Атеизам (генерална дискусија)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
да, но тоа е отприлика вака: мравките во мојот двор немаат појма ниту па помислуваат дека „на чекор“ од нив постои Пелистер.
За да докажат било што, за да постават било какво прашање, треба да барем нешто да знаат. За да почнат расправа за тоа дали постои или не постои Пелистер, барем една од мравките треба да помисли на таа можност. Ама како да помислиш на нешто за кое немаш појма?
Збориш за вродени идеи - т.е. го поништуваш оноа за кое Платон цврсто стоел и повеќе го оправдуваш Аристотел. Careful, има ствари кои за другиов биле бесмислица. Види во темата за „Мислење за Жената“ :zelen (морав малце да свртам)

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
А зошто мора да има креатор на универзумот?

Да важно е кој бог. Да видиме кои богови ти ги негираш.
Нема такво нешто во кое јас верувам, така да нема што да негираш.
А зошто па да нема креатор на Универзумот?
Кои Богови ги негирам? Сите. May the Force be with you. :D

• Ми се допаѓа
Реакции: existence

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Мислиш дека е случајна мултиверзум теоријата? Или стринг теоријата? Погледај во Ведите.
Едноставно, вечната борба помеѓу страните. Не зборам од научен аспект туку филозофски. Пошто во линеарната претстава која е својствена во трите големи религии секогаш има почеток на нештата и после тоа доаѓа крајот.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
А зошто па да нема креатор на Универзумот?
Кои Богови ги негирам? Сите. May the Force be with you. :D
А зошто па да има? Силата кај Ѓоко е само. Чак ни Норис не може со него.

Едноставно, вечната борба помеѓу страните. Не зборам од научен аспект туку филозофски. Пошто во линеарната претстава која е својствена во трите големи религии секогаш има почеток на нештата и после тоа доаѓа крајот.
Кои три големи? Ако е хиндуизмот во тие три тогаш математиката не ти штима.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Зашто мене ми одговара да го има, а тебе ти одговара да го нема. Прашањето - Зошто да го има (нема)? и одговорите на истото, немаат никакво влијание на вистината. Креаторот го има или го нема, без оглед на причините заради кои мене ми одговара да го има, а тебе да го нема. И пак се враќаме на истото. Едно од двете е точно.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy

Кои три големи? Ако е хиндуизмот во тие три тогаш математиката не ти штима.
Монотеистичките нормално. Тие што не се од индоевропско потекло.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Зашто мене ми одговара да го има, а тебе ти одговара да го нема. Прашањето - Зошто да го има (нема)? и одговорите на истото, немаат никакво влијание на вистината. Креаторот го има или го нема, без оглед на причините заради кои мене ми одговара да го има, а тебе да го нема. И пак се враќаме на истото. Едно од двете е точно.
Фотошоп имаш? Да ти нацртам ако имаш. Ја не знам дали има или нема. И јас сум во право. Ти не си во право пошто не знаеш туку нагаѓаш. Во ист кош се и некои атеисти кои “знаат“ дека не постои, и тие не се во право.

Монотеистичките нормално. Тие што не се од индоевропско потекло.
Тогаш си грешка. Трета најголема е хиндуизмот.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Малце ограничен сум просторно па зборам исклучиво само за овој континент и директната врска на овој со другите. Моја грешка.

• Ми се допаѓа
Реакции: Idiot