преку сила три, и повеќето сме и тука и таму...
Не не погрешно си ме сфатила (т.е сте ме сфатиле). Знам за ова и знам за кој форумџија мислиш но нема врска тоа. Точно е дека пишав дека не сите сме убави но некои па ич немаат таква среќа и после тоа пишав дека нема да спомнувам за кој станува збор за случајно да не се погоди да е член на форумот. Плус стануваше збор за женска личност што ја видов на телевизија на еден квиз, врска немам која е типката, а пошто нели севкупно се 3 форуми па големи се веројатностите да е член тука или и да не е пак може да прочита. Немав намера ниту неа да ја вреѓам ниту било кој друг посебно не членовите на форумов па и тоа зад грб, ако веќе дојде до таква работа во лице ќе им кажам се што ми лежи на срце туку пишав не пошто е грда, а страшна бар мене ми беше и ме уплаши кога ја видов, а целта на мислењето ми беше дека не треба толку многу да се запуштаме ако не ништо друго барем да си воведиме некои ред или да се држиме до некои основни работи за одржување на физичкиот изглед знам и дека не е до толку битен изгледот и дека секој си има право како сака да си се носи но па и не е небитен посебно кога се појавуваш на телевизија каде што ако не два милиона еден милион сигурно те гледа. Но изгледа лошо сум се изразила, а вие лошо сте ме разбрале и еден член ни крив ни дужен си доби етикета на наводно грд човек што нема врска бар од моја страна.

Си го имав ова на ум и сакав да ви пишам за да го разјаснам мислењето што го имате за мене но не најдов соодветен начин, а не можев да го треснам ко гром од вердо небо. Па се надевам дека сега барем малку се разбравме. Не сум злобна личност, а би ве замолила нареден пат доколку пак дојде до некоја ваква ситуација место да си нагаѓате што како е за која личност станува збор прашајте ме се ќе ви кажам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and Violet

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Во право си и најдобро би било така да се искача бар на сигурно да си но еве има случаи на личности што во друштво се толку многу опуштени, не можеш да ги сопреш од зборење, а кога ќе искочат на само мувите се побучни од нив. И тогаш што би правел или како би се чувствувал? Не би се запрашал да не нешто до тебе не во ред пошто нели предходно т.е додека сте биле во друштво супер сте си збореле? Не би се запрашал што е работата зашто ќути кога истиот муабет веќе е поминат, се имате и видено не е на слепо преку интернет? Па ете и да не биде преку интернет еве да е некој/а другар/ка ко другарот на @МалиСашко што дури после две години дознал што го интересира. Не би ти било глупо, искачаш со таа личност со надеж дека малку ќе се растеретиш ќе си размените два три збора, а на крај испаѓа повеќе муабет со келнерката си направил него со личноста?
Еве ја имав една таква (не)другарка. Цел тој процес на пиење кафе ни беше: Се сретнуваме, одиме во стандардниот кафич, седнуваме, си земаме нешто за пиење, она си го вади мобилниот, ја си поставувам прашања после неколку минути и си ги одговарам, таа си се уклучува на фејсбук наводно да види што има, останува на таму додека не си тргнеме, си се допишува па уште и си се смешка, а ја ко некоја будала буљам од еден агол на кафичот во друг. Или па со истата (не)другарка кога се враќавме од факултет. Целиот муабет ни беше: Ја: Ќе си одиме накај дома? Она: Да. стигнуваме до местото кај што се разделуваме Ja: Ајде чао се гледаме утре. Она: Чао, а некогаш ни тоа само ќе си замине.
Тогаш рекламнава кампања како порачана за другарка ти. Е сега искрено треба да е тотално “отидена“ да во друштво од двајца таа е на мобилен 99% од времето а остантите 1 % е кога му порачува на келнерот ако и тоа не го правиш за неа... значи тока не е до тебе, до нив е ако сами не сакаат да променат нема ни да друг ги промени...

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and escape

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Не не погрешно си ме сфатила (т.е сте ме сфатиле). Знам за ова и знам за кој форумџија мислиш но нема врска тоа. Точно е дека пишав дека не сите сме убави но некои па ич немаат таква среќа и после тоа пишав дека нема да спомнувам за кој станува збор за случајно да не се погоди да е член на форумот. Плус стануваше збор за женска личност што ја видов на телевизија на еден квиз, врска немам која е типката, а пошто нели севкупно се 3 форуми па големи се веројатностите да е член тука или и да не е пак може да прочита. Немав намера ниту неа да ја вреѓам ниту било кој друг посебно не членовите на форумов па и тоа зад грб, ако веќе дојде до таква работа во лице ќе им кажам се што ми лежи на срце туку пишав не пошто е грда, а страшна бар мене ми беше и ме уплаши кога ја видов, а целта на мислењето ми беше дека не треба толку многу да се запуштаме ако не ништо друго барем да си воведиме некои ред или да се држиме до некои основни работи за одржување на физичкиот изглед знам и дека не е до толку битен изгледот и дека секој си има право како сака да си се носи но па и не е небитен посебно кога се појавуваш на телевизија каде што ако не два милиона еден милион сигурно те гледа. Но изгледа лошо сум се изразила, а вие лошо сте ме разбрале и еден член ни крив ни дужен си доби етикета на наводно грд човек што нема врска бар од моја страна.

Си го имав ова на ум и сакав да ви пишам за да го разјаснам мислењето што го имате за мене но не најдов соодветен начин, а не можев да го треснам ко гром од вердо небо. Па се надевам дека сега барем малку се разбравме. Не сум злобна личност, а би ве замолила нареден пат доколку пак дојде до некоја ваква ситуација место да си нагаѓате што како е за која личност станува збор прашајте ме се ќе ви кажам.
Не нагаѓам ништо, не знам ни со кој си излегла ни кој имаш на скајп, само ти викам поубаво да им кажеш него вака да се исповедуваш, посебно кога се работи за луѓе кои си ги запознала тука. А и некој тебе ти е страшен, на некому ти си му страшна, ама има работи кои треба да си ги зачуваме за себе. Не знам како си заклучила дека нешто сме нагаѓале и лошо сме разбрале, кога ти ги прочитав постовите ми текна кога кажуваше за некој форумџија што на ништо не личел, па ти спомнав.

За молчењето да спомнам пак. Колку што мислиш дека не го бива тој што молчи, толку јас мислам дека не го бива и другиот соговорник. Ако веќе го гледаш дека е срамежлив, постави му прашања каде што не може да одговара со да или не. Омилен филм, бенд, песна, па верувам дека сам после ќе си протече муабетот. Што мислиш за ова она, па ќе се најдете со спротивни мислења, па малце ќе си наметнувате ставови :zelen

Јас да излезам со некој, а претходно да сум му ги читала постовите, и да знам кој му е капацитетот и кое знаење и речник ги поседува, а да биде срамежлив и молчелив, мислам баш ќе ми биде слатко и мистериозно. Пошто само таа е разликата. Срамежливоста. Човекот си е тој. Не се претвара во муле ако има трема и не може да се опушти... Само е малце повеќе срамежлив од тебе, од мене...
Не можам да не го спомнам ова пак: Ако човекот стане и сите не нападне, е тогаш ќе си помислам дека растел во некое ненормално семејство каде немал шанса да биде сакан и да научи манири. До тогаш ќе си го држам истото мислење за него што сум го створила тука + дека е и срамежлив. Пошто не мора да значи одма дека ако си форумџија дека си стенд ап комичар или па лепотан.

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Не нагаѓам ништо, не знам ни со кој си излегла ни кој имаш на скајп, само ти викам поубаво да им кажеш него вака да се исповедуваш, посебно кога се работи за луѓе кои си ги запознала тука. А и некој тебе ти е страшен, на некому ти си му страшна, ама има работи кои треба да си ги зачуваме за себе. Не знам како си заклучила дека нешто сме нагаѓале и лошо сме разбрале, кога ти ги прочитав постовите ми текна кога кажуваше за некој форумџија што на ништо не личел, па ти спомнав.
Прво викаш дека не знаш со кој сум излегла ниту кој имам на скајп од форумов, а после викаш дека ти текнало како сум пишувала за некој форумџија дека на ништо не личел. Е ај кажи ми како знаеш дека баш за форумџија пишував? Еве ја ќе го најдам мисењето што го пишав ти кажи ми како дојде до тој заклучот дека тоа мислење е баш наменето за форумџија од овој форум?
За остатокот од постот нема да коментирам пошто не ја отворив темава за да ви барам совети како да се однесувам да беше за така ќе си пишев во љубовни проблеми, а со надеж дека ќе се развие некоја дискусијата и ме интересираше како ВИЕ реагирате во дадена ситуација но очигледно тука се се сфаќа така како што ви одговара.

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue and existence

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ако човекот стане и сите не нападне, е тогаш ќе си помислам дека растел во некое ненормално семејство каде немал шанса да биде сакан и да научи манири.
Apparently, и ова сум. (worried):D
До кај појдовте со темава, психоанализи на семејно стебло...
Не било со луѓе од форуми, пред 2 години некаде беше, но кој и да бил, сигурно немаше да премолчам на групата од четири лица што превртеа и живо и диво за тие два саати, а ваму важеа за стабилни луѓе со прифатливи, широки погледи. Пред нив молчев, а и што би, кога не ги ни знаев луѓето што беа тема на муабетот и кога веќе претпоставив дека наредно седнување, мојот намќорлк ќе е нивната тема на тркалезната маса. Си повишив тон, си кажав што имав и се поздравив. Дома семејството ми е нормално, манирите ми се по заслуга.

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
@Хоуп* претпоставувам за ова мислење мислеше
Сдк. До сега никогаш не сум гледала на физичкиот изглед ама никогаш и никогаш нема ни да гледам на тоа но денес што видов една личност :eek::frantic да земеш да бегаш, не дека јас нешто сум убава или нешто слично и стварно воопшто не ни гледам на тие работи ама што е претерано претерано е. Не би нагласувала која е таа личност за да не се трефне на форумов.
Иначе сите сме лепотаните на тато и лепотиците на мама :)
ова сум го пишала на 16 декември во темата сакам да прашам/сакам да кажам.
Кажи ми каде сопмнав форумџија директно или индиректно?
А доколку не е ова и е нешто друго тогаш би те замолила да ми кажеш што точно сум пишала и за кој форумџија сум мислела пошто јас стварно не се сеќавам дека сум зобрела за некој форумџија дека на ништо не личел па и со сиот памет баш на форумот кај што е и тој.

• Ми се допаѓа
Реакции: Violet

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Прво викаш дека не знаш со кој сум излегла ниту кој имам на скајп од форумов, а после викаш дека ти текнало како сум пишувала за некој форумџија дека на ништо не личел. Е ај кажи ми како знаеш дека баш за форумџија пишував? Еве ја ќе го најдам мисењето што го пишав ти кажи ми како дојде до тој заклучот дека тоа мислење е баш наменето за форумџија од овој форум?
За остатокот од постот нема да коментирам пошто не ја отворив темава за да ви барам совети како да се однесувам да беше за така ќе си пишев во љубовни проблеми, а со надеж дека ќе се развие некоја дискусијата и ме интересираше како ВИЕ реагирате во дадена ситуација но очигледно тука се се сфаќа така како што ви одговара.
Како било, од кај и да е небитно мене не ми се допаѓа кога некој коментира за нечиј изглед.
Оставив празно место после постот во кој ти се обратив, не ти давав совети, си пишував на темата.
Apparently, и ова сум. (worried):D
До кај појдовте со темава, психоанализи на семејно стебло...
Не било со луѓе од форуми, пред 2 години некаде беше, но кој и да бил, сигурно немаше да премолчам на групата од четири лица што превртеа и живо и диво за тие два саати, а ваму важеа за стабилни луѓе со прифатливи, широки погледи. Пред нив молчев, а и што би, кога не ги ни знаев луѓето што беа тема на муабетот и кога веќе претпоставив дека наредно седнување, мојот намќорлк ќе е нивната тема на тркалезната маса. Си повишив тон, си кажав што имав и се поздравив. Дома семејството ми е нормално, манирите ми се по заслуга.
Некој погоре имаше кажано дека молчаливите луѓе биле од некакво семејство што не ги научило на манири и не знам што. Само се надополнив на тоа дека се додека не ме нападне, и не мислев на повишен тон, него на физички напад, нема што да размислувам за нечиви трауми и патешествија од минатото.

• Ми се допаѓа
Реакции: Y1K991

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Како било, од кај и да е небитно мене не ми се допаѓа кога некој коментира за нечиј изглед.
Оставив празно место после постот во кој ти се обратив, не ти давав совети, си пишував на темата.
Во ред го почитувам тоа што не ти се допаѓа кога некој коментира за нечиј изглед и крива сум за тоа што го пишав не одрекувам. Но без да знаеш да ме посочуваш дека пишувам лошо за некои членови од форумов не е убаво. Затоа и вака реагирам извини ако те навредив некако не ми беше тоа целта но не сакам да ме обвинуваат без причина.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*